Politika

Predsjednik Liberalne partije i poslanik u Skupštini Crne Gore

Popović: Manjinsko-tehnička vlada da pripremi izbore

Vlada je godinu završila haotično i bez ozbiljnog plana koji je dugoročno održiv. Set zakona koji su usvojeni je čisti populizam. Sva odgovornost leži na još aktuelnoj parlamentarnoj većini. Rezultate ove pogubne ekonomsko-socijalne politike ćemo vidjeti polovinom ove godine, kada nas nesumnjivo očekuje i rebalans budžeta, još jedno veliko zaduženje, a za dvije godine i vjerovatni finansijski slom 

Popović: Manjinsko-tehnička vlada da pripremi izbore Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Liberalna partija zalaže se za formiranje privremene, manjinsko-tehničke vlade koja bi u roku ne dužem od godinu pripremila vanredne parlamentarne izbore – kaže u intervjuu Pobjedi Andrija Popović, predsjednik te partije i poslanik.

– Kako kompletna opozicija, ali i dominantan dio parlamentarne većine želi smjenu aktuelne Vlade koja je za 13 mjeseci vladavine pokazala apsolutnu nezrelost i dovela Crnu Goru u očajno političko, zdravstveno, socijalno-ekonomsko stanje, Liberalna partija zalaže se za formiranje privremene, manjinsko-tehničke vlade koja bi u roku ne dužem od godinu sanirala tu tešku situaciju i pripremila vanredne parlamentarne izbore u 2023. Jedino to može popraviti izrazitu političku nestabilnost i duboku društvenu podijeljenost koju je prouzrokovala aktuelna vlast – kazao je Popović.

Da li je Memorandum o saradnji kojeg su nedavno potpisali Ura, SNP i manjinske partije najava formiranja manjinske vlade?

Za našu državu je značajan dan potpisivanja Memoranduma manjinskih i dijela vladajućih partija. Ipak je to neka nada povratku građanskog i sekularnog uređenja države, zaštiti ugroženih prava manjina u posljednjih 16 mjeseci, a mogla bi biti i varijanta nove manjinske vlade koju bi podržale, bez učešća u vlasti, i parlamentarne partije koje se zalažu za nastavak evroatlantskog puta Crne Gore.

Je li moguće ostvariti dijalog u Skupštini o najvažnijim pitanjima za koje je potrebna dvotrećinska većina, poput VDT i izbornog zakona? Pogotovo ako znamo da je na posljednjoj sjednici Skupštine izabran Tužilački savjet jednostrano, bez pokušaja da se postigne širi dogovor, uprkos mišljenju EK...

Politički dijalog je neophodno usmjeriti na rješavanje ključnih pitanja koja su uslov daljeg evropskog puta države i dogovor oko izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija, o daljoj reformi izbornog zakonodavstva, za što je potreban nivo konsenzusa u parlamentu, uz najmanje 2/3, odnosno 3/5 podrške poslanika. Parlamentarna većina stalno bježi od tog dijaloga, zabrinjavajuće je neznanje, zloupotreba vlasti, nepotizam i neiskustvo u obavljanju važnih državnih poslova, što sve zajedno predstavlja veliku opasnost za crnogorsko društvo i svakog pojedinca. Očigledno je da samo međunarodna zajednica može natjerati aktuelni režim da se vrati građanskoj i Evropi okrenutoj Crnoj Gori, počne dijalog sa opozicijom i zaustavi klerikalizaciju i reanimaciju nacionalističke i antigrađanske paradigme.

Verifikovani su mandati odbornicima u cetinjskom parlamentu, ali nema naznaka da bi se uskoro mogla formirati vlast. Za sada se zna jedino da Stara garda LSCG neće sa DPS-om. Kako to komentarišete i šta očekujete na Cetinju, koga vidite u opštinskoj vlasti?

Ono što je najvažnije jeste da su građanske i procrnogorske partije na Cetinju dobile apsolutnu većinu. Vjerujem da u svakoj od tih partija i građanskih inicijativa postoji dovoljno svijesti i odgovornosti za državu i društvo te da će se dogovor postići. Možda i nije loše da niko nema sam većinu jer će se na taj način iskristalisati najbolja rješenja za prijestonicu pa samim tim i za budućnost Crne Gore. Liberalna partija ostaje otvorena za sve dogovore na principima građanskog društva i programskih odrednica koje su svima poznate. Cetinje je srce Crne Gore, niko od suverenističkih političkih subjekata koji su dobili čak oko 80 odsto glasova građana ne može zbog poznate crnogorske pizme da izda to povjerenje i dovede našu državu u još teži položaj, ako takav postoji. Zlo vrijeme zahtijeva zajedničku platformu za crnogorski građanski konsenzus.

Zašto i dalje nema formiranja crnogorskog širokog bloka, kojim bi se spriječilo rasipanje suverenističkih glasova, s obzirom da slijede izbori u Podgorici, a možda i vanredni parlamentarni?

