Podgorica

Žitelji Gorice ogorčeni na firmu Eurozox zbog miniranja gradilišta, poručili da neće dozvoliti da se gradi zgrada

Popucali zidovi, krovovi, stepeništa

Ogorčeni susjedi ispričali kako su ih detonacije koje su odjeknule pretprošle subote u osam sati prestravile, te poručili da će se istrajno boriti i protiv izgradnje višespratnice, za koju na početku nijesu imali ništa protiv

Popucali zidovi, krovovi, stepeništa Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Napukli zidovi kuća, stepeništa i krovovi na brdu Gorica posljedica su miniranja kompanije Eurozox koja gradi višespratnicu.

Ogorčeni susjedi ispričali su za Pobjedu kako su ih detonacije koje su odjeknule pretprošle subote u osam sati prestravile, te poručili da će se istrajno boriti i protiv izgradnje višespratnice, za koju na početku nijesu imali ništa protiv.

"Nama da se urušavaju kuće, a oni da grade zgradu. Ne može tako. Kada su počeli da grade, nijesmo imali ništa protiv, ali sada ne damo ni to. Bila je subota, oko osam sati. Bila je takva eksplozija da su nam kuće popucale, ko zna koliko je mina aktivirano. Firma nema elaborat, niti dozvolu za miniranje tog placa. Ako se vrati istorijat, vidjeće u katastru da je to zemljište bilo društvena imovina. Na takav način da gradi zgradu, a nama da trese kuće, sramota", kazao je stanar kuće na Gorici Slavko Bošković.

Ističe kako je polovina kuće dobila pukotine.

"Moja kuća je građena u prošlom vijeku od kamena. Nema kilogram željeza na njoj", kaže Bošković.

Nakon miniranja, mještani su se uputili u Osnovno državno tužilaštvo da prijave slučaj.

"Rečeno nam je da će tužilac da traži od rudarskog inspektora da vodi taj postupak. Nećemo mu dozvoliti da radi tu zgradu, a u tome nam se pridružuju i ljubitelji Podgorice i polovina grada koja šeta brdom", kaže Bošković i naglašava da svaka kuća u ovom dijelu ima dozvolu za gradnju.

Kuća Miraša Junčaja nakon miniranja prokišnjava.

"Pomjerio se krov, prokišnjava nam. Popucali su zidovi, nadstrešnice. Na bratovoj kući popucale su pločice na stepenicama, kao i fasada. Dao sam izjavu tužilaštvu, nadam se da će nešto preduzeti", kaže Junčaj.

Dodaje da ih je detonacija uznemirila.

"Niko nas nije obavijestio. Čula se neka sirena kao znak za uzbunu pred miniranje. Strašno", istakao je Junčaj.

NEPRAVDA

Jedan od stanara kuće na Gorici kazao je da je nepravedno da njegovoj porodici koja tu živi 60 godina ne dozvoljavaju da grade, a nekim pojedincima dozvoljavaju.

"Mojoj porodici je imanje oduzeto, zabranili su nam da gradimo na svojoj zemlji, a nekima dozvoljavaju. Mi smo ovdje starosjedioci. Komšinica je prodala Eurozoxu 150 kvadrata, a sada je već 3.000 kvadrata. Ujutro u osam sati detonacija je sve razbudila. Svi su poskakali, nijesu znali šta se događa. Okupili smo se i potpisali peticiju da se zabrani svaka gradnja dok se slučaj ne ispita. Dozvolu za miniranje u naseljenom mjestu sigurno nijesu imali. Niko nas nije obavijestio. Ovo je park-šuma, srce grada, a za nekoliko godina nakon izgradnje zgrade gradiće se i put i parking", kazao je on, ističući da je angažovao advokata.

"Kao starosjedioci 60 godina doživjeli smo da izgradimo kuću na svom imanju, pa su nam je porušili. Pokušavamo to da promijenimo, tako da smo angažovali advokata. Živim u Austriji, morao sam da odem u drugu zemlju da bih nešto stekao, jer ovdje nema uslova. Dolazim kod roditelja ovdje", istakao je mještanin.

Kaže da njegova kuća nije pretrpjela štetu, ali da se pridružuje komšijama u borbi protiv gradnje.

"Moj advokat u Austriji je rekao da nikad nije čuo da država otima svojim građanima zemlju. Sve i da ste oteli pod oružjem tu zemlju, poslije toliko godina ona pripada vama", ističe on.

Kaže i da je ponudio gradonačelniku Podgorice da uradi neki projekat na svojoj zemlji za dobrobit svih građana, ali da mu to nije dozvolio.

"Kazao je da to sada pripada park-šumi", istakao je stanar Gorice.

Iz Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Pobjedi je rečeno da je dozvola za vršenje poslova miniranja izdata od strane MUP-a. Mještani, međutim, navode da su nezvanično saznali da je izvođač radova dobio samo usmenu saglasnost za pomenuto miniranje.

Podsjetimo, mještani Gorice pretprošle subote prijavili su policiji miniranja u blizini njihovih kuća. Slučaj miniranja na gradilištu na Gorici u blizini spomenika Partizanu borcu preuzelo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

Radovi koje izvodi firma Eurozox su obustavljeni dok nadležne inspekcije utvrde da li ima elemenata krivičnog dijela.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.