Društvo

Čelnik DZ Podgorica optužuje članove Odbora direktora da traže njegovo razrješenje jer im nije isplatio naknade

Popović-Petrić: Tražimo smjenu Jokića zbog netransparentnog poslovanja

Predsjednica Odbora direktora podgoričkog Doma zdravlja dr Natalija Popović-Petrić saopštila je juče da je to tijelo predložilo smjenu prvog čovjeka te ustanove dr Danila Jokića isključivo zbog netransparentnog poslovanja.

Popović-Petrić: Tražimo smjenu Jokića zbog netransparentnog poslovanja Foto: Screenshoot
PobjedaIzvor

Popović-Petrić je kazala da mu je to saopšteno i prije dva mjeseca i da ,,ostaje da javnost zaključi zašto dr Jokić tek sada pominje ovu temu i uključuje politiku kao odbranu za svoje propuste i nemarnost“.

"Ministarstvo zdravlja tazmatra izvještaj Odbora direktora Doma zdravlja Glavni grad i nakon izvršenih provjera, ministar će donijeti odluku", rečeno je Pobjedi sinoć iz resora kojim rukovodi Dragoslav Šćekić. Izvještaj Odbora direktora je poslat i Jokiću na izjašnjenje, kazali su iz Ministarstva zdralvja.

A s druge strane, dr Jokić tvrdi da je Upravni odbor mimo zakona donio odluku o njegovoj smjeni, te da se radi o ,,nekoj vrsti osvete od strane predsjednice Popović-Petrić“. On je kazao i da nije bio upoznat sa razrješenjem.

Direktore domova zdravlja bira i razrješava ministar zdravlja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Zbog toga je odluka Upravnog odbora proslijeđena Ministarstvu zdravlja, pa je formirana komisija koja ispituje da li je rukovodstvo te ustanove kršilo zakon.

Kao glavni razlog nesporazuma sa članovima UO dr Jokić je kazao da je, između ostalog, to što je odbio da isplaćuje mjesečne nadoknade za Odbor direktora.

"Odbio sam jer na to nemam pravo niti budžetom, koji je odobrilo Ministarstvo finansija sa Fondom zdravstva za ovu godinu, predviđena sredstva", naveo je Jokić.

On je kazao da se do kraja ove godine, po sopstvenoj odluci Odbora, članovima tog upravljačkog tijela duguje više od 70.000 eura neto iznosa.

Sa druge strane, dr Popović-Petrić tvrdi da mu je prije dva mjeseca na sjednici kojoj je prisustvovao saopšteno da će se tražiti njegova smjena te da je imao vremena da se o tome izjasni.

Problem u komunikaciji kompletnog Odbora i menadžmenta je, prema njenim riječima, nastao u septembru prošle godine kada su, ,,slučajno“, otkrili da je Odbor zaobiđen u donošenju finansijskog plana za 2022. godinu.

"Direktor je tada priznao da je učinjen propust. Taj propust je kršenje Statuta ustanove, gdje jasno piše da finansijski plan i izvještaje donosi Odbor direktora. Takođe, prijedlog za smjenu direktora dr Jokića je došao nakon neuspjele već jedne medijacije u prošlom sazivu Ministrarstva zdravlja u decembru 2021. god, kada mu je skrenuta pažnja na sastanku da poboljša komunikaciju sa Odborom", kazala je Popović-Petrić.

Problem isplate naknada, na koje, kako kaže Popović-Petrić, imamo pravo po Zakonu, sada je stvar sudske odluke i nijedan član Odbora nije zbog toga ulagao manje truda.

"Odbor je zamjerio i to naveo u prijedlogu za smjenu - nedostavljanje ishoda važnijih tendera (dostavljeni nakon odluke o prijedlogu za smjenu), godišnjeg izvještaja o radu ustanove, nedostatak pojašnjenja za raspodjelu prekovremenih sati određenom broju zaposlenih… o čemu smo izvijestili i direktora i Ministarstvo i o čemu postoji dokumentacija", navela je, između ostalog, Popović-Petrić.

Predsjednica Odbora direktora je kazala da odluka o prijedlogu za smjenu nije njena lična osveta zbog novca, vec nepoštovanje Odbora direktora kao organa upravljanja te da su svi članovi Odbora uvijek bili upoznati sa svakim korakom djelovanja ovog organa, sa svakim dopisom

"Neopravdano je, nepravedno i neprikladno da direktor dr Jokić angažuje partiju kojoj pripada da daje izjave, čak i stihove, o Odboru direktora (,,ne plašimo se ovna, ni onoga koji se rimuje s njim“, predsjednik UCG)", kazala je ona.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.