Slijede izbori u Podgorici, ali i u većini drugih opština. Mi od početka zagovaramo široku programsku koaliciju okupljenu oko zajedničkih principa građanske, suverene, antifašističke, demokratske države, modernog i evropskog društva. Više puta sam kazao da partije opozicije, na nivou lidera, imaju redovne sastanke na kojima razgovaramo o budućnosti države i načinu na koji najbolje možemo da pružimo odgovore na sve izazove pred kojima se nalazimo. Vjerujem da će se dogovor postići jer je to naša dužnost prema građanima i svemu što smo do sada postigli. Insistiraćemo u razgovorima sa partnerima o tome, iako sam razočaran djelovanjem pojedinih opozicionih lidera koji su partijske interese podredili državnim u ključnim lokalnim izborima. Tako je bilo prošle godine u Nikšiću, Herceg Novom, Cetinju, Mojkovcu, Petnjici.

Vlada se pohvalila da je prethodnu godinu završila trijumfalno, da je ostvarila sve što je obećala. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Vlada je godinu završila haotično i bez ikakvog ozbiljnog plana koji je dugoročno održiv. Set zakona koji su usvojeni je čisti populizam i to vidi svako razuman. Na to su čak upozorile i međunarodne organizacije, prestižne finansijske i ekonomske grupe poput MMF i Svjetske banke. Državu uvode u dužničko ropstvo ogromnim zaduženjima, a cijenu toga ćemo tek debelo platiti a neće imati ko da odgovara za ta nedjela, bez obzira na veliku ,,žilavost“ gotovo je nezamislivo da ova vlada preživi polovinu ove godine. Sva odgovornost leži na još uvijek aktuelnoj parlamentarnoj većini. Rezultate ove pogubne ekonomsko-socijalne politike ćemo vidjeti polovinom ove godine, kada nas nesumnjivo očekuje i rebalans budžeta, još jedno veliko zaduženje, a za dvije godine i vjerovatni finansijski slom.

Ne jenjavaju nacionalističko ludilo i huškačka hajka

Predsjednik SRS Vojislav Šešelj saopštio je na Hepi televiziji niz gnusnih uvreda na račun Cetinjana i Cetinjanki, a dan kasnije meta njegovih mizoginih napada bila je Draginja Vuksanović-Stanković. Niko iz Vlade nije se oglasio tim povodom. Kako sve to komentarišete?

Veliki je problem što zvanična Srbija preko najviših funkcionera, institucija, medija ima nipodaštavajući odnos prema Crnoj Gori, odnos pun uvreda i diskvalifikacija. Nacionalističko ludilo i huškačka hajka u njihovoj javnosti ne jenjavaju. Posljednji primjer uvreda građana Cetinja i Crne Gore od potrošenih političara iz Srbije, koji sa nacionalne frekvencije poručuje najgnusnije uvrede na račun žena, majki, sestara Crne Gore, jedan je od brojnih svakodnevnih primjera ponašanja ,,bratske Srbije“ i ne smije proći bez reakcije naše države. Takve programe treba pod hitno ograničiti i spriječiti trovanje crnogorske javnosti mržnjom, ali kako se radi o mnogim medijima i portalima, strah me je da je to ,,Sizifov posao“.

Crnoj Gori je potrebna dekontaminacija javnog prostora koji se više od godinu truje netrpeljivošću, agresijom i nacionalističkom retorikom. Konačno se mora poslati poruka normalnog života, dijaloga, tolerancije među svim ljudima. Naročito bi trebalo takvu poruku poslati sa vrha naše države, što je pretenciozno očekivati znajući njihov podređeni položaj u odnosu na zvaničnu Srbiju i SPC.

Nije se smjela povući inicijativa za smjenu Vlade

Kada je povučena inicijativa za izglasavanje povjerenja Vladi, izvinili ste se građanima i kazali da je to fijasko za poslanike opozicije i DF-a. Zašto smatrate da je povlačenje inicijative bilo pogrešno?

Sve bilo je pogrešno sa Prijedlogom da se glasa o nepovjerenju 42. Vladi Crne Gore. Prvi put je u istoriji crnogorskog parlamentarizma da opozicija pokrene taj institut, a iskorišten je u promociji jedne opozicione partije pred lokalne izbore u prijestonici Cetinje. Prijedlogom po hitnom postupku, koji su potpisali svih 40 opozicionih poslanika, data je nada građanima većinske Crne Gore da će biti smijenjena nakaradna Vlada, koja svakodnevno generiše niz negativnih efekata na život i standard građana, ali kako je nagoviještena deklarativna podrška smjeni Vlade od najvećeg dijela parlamentarne većine postala upitna, od Prijedloga se odustalo. Moralo se ići do kraja, potpuno raskrinkati Vlada i aktuelna vlast, nije se smio povući prijedlog, to su nekoliko dana kasnije i potvrdila i glasanja o sve tri interpelacije o razrješenju ministara Bratić, Radulović i Stijović, koje su uz opoziciju podržali i mnogi poslanici vlasti. Uskraćena je nada građanima, jedino što se moglo izgubiti je nemogućnost podnošenja novog prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi prije isteka roka od 90 dana.

Portal Analitika