Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Popović: Milatović pročitao govor koji godi ušima zapadnih političara, vidjećemo da li kalkuliše

"Kod balkanskih političara treba više gledati što rade negoli što govore"

Popović: Milatović pročitao govor koji godi ušima zapadnih političara, vidjećemo da li kalkuliše

Volio bih da griješim i volio bih da me se demantira za godinu dana, ali kod političara, osobito balkanskih političara, treba više gledati što rade negoli što govore, rekao je književnik Milora Popović komentarišući inauguracioni govor predsjednik Crne Gore Jakova Milatovića.

Popović: Milatović pročitao govor koji godi ušima zapadnih političara, vidjećemo da li kalkuliše Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

„Znamo da je u ovom trenutku pročitao taj govor koji godi ušima zapadnih političara. E, sad, vidjećemo misli li to zaista ili je to rekao iz kalkulantskih razloga“, rekao je Popović u razgovoru za portal Hrvatskog kulturnog vijeća.

Popović napominje da ono što misli opcija bliska Milatoviću kad govori o pomirenju u Crnoj Gori jeste da „treba pomiriti Srbe i da treba Crnogorce vratiti u srpsku maticu“.

„Nakon izbora 2020. pobijedila je velikosrpska i proruska politika, koja je imala pripremljenu strategiju kako preko institucija, medija, propagande krenuti u program asimilacije i denacionalizacije nacionalnih Crnogoraca“, rekao je Popović. 

To se, kako je istakao, radi sustavno i uglavnom brutalno. 

„Danas ni na jednoj poziciji u domeni kulture, prosvjete, prije svega, državnih medija nemate nacionalne Crnogorce koji baštine nacionalnu samobitnost, prozapadnu orijentaciju, državnu i političku. Taj je proces prilično odmaknuo“, upozorava Popović.

Strateški je cilj, naglašava on, vratiti Crnu Goru u krilo Beograda.

„U velikim međunarodnim igrama postoje određeni centri koji bi bili spremni trgovati sa suverenošću Crne Gore da bi Srbija dobila neku kompenzaciju za stanoviti gubitak Kosova. Crna Gora nije u žarištu međunarodne javnosti prije svega jer moćna, vrlo moćna srpsko-ruska propaganda pokušava čitav društveno-politički fenomen prikazati kao borbu protiv korupcije, a ne da se tu vodi jedna svjetonazorska bitka“, rekao je Popović.

Ta je politika, kako je kazao, dovela do smjene vlasti i gubitka Đukanovića na predsjedničkim izborima. 

„Cijelo se vrijeme događa zamjena teza, optuživali su Đukanovića za korupciju i monopol a zapravo je ključni motiv napada na njega bilo ono što je najbolje napravio, prije svega to što je bio na čelu pokreta za nezavisnost“, podvukao je Popović.

To je, ističe on, nažalost izvan Crne Gore gotovo nepoznato. 

„U ovom času nemamo ni jednoga aktivnoga saveznika. Istina, postoji načelno podrška prozapadnoj, pronatovskoj Crnoj Gori, ali niko se ne bavi onim što se danas zbilja događa u Crnoj Gori, što presudno oblikuje crnogorsko društvo, jer vodeći crnogorski akteri, s obzirom na međunarodni kontekst, i s obzirom na to da je Rusija slabija, u sukobu sa Zapadom, u nekoj vrsti rata između Zapada i Rusije, oni verbalno podržavaju prozapadnu politiku, ali unutar Crne Gore rade sve suprotno“, zaključio je Popović.

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K KOĐOŠIJA_neregistrovani
26.05.2023. 14:29

milo.vujovic@gmail.comMijo,Jedan od Najvećih Problema je što se Krije ISTINA 1OO.g.i što se Stvari ne Nazivaju Pravim Imenom a to i Danas ne Jenjava naši Intelektualci na čelu sa srbijanskom ispostavom tzv.CANU Ćute kao Zaliveni ,VAKAT JE VISE DA CRNOGORCI SHVATE DA SMO UPALI U MIŠOLOVKU četničkog izm.ta u Režiji BIA KGB_a sekte crkve srbije Domaćih Koritovića Izdajnika,a isključivi Krivac za Slom Crnogorske Države je Šeik sa Čeva Junačkoga sa vrhuškom DPS-a(da ne Nabrajam zašto sve Velika je Lista)ili je PREVESLAN kao(što smo Mi Preveslani Prevarom i Krađom na Sve Izbore i sa onim od 3O.8.2O2O.g.)i Kralj Nikola 1918.g.od Biograda ili je sučesnik Zavjere u stvaranju tzv.srbijanskig sveta u Crnoj Gori ,to ce pokazati Povijest i to Uskoro,Braćo Crnogorci Mi se Moramo Osloboditi od ove Okupacije(jer Naši Slavni Preci Nikada Nijesu bili Okupirani) ili ćemo se Predati i Klečati u GETO pred Došljacima srbijanskim Robovima u Svojoj Domovini ili ćemo biti Pukovnici ili Pokojnici !!

