Društvo

UCG reagovao na nepravilnosti prilikom zapošljavanja na Biotehničkom fakultetu

Poništena odluka, konkurs ponovljen

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović poništio je odluku Biotehničkog fakulteta da po konkursu angažuju saradnicu iako nije dostavila kompletnu dokumentaciju. Konkurs je ponovljen.

Poništena odluka, konkurs ponovljen Foto: Vlada CG
PobjedaIzvor

Etički odbor je zbog ovog slučaja opomenuo tamošnju dekanicu prof. dr Božidarku Marković zato što je izabrana saradnica u nastavi iako na konkursu nije blagovremeno podnijela potpunu dokumentaciju.

Etički odbor, koji štiti kršenje akademskog integriteta, opomenuo je zbog ovog slučaja i članove Komisije sa Biotehničkog fakulteta prof. dr Ranka Prenkića, prof. dr Aleksandra Odalovića i doc. dr Tatjanu Popović. Oni su, kako je zaključeno u odluci u koju je Pobjeda imala uvid, odgovorni zato što su pisanjem izvještaja od 6. septembra 2021. godine i donošenjem odluke omogućili da se kandidatkinja mr Milena Stojanović izabere za saradnicu u nastavi iako nije ispunila sve uslove konkursa.

Etički odbor je saopštio da je opomena najblaža mjera i njome se preventivno utiče na buduće ponašanje onog ko je opomenut. Time se, kako kažu, čuvaju standardi ponašanja, te moralna i profesionalna dobra Univerziteta.

"Organi Univerziteta Crne Gore i članovi akademske zajednice imaju obavezu da se ponašaju moralno, zakonito, cjelishodno i profesionalno. Međutim, u radu se mogu dogoditi greške, pa zato postoje načini da se one isprave", naveli su oni.

Etički odbor je ocijenio da su dekanica i članovi komisije prekršili član 4 stav 2 gdje piše da akademsko osoblje čuva integritet i dostojanstvo akademske institucije i radi po svom najboljem znanju, savjesno, pošteno, kulturno i posvećeno. Ogriješili su se i o član 5 stav jedan gdje piše da pripadnici univerzitetske zajednice u svom radu i djelovanju treba da brinu o dobru i interesima Univerziteta i države Crne Gore u duhu akademske slobode – njegovanja argumentovane rasprave, kritike, tolerancije, te odgovornog i poštenog traganja za najboljim rješenjima.

Centar za građansko obrazovanje zbog sumnje da je prekršen Etički kodeks podnio je prijedlog da se pokrene postupak pred Etičkim odborom Univerziteta Crne Gore protiv dekanice Marković i Komisije za pisanje izvještaja o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje saradnika u nastavi za oblast - voćarstvo i vinogradarstvo, po konkursu Biotehničkog fakulteta od 21. jula 2021. godine.

Viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović kaže da ukoliko želimo da državni Univerzitet osnaži svoj kredibilitet u međunarodnom okviru, ali i na našem tržištu, neophodno je jačanje akademske časti, a jedan od načina jeste i procesuiranja ovakvih slučajeva pred organima UCG. Bilo bi, dodaje ona, naravno, mnogo bolje da ovakve postupke pokreću članovi akademske zajednice, posebno kada je to bjelodano jasno i potkrijepljeno dodatno dokazima, nego oni kao nevladina organizacija.

"Ali ostaje nada da će i akademska zajednica jednom početi da posprema u svom dvorištu", rekla je Kaluđerović Pobjedi.

Kaluđerović ističe da svako treba da prihvati odgovornost ukoliko propusti da postupi u skladu sa akademskom čašću, jer Etički kodeks obavezuje da pripadnici univerzitetske zajednice u svom radu i djelovanju treba da brinu o dobru i interesima UCG i države u duhu akademske slobode kao i poštenog traganja za najboljim rešenjima a rekla bih i ispravnim rešenjima.

O kršenju akademskog integriteta odlučuje Etički odbor Univerziteta Crne Gore. Etički odbor utvrđuje odgovornost lica protiv koga je pokrenut postupak i izriče mjere za povredu moralnih i profesionalnih načela utvrđenih Etičkim kodeksom.

Za povredu Etičkog kodeksa Etički odbor može izreći opomenu, javnu opomenu sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu, sa objavljivanjem na sjednici Senata Univerziteta, javnu osudu, sa objavljivanjem u „Biltenu Univerziteta Crne Gore“.

O izrečenim mjerama Etički odbor vodi evidenciju.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Božo_neregistrovani
07.05.2023. 18:26

Univerzitetu Crne Gore treba ozbiljno "provjetravanje" po dubini. ...

4
0