Politika

Popović: Neshvatljiva reakcija SDP-a

Izvor

On je saopštio da je ta odluka izazvala potpuno razumljive i očekivane reakcije iz „unionističkog“ tabora, ali i „neshvatljive od manjeg partnera iz „suverenističkog“ bloka“.

- Njihovo, najblaže rečeno, nesrećno sročeno saopštenje koje su crnogorskoj javnosti i nama poslali samo nekoliko sati nakon završetka sjednice i Odluke Glavnog odbora LP kao svojevrsnu „dobrodošlicu“ u „Evropsku Crnu Goru“, nameće mnoga pitanja, ocijenio je Popović u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz SDP-a je, nakon odluke Glavnog odbora LP da na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima nastupe u koalciji sa DPS-om, saopšteno da LP nije, niti može biti u koaliciji sa tom strankom.

Popović smatra da je, kako je kazao, valjda normalno i logično da svi koji Crnu Goru doživljavaju kao jedinu domovinu budu u jednom političkom bloku.

- Isto tako, nastojeći da napravimo moderno demokratsko i građansko društvo, prirodno smatramo da ćemo se udruženi uspješnije izboriti za ostvarivanje zajedničkih programskih ciljeva kojima težimo i na taj način ispraviti postojeće anomalije i neefikasnost u našoj državi, saopštio je Popović.

On je naveo da ne razumiju zašto su se našli „toliko pogođeni“ odlukom o ulasku u „Evropsku Crnu Goru“, kada se, kako je dodao, radi o predizbornom Sporazumu o koalicionoj saradnji dva politička subjekta DPS i LP, „kakvih ima bezbroj na evropskoj političkoj sceni“.

„Bilo ih je mnogo u Crnoj Gori a sličnu situaciju imamo trenutno u Opštini Kotor gdje su DPS i LP, imajući većinu za formiranje vlasti, sklopili koalicioni sporazum, a kasnije je DPS napravio koalicioni sporazum sa Hrvatskom građanskom inicijativom, na opštu radost liberala“, dodaje Popović.

Iz LP su poručili i pojedinim političkim analitičarima, „od kojih neki nekada poštovani i odgovorni, ne znaju čak da su liberali na posljednjim lokalnim izborima održanim u Tivtu, jednoj od najmanjih crnogorskih Opština prije nekoliko mjeseci osvojili 320 glasova“, odnosno da ih je podržalo pet odsto izašlih birača.

Liberali će, kazao je Popović, svoj partijski program sprovoditi shodno Odlukama najviših partijskih organa, ali sigurno, dodao je, neće više kao mnogo puta u prošlosti voditi „politiku – glavnom kroz zid“.

„Uostalom,naš Glavni odbor je zaključio da se Program LP može sprovesti samo ako budemo dio vlasti, jer je jasno da nijedna politička partija do sada nije ni dio svog programa sprovela kao opoziciona“, naveo je on.

LP, dodaje Popović, uvjerava sve da će za četiri godine zauzeti značajno mjesto koje im, kako smatra, objektivno pripada na našoj političkoj sceni.

Ne samo radi dosadašnjih zasluga za crnogorski put koji su uglavnom liberali trasirali u najtežim vremenima, a da podsjetim kako se u rukovodećim organima LP nalazi sedam nekadašnjih liberalnih poslanika iz državnog parlamenta, već i zbog toga što ćemo se striktno držati i sprovoditi temeljna načela evropskog liberalizma, koja su bliska dobrom dijelu slobodnih pojedinaca u Crnoj Gori“, zaključio je Popović.

Portal Analitika