Politika

Stav

''Pop Mićo'' i ujedinjenje

Što se tiče izbora, ujedinjenje ili smrt, jasna je odluka. Vjekovna borba za slobodu je ono što nas odvaja od poslušnika i ljubitelja jačega. Razbucali smo pet pokušaja ujedinjenja do sad, pa ćemo i ovo Vučićevo. Naš imuni sistem je odavno oguglao na to, pope

''Pop Mićo'' i ujedinjenje Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Onoga momenta kad je Jovan Mićović zvani Joanikije Crnu Goru nazvao ''malom Ukrajinom'', dao je zeleno svijetlo svima nižim od sebe da krenu u akciju. Jednostavno, ako se ''velika'' Rusija obračunava sa velikom Ukrajinom, onda i oni, ''veliki'' Srbi, treba da udare na onu ''malu''.

Naravno, nisu toj raboti mogli toliko da se posvete. Bilo je mnogo važnijih stvari. Kompletna operativa kojom raspolaže Crkva Srbije je bila stavljena u pogon oko raznih događaja, izbora itd. No, došao je i tome kraj. U Đukanoviću su viđeli glavnu smetnju, a eto više ga na vlasti nema. Viđeli smo da su to i proslavili, u njima svojstvenom maniru, nekakvim mrtvačkim zvonima sa jednog od najvažnijih crnogorskih manastira. Lično, ništa manje nisam očekivao od njih.

Par dana nakon, javlja se jedan od sveštenika Crkve Srbije u Crnoj Gori, da prenese poruku i artikuliše pastvi kako treba da se ponaša i što se sprema. Iskreno, ne mislim da je išta što oni rade slučajno ili neplanirano. Sve se radi planski i organizovano, pa tako i taj tekst napisan rukom jednog od popova oslikava veće geopolitičke planove, ali i planove za one neposlušne. To smo valjda mi koji nismo pali na priče da su popovi SPC neki prepametni, sveznajući i nepogrešivi ljudi, već smatramo da ih je većina na nivou Njegoševog popa Mića.

PEN centar: Skandalozni jerej Femić poručuje Crnogorcima i ostalim nesrbima da moraju nestati
16
PEN centar: Skandalozni jerej Femić poručuje Crnogorcima…
06.04.2023 13:40

Veli tamo ovaj savremeni pop Mićo da je ''proces ujedinjenja srpskog naroda počeo prije tri godine i on je nezaustavljiv''. Mislim, ovo nisu njegove riječi nego citira Aleksandra Vulina, još jednog bajnog mislioca srpskoga sveta. Dok većina i u Crnoj Gori u i Srbiji Vulina tretira kao marginalnu ličnost i budalu, ja nisam u to baš siguran. Osim možda u ovo da je politička budala, ali ipak budala na položaju. Nije on nebitni sekretar nekog ministarstva srpske vlade, već šef najveće obavještajne agencije na Balkanu. One koja je i zadužena, naravno, za velikosrpske proksije u regionu, a kojima pripada i sveštenstvo Crkve Srbije u Crnoj nam Gori. Iz toga proizilazi da navedeni pop nije ovo smišljao sam, već po naredbi i zaduženju pokušava da nametne agendu svojoj pastvi koja mu vjeruje.

Veli naš Mićko dalje da je proces ujedinjenja pokrenuo narod, a ne crkva. Crkva kaže nije pokrenula ni litije, već se samo stavila na njihovo čelo. Istina, u tome se možemo složiti. Nije ih pokrenula crkva, već srpske tajne civilne i vojne službe. Iste one koje diktiraju agendu i temu pomenutog teksta. 