25
2
T Tanja_neregistrovani
26.05.2023. 10:55

Vec vidjeno

4
11
c cgcgcg_neregistrovani
26.05.2023. 10:31

govor pjedsjednika je na nivou sastava iz crnogorskog jezika za 4+.

3
18
d dragan_neregistrovani
26.05.2023. 10:27

Svaka cast Gospodine! Respekt!

16
6
N Ništaneočekujem_neregistrovani
26.05.2023. 08:30

"Crnogorce koji baštine nacionalnu samobitnost" vagao je i za svoje političko-pijačne potrebe uveliko koristio DPS. Apsolutistička vladavina, pohlepa vrhuške DPS-a i kriminalizacija društva proizvedena nezaježljivošću za ličnim bogaćenjem (do milijardu i preko milijardu eura) deformisali su i unazadili crnogorstvo. Oni su Crnoj Gori i crnogorstvu naštetili više nego ijedan uticaj sa strane. A bilo je uticaja sa strane. Nažalost danas nema unutrašnjeg jakog poriva da se crnogorska samobotnost sagleda iz ugla razobličavanja DPS matrica koje su i dalje jake i koje atomiziraju i uništavaju crnogorstvo više nego bilo koji uticaj sa strane.

19
5
V Vule_neregistrovani
26.05.2023. 10:18

@Ništaneočekujem_neregistrovani ovo je mantra koja je podmetnuta Crnogorcima. A u stvari treba uništiti DPS jer se jasno iskristalisalo da su oni ključna brana državnosti CG. Zato je svim silama i moćima pokrenut proces kriminalizacije DPS koji su predvodili Vijesti, i NVO perjanice. Nažalost uspjeli su u velikoj mjeri.

15
9
B Bubamara_neregistrovani
26.05.2023. 11:41

@Ništaneočekujem_neregistrovani Ti si imao sreću da ti objave komentar, jer nijesi pominjao njihovog idola ili kralja, koji će biti upamćen u istoriji kao gospodar koji je pretvorio u djelo ideju i program LSCG, a onda je postao "grobar tog djela" iz razloga koje si jasno i koncizno naveo. Zato podrška od istomišljenika i ne osvrći se na ove plitkoumne i još uvijek "zaljubljene" DPS-ovce. Čestitam.

10
6
B Bizmark_neregistrovani
26.05.2023. 16:06

@Bubamara_neregistrovani Ne može se osporiti da je tačno to što pričaš, ali takođe nivo idolatrije u URA, PES i Demokrate parira idolatriji koja je postojala u DPS. Dodatno ... juče se nijeste oglašavali na izjavu novoizabranog šefa države vezano za crnogorake državne i nacionalne simbole.

6
4
O OpreznoCG_neregistrovani
26.05.2023. 08:17

Dobro razrađena taktika prevare kojom se služio i Vučić. U početku retorika i lažna obećanja koja bi mogla biti prihvatljiva Evropskoj uniji i SAD kao i dijelu demokratske građanske javnosti u zemlji. A kada se učvrsti vlast i uspostavi diktatura, tako uspostavljen režim pokaže svoje pravo lice.

18
5
F Fikret_neregistrovani
26.05.2023. 07:40

Bravo Mijo! Ljudi kao Mijo Popovic su buducnost Crne Gore, treba im dati vise prostora i da se na nekim buducim izborima nadju kao osvjezenja na listama procrnogorskih pokreta

29
8
R Rikošet_neregistrovani
26.05.2023. 08:27

@Fikret_neregistrovani Ni slučajno. Ko uđe u političku partiju, taj gubi slobodu.

10
3
R RAM_neregistrovani
26.05.2023. 08:47

@Fikret_neregistrovani Poštovani Fikrete, ne daj Bože jedini, da je to budućnost CG! Daj Bože sve drugačije od poruka ovog "velikog" intelektualca!

9
19