Region

Stav

Ponavljam, Srbija nije saveznik Evropi, Britaniji i Americi

Srbija je ruski igrač na Balkanu i nikakvo popuštanje sjeveroatlantskih saveznika prema Beogradu neće je odmaći s tog puta. Svako razmišljanje na tu temu je naivno i površno 

Ponavljam, Srbija nije saveznik Evropi, Britaniji i Americi Foto: arhiva
Erol Ramusović
Erol RamusovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Juče su iznad Sarajeva i nekih drugih gradova u BiH nisko nadlijetati američki bombarderi kako bi poslali poruku saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine. To je jasan znak iz vazduha koji se šalje svima na Balkanu, tj. da Amerika i NATO budno motre situaciju na zemlji.

Poruka iz zraka je vrlo jasna. A ono šta se dešava na zemlji već duži period je vrlo konfuzna situacija. Nikome od regionalnih aktera nije jasno zašto zapad ne prepoznaje da je glavni krivac za situaciju na Balkanu u posljednjih 30 godina Srbija. Današnji beogradski režim je ideološki i fizički nastavak Miloševićevog režima. 

Lideri tog režima su Aleksandar Vučić, ministar informisanja za vrijeme Miloševića i Ivica Dačić jedan od najbližih Miloševićevih saradnika. Obojica ruski igrači i remetioci svih zapadnih planova na Balkanu. Svi koji misle na Zapadu da će s njima i njihovim sljedbenicima napraviti napredak, grdno se varaju, samo što to ne shvataju. Šteta po američko evropske interese u našoj regiji ima nesagledive razmjere, iako to još izvođači radova nisu uvidjeli.

Samo konsolidacijom sa starim i provjerenim partnerima NATO može uspostaviti red u svojoj avliji

S druge strane, dosadašnji partneri i vjerni saveznici, Bošnjaci, Crnogorci i Albanci su odbačeni od strane Zapada i niko ne može da shvati kakve greške se prave. Srbija je ruski igrač na Balkanu i nikakvo popuštanje sjeveroatlantskih saveznika prema Beogradu neće je odmaći s tog puta. Svako razmišljanje na tu temu je naivno i površno. 

Nepoznavaoci istorije i mentaliteta sprske politike, pregovarači u ime Amerike i Evrope, ugrožavaju NATO interese u Jugoistočnoj Evropi. Opšti utisak svih regionalnih ozbiljnih analitičara i intelektualaca je da neko namjerno pravi nered s nepoznatim konačnim ishodom. Srbija neće posustati u razvaljivanju euroatlantskih sigurnosnih struktura. Naprotiv, ona je u službi destabilizacije u ime Rusije.

Politika tetošenja Vučića vodi nas u propast i destabilizuje cijelu Evropu

Ono što nam u Bosni i Hercegovini treba jeste ubrzan put ka NATO-u i Evropskoj uniji. Konsolidacija situacije u Crnoj Gori i većina u Parlamentu na junskim izborima, ali ne sa dosadašnjom koalicijom, nego sa partnerima koji su uveli Crnu Goru u NATO. Kosovo bez kolebanja trebaju priznati preostale članice EU i NATO-a koje to do sada nisu učinile. 

Samo konsolidacijom sa starim i provjerenim partnerima NATO može uspostaviti red u svojoj avliji. Ponavljam, Srbija nije saveznik Evropi, Britaniji i Americi. Pozivam stratege na Zapadu da ozbiljno razmisle o ovome prije nego bude kasno.

Pošteni i vrijedni proevropski građani Srbije uvidjeli su gdje ovo sve vodi. Izlazak na ulice stotina hiljada građana posljednjih nekoliko sedmica svjedoče onome o čemu sam pisao nekoliko puta. Ni evropski dio Srbije nije naivan, ali evropskoj Srbiji treba podrška, a ne Vučiću i njegovoj oligarhiji. Politika tetošenja Vučića vodi nas u propast i destabilizuje cijelu Evropu. Prije nego bude prekasno, oni koji razgovaraju u ime zapadnih lidera, moraju napraviti nagli zaokret i zaustaviti intelektualno nasilje nad proevropskom većinom građana.