Varamo se svi koji mislimo da se obnova crnogorske nezavisnosti desila bez prolivene krvi i s olovkom u ruci

Takao se dalje ovaj pop Mićo i biblijskih tema. Poredi on tu Crnu Goru sa Kainom, a Srbiju sa Aveljom, aludirajući na to da je Crna Gora prolila krv Srbiji?! Moguće je to jedino ako misli na bitku na Neretvi i slične velike događaje naše istorije. Tamo su se stvarno crnogorske udarne brigade odnijele u skladu sa zaslugom prema njegovim istomišljenicima. Međutim, nije to nešto što može oslikavati tu biblijsku priču. Tu je pop pobrkao uloge. Meni scena kad Kain ubija Avelja više liči na ono kad su njegovi bjelaši ubijali nedužnu familiju Petra Zvicera, palili mu đecu, a stogodišnju babu vezali za drvo pred kuću da gleda kako joj nejač vrišti u plamenu. Čak je i Kain bio humanista u poređenju sa miljenicima Crkve Srbije, on je brata ubio iz jednog udarca. Mada i tu ima poređenja - jedan njegov kolega i svetac organizacije u kojoj radi imao je nadimak pop Maca jer je žene po Pljevljima ubijao macom u glavu.

Onda slijedi nebuloza. Kaže pop da je sadašnja Crna Gora nastala na antidržavnim elementima, da je antipod države. Kaže da njen nastanak nije po pravdi Božijoj. Kad bi neko ovo pročitao, tipa neki grčki teolog ili bilo ko ko se ozbiljnije bavi hrišćanskom i pravoslavnom teologijom samo bi se nasmijao i potvrdio da se radi o običnom popu Miću. 

Crna Gora je jedino mogla nastati na osnovu ratne zasluge njenoga naroda. Varamo se svi koji mislimo da se obnova crnogorske nezavisnosti desila bez prolivene krvi i s olovkom u ruci. To jednostavno nije tako. I taj 21. maj je neko debelo krvlju platio. Jer da nije bilo Božićnog ustanka i žrtava iz Drugog svjetskog rata, ne bi bilo ni 21. maja. Znači da Crna Gora ispunjava osnovni element nastanka, jer je za nju krvlju plaćena istorijska cijena državotvorne misli. Nije nam je niko poklonio. 

Isto tako, njen nastanak i opstanak je volja Božija, ako posmatramo to sa religijske tačke gledišta. Ovaj priučeni teolog, vjerovatno iz večernje škole Gojka Perovića, puno bogohuli njegovim tvrdnjama i stavom da je tumač Božije volje. Po njegovom mišljenju, Božija volja je jedino ono što odgovara njemu i njegovim velikosrpskim istomišljenicima i nalogodavcima.

Ponavlja on dalje narative o ujedinjenju, o jačini ujedinjenih, o masama i o tome ko se pita. Da se čovjek prosto zapita đe nestadoše ona usta koja su toliko pričala o demokratiji. Obijala su pragove po Vašingtonu i Berlinu i kukala kako nekakvi komunisti oće da im otmu crkve! A sad propovijedaju o ugnjetavanju manjih i slabijih. Pa i Avelj da je bio jednak Kainu, možda bi uspio da se odbrani i zvizne brata napasnika nekakvom mačugom. 

Jednostavno, ovi i ovakvi kao naš savremeni pop Mićo ne postoje kao individue. Postoje samo kao poslušna vojska i izvođači radova aktuelnog nalogodavca iz Beograda ili Moskve. Njih samo zanima masa i osjećaju se jako kad su u masi, kad su uz velikog. Nažalost ne kapiraju da su zapravo samo mali, minorni i nebitni.

Što se tiče izbora, ujedinjenje ili smrt, jasna je odluka. Vjekovna borba za slobodu je ono što nas odvaja od poslušnika i ljubitelja jačega. Razbucali smo pet pokušaja ujedinjenja do sad, pa ćemo i ovo Vučićevo. Naš imuni sistem je odavno oguglao na to, pope.

Portal Analitika

Komentari (37)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
J Jozo_neregistrovani
11.04.2023. 15:46

Popadijo poranila si sa zadovoljstvom , makar ti znas da to dolazi na kraju . A kraj nije jos na vidiku .

