Region

Pandemija koronavirusa

Porodilje zaražene koronom: Zatvoreno odjeljenje, 819 novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 819 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a osam osoba je umrlo, saopštio je tamošnji Nacionalni štab civilne zaštite.

Porodilje zaražene koronom: Zatvoreno odjeljenje,  819 novozaraženih u Hrvatskoj Foto: otvoreno.hr
hrt.hrIzvor

Ukupna broj aktivnih slučajeva je 5.164, dok je na bolničkom liječenju 548 pacijenata, od čega 32 na respiratoru.

Od 25. februara, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 25.580 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo.

I danas u Zagrebu je velik broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom - 286. Brojku je za portal HRT-a potvrdio Zvonimir Šostar, upravnik zdravstvene ustanove "dr. Andrija Štampar". Virus je ušao i na Odjeljenje za porodilje u KBC-u "Sestre milosrdnice", zbog čega ta ustanova ne prima pacijentkinje.

- Dvije pacijentkinje su sa simptomima korone, a imamo pet pacijentkinjaa koje imaju pozitivan bris na Covid 19. Tri su ljekara zaražena, odnosno imaju pozitivne briseve, u samoizolaciji je sedam ljekara. Četiri sestre imaju pozitivan bris, deset je sestara u samoizolaciji, kazao je prof. dr. sc. Krunoslav Kuna, načelnik Klinike za ženske bolesti i porodilje KBC-a Sestre milosrdnice za HTV.

U dogovoru s epidemiolozima sinoć su, kaže, zatvorili porodilište kako bi u sljedećih dva, tri dana sproveli dezinfekciju.


Portal Analitika