Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Poništena odluka Disciplinske komisije: Pilot Delević koji je odbio da preveze Joanikija i Porfirija na Cetinje postupio ispravno

Upravni sud donio presudu

Poništena odluka Disciplinske komisije: Pilot Delević koji je odbio da preveze Joanikija i Porfirija na Cetinje postupio ispravno

Upravni sud Crne Gore donio je presudu kojom se poništava odluka Disciplinske komisije da je tadašnji rukovodilac Avio-helikopterske jedinice MUP-a Igor Delević kriv zato što je 5. septembra 2021. godine godine odbio da podigne helikopter i sa kopilotom Draženom Vlahovićem preveze velikodostojnike SPC Porfirija i Joanikija na Cetinje.

Poništena odluka Disciplinske komisije: Pilot Delević koji je odbio da preveze Joanikija i Porfirija na Cetinje postupio ispravno Foto: Foto: Pobjeda/S. Vasiljević
Portal AnalitikaIzvor

Disciplinska komisija okrivila je Delevića da je počinio težu povredu službene dužnosti – odbijanje izvršavanja naloga ili radnog zadatka. Izrečena mu je disciplinska mjera – „novčana kazna – u visini od po 40 odsto mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti u trajanju od četiri mjeseca“.

Vijeće pomenutog suda je rješavajući spor po tužbi Igora Delevića iz Podgorice, kojeg je zastupao advokat Miloš Vukčević, protiv Disciplinske komisije Crne Gore je 4. maja usvojio tužbu Delevića zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, navodi se u presudi u koju je Portal Analitika imao uvid.

“Poništava se rješenje Disciplinske komisije od 11. jula 2022. godine”, piše u presudi. 

Tokom postupka, Upravni sud je konstatovao da Delević tada nije dobio ni usmeni, a ni pisani nalog za korišćenje letilice od neposrednog rukovodica, tj pretpostavljenog.

“Ovo posebno kod činjenice što se iz iskaza svjedoka Sergeja Sekulovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, a na koji se poziva tužena (Disciplinska komisija) u osporenom rješenju, može zaključiti da isti nije dao pisani nalog za koriščenje letjelice, a što se tiče usmenog naloga istakao je da je u telefonskoj komunikaciji sa direktorom Miodrgom Bešovićem saopštio da postoji potreba za upotrebu avio-helikopterske jedinice, pri čemu nije naveo vrstu letjelice koja će se koristiti, niti datum, vrijeme polijetanja, maršutu i svrhu leta. Dakle, osnovani su prigovori tužioca Delevića o pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju”, navodi se u odluci. 

Ističe se da Disciplinska komisija nije cijenila činjenicu da li su kritičnog dana bili ispunjeni uslovi za let i transport putnika, sa stanovišta njihove sigurnosti, odnosno da li je je postupanje tužioca bilo u skladu sa Operativnim priručnikom Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

“Ovo posebno kod činjenice što iz iskaza svjedoka Dragana Gorovića, pomoćnika direktora Uprave policije, proizilazi da je on obavijestio tužioca o bezbjednosnim rizicima i operativnim saznanjima u odnosu na eventualni dolazak letjelice na Cetinje uključujući i mogućnost upotrebe drona sa eksplozivom, na koji način bi bila ugrožena bezbjednost službenika, putnika, sredstava i opreme”, ističe se u presudi. 

Upravni sud je ukazao i na to da je Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Delevića, podnio njegov neposredni rukovodilac v.d. direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, koji je istovremeno bio i neposredni učesnik spornog događaja po osnovu kojeg je podnijeta Inicijativa, a ujedno je bio i svjedok u disciplinskom postupku, što je od značaja za pravilno i zakonito rješavanje postupka.

U odluci Disciplinsnke komisije koju je Upravni sud poništo se navodilo između ostalog da je Delević odgovoran zato što je: „odbio da helikopterom Avio-helikopterske jedinice, po nalogu neposredno pretpostavljenog, a u vezi zahtjeva pomoćnika direktora Uprave policije, izvrši transport lica iz Podgorice do Cetinja, oko osam časova istog dana, na način što je odbio da obavlja poslove pilota, odnosno da preuzme pilotiranje helikopterom (sa obrazloženjem da nije bezbjedno), a bio je dužan“.

