Abiznis

Pošta CG: Zakonitost štrajka utvrdiće nadležni organi

Činjenica je da u ovom trenutku ne postoji akt o minimumumu procesa rada i da upravo ovaj akt predstavlja uslov za započinjanje štrajka, poručuju iz Pošte Crne Gore. 

Pošta CG: Zakonitost štrajka utvrdiće nadležni organi Foto: Pošta Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Iz Pošte crne Gore reagovali su, kako su kazali, povodom ocjene predstavnika Jedinstvenog sindikata Jugoslava Markovića da su navodi današnjeg saopštenja Pošte Crne Gore neistiniti, zbog zaposlenih i javnosti.

"Saopštenje Pošte Crne Gore nije imalo za cilj da „na dezinformacijama razbije štrajk“ već da zaposlene blagovremeno i ispravno informiše o mogućim posljedicama stupanja u štrajk bez akta koji definiše minimum procesa rada. Ovdje nije riječ o stavu Uprave Pošte Crne Gore već o izvještaju Inspekcije rada čije smo navode prenijeli, a koji je uostalom dostavljen i Štrajkačkom odboru. Izvještaj je moguće pronaći na našem sajtu", navode iz pošte Crne Gore. 

Ističu da obaveza donošenja akta o minimumu procesa rada nije u nadležnosti poslodavca.

"Kako je i navedeno u Izvještaju Inspekcije rada, u djelatnostima od javnog interesa, u koje spada i poštanski saobraćaj, akt o minimumu procesa rada utvrđuje se u proceduri predviđenoj Zakonom o štrajku. Činjenica je da u ovom trenutku ne postoji akt o minimumumu procesa rada i da upravo ovaj akt predstavlja uslov za započinjanje štrajka", navode iz Pošte. 

U izvještaju Inspekcije rada je, dodaju iz Pošte, jasno navedeno da su predstavnici Štrajkačkog odbora upoznati sa odredbama Zakona o štrajku kojim su propisane kazne ukoliko zaposleni počnu štrajk, a da prethodno nije utvrđen minimum procesa rada. 

"Zakonitost štrajka utvrdiće nadležni organi, a Uprava Pošte Crne Gore neće voditi pravne polemike na ovaj način, osim ukoliko one nijesu neophodne i u cilju pravilnog informisanja zaposlenih u Pošti Crne Gore", zaključuju u saopštenju.

Marković: Nezakonito ometanje štrajka zaposlenih u Pošti Crne Gore
0
Marković: Nezakonito ometanje štrajka zaposlenih u Pošti…
02.10.2023 12:30

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.