(Autor je predsjednik Skupštine Senata privrede EU u BiH i član Udruženja građana porijeklom iz Crne Gore)

Portal Analitika

Komentari (24)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dvcg_neregistrovani
31.05.2023. 05:46

Da nema Vucica ratna politika ( ekipe koje smisljaju zaradu od ratnih sukoba ) izmislile bi tako nekog tipa . Svijet se uglavnom sto se tice odnosa prema ratu i miru uopste nije kroz milenijume promijenio , samo tehnoloski .

0
0
F Fakti_neregistrovani
30.05.2023. 20:18

To što su nad jednom samostalnom državom nadlijetali američki bombarderi je jasno znak da Bosna nije država već najobičniji njihov provizorijum gdje mogu da rade šta i kako hoće. Zato su vam i napravili kvazimodo državu kojoj nema spasa, gdje državu vode kupljeni ljudi i gdje se decenijama ništa na bolje ne mijenja, već na gore. I tako će biti dok i posljednji bošnjak ne odustane od Bosne ili ode negdje u svijet. Tražili ste pomoć od đavola (koji ujedno uništava jednu po jednu muslimansku zemlju), i dobili ste je.

2
3
C Crnogorac_neregistrovani
30.05.2023. 19:31

E viva vero Montenegro & Rashen,e vivaaa.....

1
0
z zzzzzzzzz_neregistrovani
30.05.2023. 12:50

Dragi nas Erole, sama vinjenica da su Vucic Dacic and company dio zlikovacke klike devedeserih godina govori sama za sebe sve….. tako da ko hoce da bidi moze….. tako da je saveznicima nolje da pokriju ova front i time destabilizuju rusije no da je puste da ona odje vlada sto bi skuplje plagili no sto misleo

1
2
E Ero_bolan_bo_mater_svoju_neregistrovani
30.05.2023. 08:21

A dje Srbi da budu porijatelji vjekovnim krvnicima ? Koji ono bjese znameniti Srbin sto je rekao ako bude imao sina prvo ce ga ucit da mrzi Engleze pjegave ?

6
3
n ni_habera_neregistrovani
30.05.2023. 08:13

Ne Kerol Ramusovic nije prijatelj Srbiji i Srbima pa opet zivimo . Taki je zivot ! Sto ces vazda celjade ima dusmani ako nema majka ce mu roditi .

6
5
A Analitika_neregistrovani
30.05.2023. 07:20

Isto tako ruski migovi nadlijecu Srbiju i nadziru granice natoa, kao i kontrolisu republiku Srpsku, prema tome - pat pozicija u kojoj moze samo da nastrada neutralna Bosna i bisnjacki narod ako se stavi na neku od strana u sukobu. Moraju ostati neutralni ako imaju mozga.

2
4
k kivivravedra_neregistrovani
30.05.2023. 08:13

@Analitika_neregistrovani Samo srpski Migovi nadlijeću Srbiju. Kad Srbija shvati da je okružena sa NATO i da Balkan nije neutralan već geopolitički na zapadu onda sa možda nešto i pokrene. Ali ne ide to lako jer joj za realizaciju srpskog sveta treba istok. I tu je problem. Turska je članica NATO kojoj je posebno stalo da se ideja srpskog sveta ne ostvari. Niste politički dobro odigrali oslonivši se na Rusiju koja ništa više ne može osim izazvati nuklearni rat i otežavati položaj Srbiji.

5
2
z zoran_neregistrovani
30.05.2023. 06:33

Baš čudno da Srbi i Srbija nijesu za Nato, Evropu i SAD. A Zapad je samo bombardovao Srbe gdje god ih je bilo na prostorima bivše YU, Bosna, Crna Gora i Srbija. Nakon toga opet je Zapad, samo okupirao agresiom NATO pakta petinu Srbije i pokušava je proglasiti nezavisnom državom, jer su tamo nesrbi većina. Istovremeno, Srbima u toj "nezavisnoj" ndržavi nameću gradonačelnike koji nijesu Srbi, sve naravno pod geslom demokratije i zaštite ljudskih prava.A, Srbi neće da podržavaju Evropu i SAD, pored toliko dobra koje im je Zapad uradio i još uvijek radi.

