Svijet

Procjenjuje se da je oštećeno 700.000 kuća

Poslije ciklona: UN upozorile na moguću glad u Mjanmaru

Ujedinjene nacije (UN) su danas upozorile da premalo pomoći stiže u područja Mjanmara pogođena ciklonom Moka i da bi zemlja uskoro mogla da se suoči sa velikom krizom hrane ako poljoprivrednici ne budu mogli da uzgajaju usjeve.

Poslije ciklona: UN upozorile na moguću glad u Mjanmaru Foto: Guliver
AgencijeIzvor

Ciklon Moka je prošlog mjeseca pogodio zapadnu saveznu državu Rakin i obližnje regione, usmrtivši stotine ljudi i oštetivši hiljade domova.

Procjenjuje se da je oštećeno 700.000 kuća, a kiše su u kombinaciji sa olujnim udarima dovele do haotičnog stanja u poljoprivredi i ribarstvu.

Među najteže pogođenima su pripadnici muslimanske manjine Rohindža koji žive u prepunim kampovima za raseljene otkako su 2017. napustili svoje domove zbog brutalne kampanje bezbjednosnih snaga Mjanmara protiv pobunjenika.

UN su zabrinute zbog sve češće pojave bolesti, kao što je dizenterija, budući da otpad zagađuje vodene tokove.

Iako je vojna vlada Mjanmara pružila određenu pomoć, potrebno je mnogo više, navode UN.

Predstavnik UN u Jangonu Titon Mitra rekao je da "međunarodnoj zajednici mora biti omogućen neometan pristup pogođenim zajednicama" i dodao da je to "veoma hitan zahtjev" i da "obezbjeđivanje pomoći nije dovoljno".

Naveo je takođe da postoji veliki rizik od gladi jer su uništeni putevi i mostovi koji poljoprivrednike i ribare povezuju sa pijacama, a zalihe sjemena izgubljene.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.