13
4
L LipaLipa_neregistrovani
11.04.2023. 08:35

... samo onaj koji mozak nema ne vidi da je GC pravljena po istom scenariju kao i UA, ... sve je isto osim obima operacije, UA je mnogo veca (sto puta) operacija. nekom (US/"elite") mnogo vaznija i sl. ... "Meni scena kad Kain ubija Avelja više liči na ono kad su njegovi bjelaši ubijali nedužnu familiju Petra Zvicera" (citat, A,B.) ... istoriski fakt da Zvicer nije imao decu, porodica mu ibijena iz osvete, uslovno plemenici, ... nije bilo ozbiljne istrage kako se nebi teretilji ljudi koji se osvtili i sl. ... np.jedan od ucesnika ove osvete posle u NOB postao general JNA i sl. ... ne verujem da Alek kao katunjanin ne zna tu istoriju, mada kceljani u njoj nisu ucestvovali, ... komunisti nisu otimali crkve i manastire oni su ubijali crkvenjake, ... np.od 126 crkvenjaka (Mitropolija CG) ubili 106 na celu sa Mitropolitom i sl. ... ovo nije vreme smrti vec vreme ujedinjenja srba pa i rusa i sl. ... aj'zdravo, ...

15
33
P Petokraka_neregistrovani
11.04.2023. 11:47

@LipaLipa_neregistrovani Zato je Alek na strani komunista. Ne zato sto voli komunizam, nego sto su ubijali svestenike nase ( nekad injegove) crkve. On zna da u Crnoj Gori ima vise komunistickih nego fasistickih jama.On zna da je vise komunistickih nego fasistickih zrtava !

11
28
K Karaoke_neregistrovani
11.04.2023. 20:33

@LipaLipa_neregistrovani Koje lične frustracije imaš pa te tolika mržnja obuzela.

6
2
C Crnogorac_neregistrovani
11.04.2023. 21:14

@LipaLipa_neregistrovani lupetanje gluposti i bulažnjenje neće puno pomoć, niti promijenit fakte. Anđa, Zagorka, Vidak, Plana su goreli na oči babe od 100 godina. Kasnije su ta ista gamad u popovskim uniformama na strani četnika dočekivali i blagosiljali talijane i njemce zajedno sa smradopolitom Lipovcem. Većina popova koja je strijeljana je izvršila ili potpomagala ubistva, žena, đece i muškaraca u drugom svjetskom ratu. Tako da me zabolje i za SPC i Srbaljstvo i četništvo. A vas "onyy" onaj koji vas je naučio te debilizme

9
2
B BucajAlek_neregistrovani
11.04.2023. 07:57

Ima li neko broj telefona od onog popa Mica ( nije pop Mico Jolovic a nije ni Mico Vlahovic ) da damo Aleku pa nek se dogovore dje da se nadju i razracunaju. Alek mu je mnogo kivan , bice krvi do koljena. I nek se uzgred dogovore cija je brada bolja.

17
32
K Kortomalteze_neregistrovani
11.04.2023. 07:51

Popadijama i ostaloj olosi,ako mislite da ste nas slomili Milovim odlaskom,grdno se varate, Crnogorci ne kmece,vec se bore,nije zemlja jedan covjek,vec svi koji ih iskreno vole

59
7
H Hajdana_neregistrovani
11.04.2023. 07:01

Ok razumijem plakanje nekih 7 dana, ali evo proslo je 9 dana od izbora i idalje se place. Kme kme, ko gubi ima pravo da se ljuti hehe

25
63
t tany_neregistrovani
11.04.2023. 07:37

@Hajdana_neregistrovani Đe vidiš ti suze?Ko plače?Možda plače samo tvoja majka,kad viđe koga donese na ovaj svjet.Crnoj Gori,vi prodane,primitivne,jadne i nesrećne duše-NIŠTA NE MOŽETE!CRNA GORA JE BILA,I BIĆE!Vama ostaje samo jedan mali tračak nade.A taj tračak nade vas pravi jadnim i ništavnim,da će vas dovesti da se raspanete.Jedino će nam vaš smrad u procesu raspadanja,teško pasti.Ali koga briga za vas

55
9
H Hajdana_neregistrovani
11.04.2023. 09:02

@tany_neregistrovani gubitnici imaju pravo da se ljute i da histerisu. Izmrviti bromazepam u ovsenu kasu i casa vode. Bice to dobro!