3
2
H Hanibal_neregistrovani
30.05.2023. 06:29

Gospodine Ramusovicu, jeste li bas sigurni da je Amerika saveznik Evropi? Gledajte malo sire i ne zavaravajte se stereotipima. Paradigme iz 90-tih su bile za jednokratnu upotrebu. Ko to nije shvatio izgubice mnogo, a neki i drzavu.

2
0
b brani_ih_neregistrovani
30.05.2023. 08:23

@Hanibal_neregistrovani A najvise vole Ameri i Englezi ove Erove da mlate . Irak ; Iran, Sirija, Libija i da ne nabrajam .

1
2
F Freeman_neregistrovani
30.05.2023. 05:53

G.Ramusoviću ,više puta u tekstu govorite o američkim,engleskim ,evropskim i NATO interesima na zapadnom Balkanu !?. Gdje su tu naši interesi ?.Možda je interes Bošnjaka u BiH NATO,možda se interesi Bošnjaka poklapaju sa američkim ,engleskim i NATO interesima,ali to nije svakako slučaj sa Srbima ,Srbijom i Republikom Srpskom !.Nije više moguće donositi odluke u BiH preglasavanjem i majorizacijom jer je to i dovelo do krvavog rata.Ako želite da BiH opstane ,onda poštujte Dejtonski ugovor ili svako na svoju stranu,izbor je vaš.

8
9
k kivivravedra_neregistrovani
30.05.2023. 06:46

@Freeman_neregistrovani Vi Srbi ne želite da BiH opstane i to opstruirate na sve načine. Krajnji cilj srpske politike je ujedinjenje svih Srba u jednu državu. To ste htjeli oduvijek i možda bi vam i uspjelo da imate pametne ljude koji vode pametnu politiku. Vidi Dodik hoće pripojenje a koketira sa Rusima, pa gdje mu je mozak, ovaj bi Ruse pustio u srce Europe. Rusi vam odmažu čovječe. Kosovo ste davno prokockali a mogli ste ga podijeliti,ali htjeli ste cijelo sa dva milijuna Albanaca, na silu pa ste dobili NATO. Sve krivo radite nema ništa od velike Srbije jer tu su Turci garant. Ako napadnete za tili čas će Turci naoružati Bosnu i Kosovo najmodernijim oružjem a vatra će se prenjeti i na Srbiju jer tamo ima albanaca i muslimana koji jedva čekaju. Nije vam to dobar put čovječe. Čitaj što pišem jer pratim srpsku politiku već 35 godina i kategorički tvrdim da je izvor svih zala na Balkanu a egzekutora vam vidi ne nedostaje. Ali budi se Srbija dosta mu psihopate koji iskaČe iz paštete.

8
2
i igor_neregistrovani
30.05.2023. 07:47

@kivivravedra_neregistrovani I da je na čelu Srbije Sveti Petar i da je Srbija najveći propagator Zapada i NATO-a, SAD i Evropa bi joj radili isto. Dokaza je na pretek a poslednji je bio Djindjić i njegovo vrijeme. Za Evropu i zapad i radili su mu gore nego Miloševiću i sada. Jednostavno uvijek, isto, i kroz istoriju potvrdjeno, kad se Rusija prehladi, Srbija dobije najjaču upalu pluća po obadva plućna krila. Sam sam bio naivan i jedno vrijeme vjerovao da u politici postoje interesi,a ne stereotipi. Stvarnost me demantovala i više ne vjerujem tim glupostima, nego dogadjajima i činjenicama, a oni su jasni-Evropa i SAD, nili su i biće neprijatelji Srba do svršetka vremena i prostora. I zato treba biti protiv njih, uvijek, i držati se Rusije, jer alternative ionako nema. Ignorisanje stvarnosti je zabluda, zar ne.

