Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Popa: EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija, hitno izabrati sudije Ustavnog suda

Poručila da je EU zabrinuta zbog jučerašnjeg usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku

Popa: EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija, hitno izabrati sudije Ustavnog suda

Šefica delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa poručila je da je Evropska unija (EU) je zabrinuta zbog jučerašnjeg glasanja u Skupštini Crne Gore, kojim su, kroz usvajanje zakona po hitnom postupku, suštinski izmijenjena ovlašćenja predsjednika države. 

Popa: EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija, hitno izabrati sudije Ustavnog suda Foto: Delegacija EU
Portal AnalitikaIzvor

"Svi zakonski akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Ovo pitanje je naročito osjetljivo u nedostatku funkcionalnog Ustavnog suda, za koji Skupština u više navrata nije uspjela da imenuje potreban broj sudija kako bi osigurala njegovo pravilno funkcionisanje", poručila je Popa. 

Sudije Ustavnog suda, kako ističe Popa, moraju biti hitno izabrane.

"EU poziva sve političke aktere da rade na brzom smirivanju tenzija i da se dogovore o rješenju trenutne političke blokade, kako bi u skladu sa željom građana ostvarili napredak u pristupanju EU", istakla je Popa. 

U godišnjem izvještaju EU, dodaje Popa, izražena je zabrinutost zbog pitanja vladavine prava i odsustva političkog dijaloga.

Portal Analitika