12
38
S Stvarnost_neregistrovani
11.04.2023. 17:15

@Hajdana_neregistrovani 1) 🇲🇪 2) NATO 3) 🇽🇰 Tri stvari koje podržava Jakov 😎

9
2
P Proleter_neregistrovani
11.04.2023. 05:29

Ovom " drugu" jos nisu javili da je drugi svjetski rat zavrsen. On se jos bije na Neretvi , vodi NOB ! Probudi te ga. Pa 50 god. tamanite cetnike a njih sve vise. Pricinjavaju vam se na sve strane , sumnjivih je sve vise. Dzaba jame, pasja groblja , Zidani mostovi...S ovakvim nema Evrope, mozemo samo nazad u 20 vijek, da se dovrsi sto nije zavrseno u vrijeme NOB - a

23
59
K Karadag
11.04.2023. 00:57

ok komentatori tipa popadija i njoj slicniMilo pao ,DPS pao.Sto zelite reci da sada treba da se obucemo u trobojke??? Samo vi nastavite do jedne ure.

74
7
E Eviva_neregistrovani
11.04.2023. 05:13

@Karadag Milo pao, DPS ćao ...

12
62
d danilos_neregistrovani
11.04.2023. 05:43

@Eviva_neregistrovani - Šteta što ti Bog nije pamet dao?

62
4
n nina_neregistrovani
11.04.2023. 05:56

@Eviva_neregistrovani Vi ste davno pali samo steta da to ne vidite Pogubili ste sve ratove i najdraze teritorije

56
4
Z Zora_neregistrovani
10.04.2023. 23:21

Nedajmo zemlju četnicima!!

71
7
R Realnost_neregistrovani
11.04.2023. 05:14

@Zora_neregistrovani Četnici i partizani su davno ispričana priča za vas koji živite u prošlosti...

11
54
b buha_neregistrovani
10.04.2023. 22:33

Kme kme.To je sve.😂😂😂Gotovo je

31
98
P Popadija_neregistrovani
10.04.2023. 22:16

Uz pomoć gospoda Boga i nadahnuti vjerom Isusa Hrista našeg spasitelja skinuli smo DPS sa vlasti,detronizovali gospodara Mila i rasturili vas načisto.Uz pomoć BIA i nešto novca uzeli smo vam vlast i u Prijestonici Cetinje najtvrđem leglu Montenegrina.Mi nezaustavljivo napredujemo do konačnog sloma Montenegra.Daće Bog i sveta mati da se srpsko sve povrati,Amin.

31
118
k karadag_neregistrovani
10.04.2023. 22:30

@Popadija_neregistrovani muci nesreco i ti i tvkje srpstvo.Ceracemo se jos.

86
16
s simkles_neregistrovani
10.04.2023. 23:09

@Popadija_neregistrovani opet cete sami sebe pobijediti ... kad padne putin od strane normalnih rusa i kad vucic preda kosovo sto je jako blizu ...pitam se sto cete tad ..na cije cete korito

58
5
d drkajlo_neregistrovani
11.04.2023. 00:34

@Popadija_neregistrovani Povraca se, Bljak.

43
5
M Mojaš_neregistrovani
10.04.2023. 22:10

Sine,DPS je izgubio,Milo je abdicirao,a Crna Gora i dalje postoji...i biće vječna i ako DPS fanatici misle da van DPS-a Crna Gora ne postoji...

31
52
R REKOS_neregistrovani
10.04.2023. 22:26

@Mojaš_neregistrovani Budi siguran da DPS ima i dalja da postoji i to Dugo dugo, DPS je Drzavotvorna Partija ili kratkoreci DPS je Crna Gora.

67
20
R Rikošet_neregistrovani
11.04.2023. 04:47

@Mojaš_neregistrovani Ćerko, ne brini ti za Crnu Goru i Crnogorce. Nego da te udavamo za kakvog popa iz Čačka.

44
6
N NedamoTrt_neregistrovani
11.04.2023. 08:45

@REKOS_neregistrovani Ajdeee! Rekao bi Zoran Radmilovic. A nekad se govorilo : Ne damo Tr't !

14
3