Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Popa: Sa Crnom Gorom dijelimo istu želju da gradimo slobodna i demokratska društva, potrebno jedinstvo i zajednički rad

"Iza nas je godina puna izazova"

Popa: Sa Crnom Gorom dijelimo istu želju da gradimo slobodna i demokratska društva, potrebno jedinstvo i zajednički rad

Iza nas je godina puna izazova. Generacija smo Evropljanki i Evropljana suočena sa najvećim sigurnosnim, zdravstvenim i ekonomskim rizicima od nastanka ujedinjene Evrope, prije 73 godine, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na prijemu povodom Dana Evrope. 

Popa: Sa Crnom Gorom dijelimo istu želju da gradimo slobodna i demokratska društva, potrebno jedinstvo i zajednički rad Foto: Delegacija EU u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

“Ipak, osjećam veliki ponos zbog snage i jedinstva koje smo pokazali kao Evropljani u ovim teškim vremenima. Dokazali smo, i sebi i drugima, da ostajemo vjerni svojim vrijednostima, da služimo našim građanima i da stojimo čvrsto uz naše prijatelje i partnere”, kaže Popa. 

Zajedno smo, dodaje, “prebrodili nezapamćenu zdravstvenu krizu, pomogli onima kojima je ekonomska pomoć bila najpotrebnija, i stali uz naše komšije u Ukrajini, u njihovoj pravednoj borbi protiv tiranije i agresije”.

“Čast mi je što služim u Crnoj Gori, koja je u potpunosti stala uz Evropsku uniju protiv ruskog agresorskog rata, i otvorila svoja vrata za hiljada ukrajinskih izbjeglica. Crna Gora je postupila ispravno i pravedno”, istakla je Popa. 

Dodaje da su tragični događaji u susjednoj Srbiji od prošle sedmice pokazali da solidarnost i saosjećanje ne poznaju granice. 

“Baš kao što smo ujedinjeni u empatiji povodom ovih užasnih tragedija, tako isto moramo zajedno graditi bolju sadašnjost i budućnost za našu djecu. Sada Crna Gora treba da njeguje to isto jedinstvo i posvećenost svojoj budućnosti u Evropskoj uniji, i da napreduje u ključnim reformama. Sjetimo se čuvenih riječi jednog od najvećih pionira Evropske unije, njemačkog kancelara Konrada Adenauera: “Evropsko jedinstvo je bilo san nekoliko ljudi. Postalo je nada mnogih. Danas je neophodnost za sve nas”, navela je Popa. 

Sa Crnom Gorom, kaže, dijele istu želju da grade slobodna, demokratska i pravedna društva. 

“To je ono što nas čini Evropljanima. Sada su Crnoj Gori potrebni jedinstvo i zajednički rad iznad političkih i drugih razlika, kako bi se ova želja ostvarila i kako bi ova predivna zemlja postala dio ujedinjene Evrope”, zaključila je Popa. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
b bd_1_neregistrovani
09.05.2023. 19:50

Držite se Dritana i ne bojte se.

8
2
j jasamovo_neregistrovani
09.05.2023. 19:05

Ako ne zbog necega drugoga a on o samo da nebi Rumunke krojile sudbinu moramo uci u EU.Ko je ova zena i za koju je oblast ekspert nego je po kljucu pripala nama ili mi njoj

12
1