Zdravlje

POPOVIĆ SAMARDŽIĆ: Vakcine kasne i zbog duge tranzicije vlasti

Kašnjenju vakcina u Crnoj Gori doprinijela je i duga tranzicija vlasti u našoj zemlji nakon izbora i formiranje nove vlade, kazala je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić. Ona je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala da je poznato da mi kao mala zemlja često imamo problema u snabdijevanju ljekovima te da kao malo tržište nijesmo dosta atraktivnni za farmaceutske kompanije. Kaže da se očekivalo se da će prva vakcina stići iz Kine ali kako je dodala prema njenim saznanjima biće iz Rusije a stići će krajem februara ili početkom marta. Komentarišući donacije vakcina istakla je da one moraju biti kredibilne.

POPOVIĆ SAMARDŽIĆ: Vakcine kasne i zbog duge tranzicije vlasti Foto: rtcg
rtcg,meIzvor

Popović Samardžić je kazala da u kašnjenju isporuka vakcina postoje specifičnosti ali i zajednički problemi cijelog svijeta.

"Svuda postoje problemi u snabdijevanju vakcinama, tu su čak i politički uticaji, kao što su problemi Astra Zeneke i EU, to nije zaobišlo ni nas", kazala je Popović Samardžić.

Tome da u Crnoj Gori još nema vakcina, prema Popović Samardžić doprinijela je i duga tranzicija vlasti u našoj zemlji nakon izbora i formiranje nove vlade. Mi smo, kaže, bili žrtve tog dugog procesa.

"Još u septembru Sindikat doktora medicine je upozoravao da se Crna Gora ne može osloniti samo na Kovax mehanizam što smo mi uradili. Znamo da smo mi mala zemlja i da imamo problema u snabdijevanju ljekovima vrlo često. Kao malo tržište nijesmo dosta atraktivnni za farmaceutske kompanije i to se trebalo anticipirati još u ljetnjem periodu, udružiti se sa zemljama regiona napraviti sporazum, kontaktirati više sa zemljama EU nebi li u toj saradnji ili ujedinjenjem tržišta prevazišli i taj problem. Sve to negdje nasljeđuje sada novo rukovodstvo. Da li to može ići brže ili ne oni najbolje znaju i trebalo bi da obrazlože javnosti ali to je višestruki problem koji se odražava na građane", kazala je Popović Samardžić.

Ona ističe da se zbog bliske saradnje sa Kinom očekivalo da prvi kontingent vakcina stigne u Crnu Goru iz te zemlje.

"Ipak koliko čujem možda prve vakcine budu ruske vakcine. A kada će stići, po nezvaničnim informacijama kojima raspolažem, pominje se kraj februara početak marta", kazala je Popović Samardžić.

Ona je dodala da je veliki dio stanovištva imunizovan.

"Po nekim projekcijama koje smo radili to je preko 50 odsto stanovništa što ne znači da smo sigurni jer što duže virus cirkuliše u populaciji on je skloniji mutacijama", kazala je Popović Samardžić.

O donacijama vakcina kaže da je tim povodom bilo različitih informacija, da li je bilo zvanične ponude ili ne, ali je ispred Sindikata doktora medicine poručila da se uvijek mora razdvojiti javni interes od politike.

"Moramo se ponašati odgovorno u odnosu na javno zdravlje i biti dosljedni u postupanju i ne pribjegavati izgovorima koji mogu ići u korist političkim interesima. Komentarisali smo i kada je bilo odbijanje donacije respiratora od Srbije u trenutku kada smo bili u deficitu", kazala je predsjednica Sindikata doktora medicine.

Ističe da donacija mora biti kredibilna.

"Želim da poručim da ukoliko donacija nije kredibilna i ne dolazi iz kredibilnog izvora da se to obrazloži na transparentan način i svima stavi na znanje da je učinjeno sve da se postupi u nacionalnom interesu", kazala je Popović Samardžić.

Portal Analitika