Region

Biće imenovan za šefa tehničke vlade

Poslije premijera ostavku podnio i predsjednik parlamenta S. Makedonije

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi je danas popodne podnio ostavku da bi mogao da bude imenovan za šefa tehničke vlade za pripremu i sprovođenje majskih izbora.

Poslije premijera ostavku podnio i predsjednik parlamenta S. Makedonije Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je ostavku podnio "sa osjećanjem ponosa i ispunjenja" jer je u oba mandata bio predsjednik parlamenta i "radio odgovorno, profesionalno, nezavisno" i da će "tako nastaviti na sljedećem izazovu".

Iz Sobranja su saopštili da je Džaferi ovlastio potpredsjednika parlamenta Gorana Misovskog da sjutra predsjedava plenarnom sjednicom na kojoj će biti usvojene njegova i ostavka premijera Dimitra Kovačevskog.

Premijer Sjeverne Makedonije je danas prije podne ostavku predao Sobranju. 

Premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku
1
Premijer Sjeverne Makedonije podnio ostavku
25.01.2024 17:06

Ostavka Kovačevskog je bila prvi korak ka formiranju tehničke vlade za pripremu i sprovođenje izbora. Ona bi trebalo da bude izabrana 28. januara, 100 dana prije parlamenatarnih izbora.

Lidera SDSM će na mjestu premijera, po dogovoru dvije vodeće partije vladine kolicije SDSM i DUI, naslijediti predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi iz DUI.

Na sjednici u petak, po tom planu, za predsjednika Sobranja bi trebalo da bude izabran šef Poslaničke grupe SDSM Jovan Mitreski, a istog dana popodne Pendarovski bi trebalo Džaferiju da povjeri mandat za formiranje tehničke vlade.

Džaferi bi u subotu 27. januara prije podne trebalo da dostavi program i sastav vlade s programom rada, a sjednica Sobranja o izboru vlade bi trebalo da bude sazvana za nedjelju 28. januar.

U Sjevernoj Makedoniji se, po Zakonu o vladi, 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opziciona partija dobija dva ministra - za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamjenika ministara - za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, po dogovoru parlamentarnih partija, biti 8. maja, u srijedu, zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije biće u srijedu 24. aprila.

Ti dvostruki izbori koštaće državu skoro 17 miliona eura, saopštila je Državna izborne komisija Sjeverne Makedonije.

Portal Analitika