Politika

Građani u pojedinim opštinama organizovali skupove podrške Srbima koji su stradali prilikom napada na kosovsku policiju

Popović: Sve podsjeća na devedesete

U Crnoj Gori je na sceni „specifčna vrsta klerofašizma“. Interesantno je, i to je zaista fenomen za jedno multidisciplinarno proučavanje, da jedna mala nacija tako dugo istrajava i obnavlja taj svoj agresivni imperijalni nacionalizam koji je, moram reći, u ideološkom smislu danas opakiji, zloćudniji, retrogradniji nego onaj početkom 90-ih – kaže Popović

Popović: Sve podsjeća na devedesete Foto: Pobjeda/Mara Babović
PobjedaIzvor

Ono što se dešava u Crnoj Gori podsjeća na početak 90-ih, kad su otkopavali razne jame po Hrvatskoj i Hercegovini i kad su popovi išli da prekađuju. Riječ je o jednoj istoj ideologiji koja je donijela mnogo zla od raspada bivše Jugoslavije – ocijenio je publicista Milorad Popović, komentarišući skupove podrške u pojedinim crnogorskim gradovimma Srbima koji su stradali prilikom napada na kosovsku policiju.

Građani su sinoć u Nikšiću, a prije dva dana u Podgorici, palili svijeće za trojicu Srba koji su prilikom napada na policiju stradali u mjestu Banjska. U tom napadu ubijen je jedan policajac. Popović kaže da je u Crnoj Gori na sceni „specifična vrsta klerofašizma“.

- Interesantno je, i to je zaista fenomen za jedno multidisciplinarno proučavanje, da jedna mala nacija tako dugo istrajava i obnavlja taj svoj agresivni imperijalni nacionalizam koji je, moram reći, u ideološkom smislu danas opakiji, zloćudniji, retrogradniji nego onaj početkom 90-ih. Jer, početkom 90-ih imali ste neki hibrid unitarističko-komunističko-četnički, a ovdje imate specifičnu vrstu klerofašizma koji ne izvire iz četničke ideologije Draže Mihailovića nego Dimitrija Ljotića, oca Justina Popovića i Nikolaja Velimirovića – kazao je Popović, dodajući da se

danas pokušava ponovo Crna Gora uvući, i u velikoj mjeri je već uvučena, u to staro kolo.

Popović je istakao da je na duhovnom, prosvjetnom, kulturnom i civilizacijskom planu ovo „još zloćudnije nego početak 90-ih“.

- Crna Gora više liči na evropski Iran nego na bilo koju evropsku zemlju, gdje postoji dvovlašće i klerikalni lideri donose odluke o svemu.

U Evropi ne postoji nijedan glavni grad u kome postoje dvije gimnazije, jedna sekularna, a druga vjerska. Bojim se da će se ovo u Crnoj Gori izvrnuti u neku unutrašnju katastrofu – rekao je Popović.

Kazao je da „na jedan brutalan komesarski način uklanjaju sve što nije podobno njihovoj nacionalnoj ideologiji“.

- Oni su sve crnogorske kulturno-istorijske sakralne objekte prepisali Srbiji, pa čak i pravoslavna groblja u Crnoj Gori i zauzeli Univerzitet Crne Gore, sve kulturne i obrazovne ustanove... Gotovo sve što je bilo napredno i proevropsko u Crnoj Gori, i umjetnički relevantno, to su skrajnuli, demonizovali i uništili – dodao je Popović. 

U Herceg Novom služen pomen Srbima poginulim u terorističkom napadu na kosovsku policiju
39
U Herceg Novom služen pomen Srbima poginulim…
29.09.2023 17:05

 

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p podgorica_neregistrovani
01.10.2023. 16:10

Iole pismeni gradjanin zna da je ovo povratak na 90 ako ne i gore Izdajnici i sluge nam vode Drzavu

2
1
m marko_neregistrovani
01.10.2023. 15:18

Popović kao po običaju, akcenat stavlja na sekundarno, a primarno ne uzima za bitno. Zaboravlja da je Kosovo suvereni dio države Srbije, koji je nasilno, agresiom NATO pakta oduzet Srbiji. Srbija naravno to nije prihvatila, niti će po svoj prilici. Ne samo Srbija, nego nijedna država. Pa našta bi svijet ličio kad bi se prihvatale okupacije i akti suprotni medjunarodnom ptravu i povelji UN-a.

