Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Popović – Kingsli: Crna Gora je zemlja potencijala i može biti primjer mirnog i pozitivnog napretka i društvene kohezije

Popović – Kingsli: Crna Gora je zemlja potencijala i može biti primjer mirnog i pozitivnog napretka i društvene kohezije

„Direktorat za interkulturalizam je jedan od ključnih institucionalnih mehanizama za unapređenje društvene kohezije za mirnodopski razvoj, na taj način stvaramo sistemski pristup pozitivnoj transformaciji društva", istakla je Popović

Popović – Kingsli: Crna Gora je zemlja potencijala i može biti primjer mirnog i pozitivnog napretka i društvene kohezije Foto: Ministarstvo ljudskih prava i manjina
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora može da bude inspiracija i primjer napretka i mira i ima istorijsku šansu na putu ka Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka v.d Generalne direktorice Direktorata za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, dr Ljudmile Mile Popović i Pudže Kingsli (Pooja Kingsley), regionalne savjetnice za konflikte britanskog Ministarstva vanjskih poslova.


Kako se ističe u saopštenju iz tog resora, Popović je iskazala zadovoljstvo povodom iskazanog interesovanja britanske Vlade za rad Direktorata za interkulturalizam i Britanske ambasade izradi nove nacionalne Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju.


„Direktorat za interkulturalizam je jedan od ključnih institucionalnih mehanizama za unapređenje društvene kohezije za mirnodopski razvoj, na taj način stvaramo sistemski pristup pozitivnoj transformaciji društva za napredak zemlje i svih njenih građana. Zaštita ljudskih prava, insistiranje na zajedničkoj odgovornosti za budućnost, i promovisanje humanističkih vrijednosti su preduslov za ostvarivanje opšte ljudske bezbjednosti zarad istinski održivog razvoja“, istakla je Popović.

Osvrnuvši se na intenzivan rad Direktorata, Popović je upoznala prisutne sa dosadašnjim aktivnostima i dostignućima. Poseban fokus je stavljen na proces izrade Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju, koji se zasniva na stvaranju tri ključna modela interkulturalizma – miran suživot, solidarnost i su-odgovornost za zajedničku budućnost.

Kingsli se zahvalila Popović na gostoprimstvu i kazala da pozdravlja ono što je čula u vezi sa radom i planovima direktorata u vezi sa daljim osnaživanjem i integracijom Crne Gore i planovima da se Crna Gora plasira kao regionalni model.

Ispred Direktorata, na sastanku je uz Popović učestvovao i savjetnik Kristjan Dukaj. Predstavnici Direktorata su upoznali Kingsli sa izazovima sa kojima se suočava Direktorat za interkulturalizam kao i sa izuzetnim mogućnostima za realizaciju punog potencijala interkulturalizma, i dodali da cilj Direktorata jeste da Crna Gora bude prepoznata kao model zemlja interkulture.

Portal Analitika