Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Društvo

Popović: Vjerske škole dobijaju novac iz budžeta, a nijesu prošle neophodne zakonske procedure

Odluka Vlade da za vjersku školu Crkve Srbije izdvoji gotovo milion eura iz budžeta je nelegitimna i odgovorni ulaze u zonu krivične odgovornosti, smatraju sagovornici Gradske televizije. Kako ističu, za razliku od drugih vaspitno-obrazovnih ustanova, dvije vjerske škole, za koje je licencu potpisala bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, nijesu prošle neophodnu zakonsku proceduru kako bi dobile licencu za rad.

Popović: Vjerske škole dobijaju novac iz budžeta, a nijesu prošle neophodne zakonske procedure Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Odluka Vlade da vjerskoj školi Sveti Sava u Podgorici dodijeli skoro milion eura je problematična, jer ta škola nije prošla neophodnu zakonsku proceduru kako bi dobila licencu za rad, smatra pomoćnik direktora Zavoda za školstvo Radovan Popović.

“Po mom mišljenju, nije legitimno, jer nijesu prošli zakonske procedure, a to je da Zavod za školstvo razmotri program i plan te škole – tako je, barem, bilo do sad. To je bila procedura od auto-škole, pa do osnivanja velike vjerske ili bilo koje druge vaspitno-obrazovne institucije. Što se u međuvremenu promijenilo? Vjerovatno dosta toga”, kazao je Popović.

Navodi da je riječ o slučaju kojim treba da se bave nadležne institucije.

“Kako je došlo do ovih uplata? Kako nijesu prošli filteri države? To će vjerovatno neko sjutra pretpostaviti, buduća vlast ili neko treći. Na kraju, i Tužilaštvo”, smatra Popović.

U Centru za građansko obrazovanje kažu da, zbog takve odluke, nadležni iz Ministarstva prosvjete zalaze u zonu krivične odgovornosti.

“Ta je odluka donesena u vrijeme kad je Vlada, u kojoj je ministarka bila zapravo ministarka četiri resora, već bila u tehničkom mandatu, i onda se postavlja takođe pitanje legitimiteta same te odluke. Ono što je najvažnije i jako problematično, Nacionalni savjet za obrazovanje, kao ključno tijelo koje treba da odbori program obrazovanja u školama, nije u tom trenutku funkcionisao, jer mu je istekao mandat i nije mogao donijeti tu odluku”, objašnjava programski direktor CGO Petar Đukanović.

Potpisivanje licence za osnivanje dvije vjerske škole Crkve Srbije je među posljednjim očajničkim potezima bivše ministarke Vesne Bratić, smatra poslanik DPS-a Petar Ivanović. On je, u Pressingu Gradske televizije, kazao kako prijedlog ugovora ima samo osam članova, dok se ne zna za šta je novac namijenjen.

“Primijetio sam da je jedna od ugovornih strana Jugoslav Blagojević, pa sam pogledao ko je ta osoba. Blagojević je ranije izjavio da glasove treba da dajemo isključivo ljudima i partijama koje nas neće izdati – partijama i pojedincima sa strogim srpskim opredjeljenjem. Zalaže se za nastupanje svih Srba i brisanje granica. Traži državno jedinstvo, odnosno da svi Srbi žive u jednoj državi. Smatra da nije ‘normalno’ da službeni jezik u Crnoj Gori nije srpski, ima problem sa državnim simbolima, zalaže se za vraćanje kapele na Lovćenu”, navodi Ivanović.

Dok vjerska škola Crkve Srbije dobija skoro milion eura pomoći, druge privatne škole, kao što je gimnazija “Drita” u Ulcinju, koje su prošle sve zakonske procedure, država je uglavnom zapostavila, zaključio je Popović.


Portal Analitika