Društvo

Popović: Prvi profesori crnogorskog značajni za nacionalnu emancipaciju

Izvor

On, međutim, dodaje, da će za potpunu afirmaciju crnogorskog jezika, prije svega, biti odlučujuća posvećenost i sposobnost državnih institucija u oblasti kulture i obrazovanja da spoznaju značenje jezičkog pitanja za ukupnu nacionalnu emancipaciju Crnogoraca.

Isto tako, dodaje Popović, fakat da je ta generacija izašla tek sad,  svjedoči, po njegovim riječima, o velikom zaostatku Crne Gore u kulturnoduhovnoj sferi afirmacije i stabilizovanja crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta, jer su sve ostale južnoslovenske lingvistitičke i nacionalne zajednice davno kodifikovale i stvorile svoje jezičke norme.

„Za afirmaciju crnogorskog jezika će, prije svega, biti odlučujuća posvećenost i sposobnost državnih institucija u oblasti kulture i obrazovanja. Dakle, njihova sposobnost da spoznaju značenje jezičkog pitanja za ukupnu nacionalnu emancipaciju Crnogoraca, što je ključni uslov ukupne modernizacije građanskog profilisanja i političke stabilnosti Crne Gore.

Uvođenje predmeta crnogorski jezik i književnost će zahtijevati i koncepcijsku promjenu nastavnih programa koji su u velikoj mjeri zapostavljali ovdašnje autentične književne vridjenosti.

Dakle, u pitanju je jedan veoma zahtijevan i kompleksan posao koji će tražiti multidisciplinarni pristup lingvista, istoričara književnosti, pisaca antologirača“, kazao je Popović.

Marijana Pajović, Zorica Nedić, Snežana Bošković, Dragana Bajčeta, Katarina Bigović i Novica Vujović prvi su diplomirani profesori crnogorskog jezika na katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Riječ je o generaciji koja je studije upisala 2008. godine. Očekuje se da brzo završi studije ostalih sedam studenata iste genetacije, od njih 13, koliko ih je upisalo.

Naredne, 2009. studije je upisalo 27 sudenata, naredne, 2010. godine, njih  35, koliko i 2011. godine.

Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću upisao je ove godine petu generaciju studenata, što, kako je ocijenjeno na jučerašnjoj proslavi, predstavlja  „kamen temeljac savremenom naučno-utemeljenom razvoju montenegristike i južne slavistike uopšte“.

Portal Analitika