5
4
B Bubamara_neregistrovani
01.10.2023. 12:58

Kako nećete da objavite moj komentar, obrnuću pitanje - Ko je bio na vlasti i koga smatra krivcem za današnju situaciju, gospodin Popović. Dodatno, nagradno pitanje, da li je ikada u zadnjih dvadeset godina, gospodin Popović, jednu jedinu riječ kritike uputio gospodinu Milu Đukanoviću, ili se suprotstavio njegovoj politici, ili je bio apsolutno saglasan sa njom? Neko mora biti kriv. A, najlakše je optuživati "neprijatelja", i to u stilu "očima po plećima" i na taj način amnestirati sebe i gospodara.

13
5
A Aha_neregistrovani
01.10.2023. 14:45

@Bubamara_neregistrovani Da kriv je Milo sto nije unistio sektu kako se unistava , da za to vam je kriv , covjek se borio mirnim putem . Koliko se samo afrra za njega izmislilo , evo vise nije ni predjednik, obican gradjanin. Sto ga ne uhapse kad je toliko kriminalq pravio? Jednostavno pitanje i logican odgovor : nemate nista. Gospodin bio i gospodin ostao. Kapa dolje. Da kriv je sto nije sektu izbacio iz Cg ,da za to je kriv definitivno. Kriv je sto nije htio da pravi rat da za to je kriv sektasi.

3
7
K Kantunal
01.10.2023. 16:15

@Bubamara_neregistrovani , Dobro, i da je rekao da je kriv Đukanović, što s tim? Stanje kojem sada stoji CG treba ostaviti na miru jer je kriv Đukanović! Gosp.Poppvić priča o propadanju CG zadnje 2 godine s tendencijom daljnjeg padanja pod srbijansku čizmu. Jesi ti nešto učinio , jesi se pobunio...ili proglasiš krivca i - basta.

1
6
B Bubamara_neregistrovani
01.10.2023. 19:08

@Kantunal Prvo, ja nijesam bio na vlasti u Crnoj Gori 30 godina. Nijesam ni ljubio ruku Amfilohiju. Nijesam ni pomagao izgradnju hrama u PG. Nijesam služio Miloševiću. Nijesam izrugivao CPC. Nijesam naređivao da se prepisuje vlasništvo nad crnogorskim hramovima na SPC. Nije me vodio Amfilohije kod patrijarha Pavla, da mi pomogne u političkoj karijeri, nijesam uzročnik litija, itd.itd. Ja mislim da je ovo, što nijesam činio, sasvim dovoljno. A, to što sam činio i učinio, sa svojim skromnim mogućnostima ne bih ispovijedao tebi. Bolje ja znam od tebe, da nam ne rješava pitanje, nominovanje krivca. Ali, trebaju svi da ga znaju, naročito oni koji nijesu bili rođeni u to vrijeme. Uostalom, Popović ovo danas upoređuje sa onim iz devedesetih prošlog vijeka, s tim što ja tu ne vidim neku razliku, kao on. Moramo znati, što je tada bilo, ko je i tada bio na vlasti. Tebi, izgleda to teško pada, ali ti ja tu ne mogu pomoći.

4
0
K Kortomalteze_neregistrovani
01.10.2023. 09:53

Gora verzija devedesetih,samo sto nas tada nije bilo strah,nismo se branili saopstenjima,nego smo olosu u lice rekli,ko je i sto je.

18
5
S Strava_neregistrovani
01.10.2023. 07:29

Baš tako Crna Gora je evropski Iran

26
7
J Jovo_neregistrovani
01.10.2023. 07:11

Poštovani Popoviću - niste nam rekli gdje je izlaz; mora postojati neki način za defašizaciju Srbije!

32
7
B Budun_neregistrovani
01.10.2023. 07:39

@Jovo_neregistrovani ONI SAMI POSTO- POTO TRAZE DA SE VRATE U 18 VIJEK ! NEMA POMOCI DOK IM SVE KOMSIJE I MEDJUNARODNA ZAJEDNICA NE POMOGNU DA SE VRATE U BUDZAK IZ KOJEG SU ISPUZALI( NA OVAJ ILI ONAJ NACIN) !!! TREBA IH VRATITI NA NIVO KOJI PRIZELJKUJU !!!

24
7
K Kantunal
01.10.2023. 16:18

@Jovo_neregistrovani , Nije morao reći. Svi to znaju! Kako reče Danilo Marunović - Do nas je ! A nema slobode - bez "muke" !

1
2
d denis_neregistrovani
01.10.2023. 16:48

@Kantunal Tvoja i Marunovićeva znači slobodu samo za vas, na naš račun. Znači negacija i klasično ropstvo nas i za nas, zato toga što vi nazivate slobodom, jednostavno, neće biti!

1
0