Portal Analitika

Komentari (23)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A AperisaniKosovskijurišnik_neregistrovani
03.06.2023. 23:33

A ima li iko u ovu državu da se pozove na odgovornost za sva nepočinstva od 2006 do danas? Ili po onoj ustaljenoj ima nas više u parlamentu i to je dovoljno!

1
0
r roki_dg55_neregistrovani
03.06.2023. 20:43

Deleviću sokole Crnogorski, sve ti ćetalo i u napredak išlo!!!! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

4
0
L Liberali_neregistrovani
03.06.2023. 19:45

Deleviću sve te srećno i veselo bilo, pravi časni crnogorac nije lud da pomaže bagri izdajničkoj!!!

7
0
M Magdalena_neregistrovani
03.06.2023. 12:51

Koju je školu-fakultet završio Miodrag Bešović? Kako moze da bude novoj rukovodeći poziciji?

13
0
T Tihana_neregistrovani
03.06.2023. 12:35

Odlično. A sad Injac da vidimo kako će procesuirati

17
1
b budo_neregistrovani
03.06.2023. 12:00

Svaka čast pilotu a ostalima na čelu sa injac sramota .

25
2
L Limski_galiot_neregistrovani
03.06.2023. 11:59

Deleviću zadnji pelceru Vasojevićkih Crnogoraca. Žiivio nam 100 god. čojski sine iz ugledne crnogorske familije Delevića.

26
1
F Filip
03.06.2023. 11:31

da ih je delevic vozio,morali bi bez padobrana iskakat,svaka mu cast

20
2
E Emina_J
03.06.2023. 11:15

Hvala " expertizi "...!!.. konacno .... da se postupa po Zakonu ...!!! " Poništena odluka Disciplinske komisije: Pilot Delević koji je odbio da preveze Joanikija i Porfirija na Cetinje postupio ispravno " ....Mozda i bude nesto od Vladavine Prava ....!!!

19
1
K Kamp900_neregistrovani
03.06.2023. 10:20

odma poslije izbora 11 juna pokrenuti apšenja: Abazovića,Injac, popa Joanikija,kom.PTJ Petra Kneževića,sl.Rakonjca,Gorovića,Drobca PJP.Gorana Jokića CB Podgorica, Bulatovića ,ova ,,elita,,mrzitelja CG snosi svu odgovornost za dešavanja 4-5 septembar 2021.poseban akcrnat staviti na:popa Joanikija, Drutana,Rakonjca,Kneževića,Jokića!!!

20
2
P Propeler_neregistrovani
03.06.2023. 11:07

@Kamp900_neregistrovani - Ko da pokrene Apsenja: Spajic, Milatovic, Dritan, Blecko...? Sprdas li se? Mozda Vucic i Vulin, e to je prije moguce.

12
2
K Kamp900_neregistrovani
03.06.2023. 12:02

ima već se radi na tome,svaki detalj sa Belvedera tih 3-4-5 septembar biće predmet Tužilaštva,odgovaraće svi.tako se pricalo nekada, Ko može uapsiti Mladića,Karadziča,Miloševića,

17
2
j jasamovo_neregistrovani
03.06.2023. 10:01

Pa naravno nije helikopterska jedinica GLOVO

21
1
P Pravnik_neregistrovani
03.06.2023. 08:29

Na osnovu ove presude, ministar Adzic je duzan pokrenuti postupak za razrjesenje Bešovića, kao i same disciplinske komisije koja je grubo i sa umisljajem pogresno utvrdila cinjenicno stanje i nije cijenila da je osnovna stvar pisani nalog za let koji nije postojao. Takva komisija vise ne moze raditi.

31
1
J JASAMOVO_neregistrovani
03.06.2023. 14:09

@Pravnik_neregistrovani Ali samo takva Dritanicka komisija moze da postoji u ovo sumanuto vrijeme

12
1
B Boka_neregistrovani
03.06.2023. 08:23

Vojska je iskorištena protiv zakona tj to je bilo krivično djelo i neko će morat odgovarat za to kad tad! Svaka čast časnim crnogorskim pilotima!

35
3
l ljuma_neregistrovani
03.06.2023. 08:08

po ovoj presudi korištenje vojske je bilo krivično djelo jer na isti način su koristili heliokopter za bandu sektašku

36
2
P Poenam_Dei
03.06.2023. 07:45

Sekulović se posipa pepelom jer nije znao sve činjenice, Injac gricka nokte i kadi kroz opštinu a trebalo bi da odgovaraju krivično. Bravo piloti !!!

36
2