1
2
k kivivravedra_neregistrovani
30.05.2023. 09:08

@igor_neregistrovani Ne bi. Problem je sto vaše političare vodi mitomanija. Zanimam se ja kao Hrvat dosta za srpsku povijest čisto da sebi razjasnim neke stvari. Vi toliko mitomanite da znate točno gdje se je svaki vaš kralj popišao. Izmitomanili ste Miloša Obilića koji je postojao samo u pjesmama i dali mu ulogu egzekutora nad Muratom kako bi dokazali sebi pobjedu na Kosovu. A zapravo poslije Marice i Kosova počinje drama za Srbe koja je trajala stoljećima. Da preskočim puno toga. Uvukli ste rusku carsku vojsku u rat iako vas je Nikolaj molio nemojte nismo spremni i dok je on onako jadan ratovao doma mu je Lenjin skovao zavjeru. Od rata niste polučili željeno nakon raspada jer su vas saveznici ostavili. Francuzi su poludjeli kada ste izmitomanili svoje žrtve, koje su bile naravno izmišljene i najveće od svih kako bi dobili veću ratnu oštetu, a dobili ste samo KSHS. Oni su bili toliko bijesni da su pregledavali popise stanovništva i zaključak je bio laž i Balkanski ratovi.

1
0
k kivivravedra_neregistrovani
30.05.2023. 05:43

Ne znam tko si ti mudri čovječe ali kako bi domaći ljudi rekli svaka ti je ko u Njegoša. Sve je istina još od srpskih ustanaka protiv Turaka Srbi snuju o stvaranju nekakve Dušanove države iako je otac Dušanov prokleo sav njegov rod i sve njegovo jer ga je ovaj izdao i u tamnicu zatvorio a SPC nikad priznala. Eto to su korijeni te nove velike srpske države...prokleti...Ništa novo nego carstvo Dušanovo. To je kasnije u manifest pretočio Ilija Garašanin u svojem Načrtaniju, te memorandumi SANU I krvoproliće devedesetih sa Čosićem i Miloševićem. Nastavak cijele priče je krvnik i Četnik Vučić sa svojim srpskim svetom i narodnim pokretom u koji ujedinjuje sve državotvorne Srbe a kojima bi opet On bio na čelu. Za sve to treba mu podrška Rusije i Kine, dakle zadrti neprijatelj zapada od kojeg živi i koji mu naivno podiže ekonomiju, a jadni Srbi koji stvaraju dohodak čine to za 500 eura kolika im je plaća u Vučićevim fabrikama. Srbija je trojanski konj istoka i tako ju treba i tretirati.

16
1
B Borna_neregistrovani
30.05.2023. 07:55

@kivivravedra_neregistrovani Imali su oni „Veliku Srbiju“ i „Svi srbi u jednoj državi“, i bila je pri završetku, međutim nestala je u 4 dana kolovoza 1995. „Zvao me je urednik casopisa “Duge” iz Beograda, gospodin Milic, koji mi je rekao: “Ovdje se slavi pobjeda. Mi smo uz pomoc medjunarodne zajednice pobijedili. Drzimo u svojim rukama jednu trecinu Hrvatske, gotovo 80% Bosne i Hercegovine, Crnu Goru smo uzeli, a Vojvodina je vec otprije nasa!”

3
1
č čudo_neregistrovani
30.05.2023. 05:35

Pored toliko problema koje imaju zemlje bivše Jugoslavije, svi dalje istu priču- Srbi, Srbija, Rusi. Gledajte ljudi svoga posla, jedino što imate su problemi i ostavite se provokacija i štetnih politika

11
3
K Karadag
30.05.2023. 09:02

@čudo_neregistrovani bih ovaj cas nego nece srbija mene da ostavi na miru.Zar ne vidis?

2
1
H Hunter6
30.05.2023. 05:28

Oni g.Ramusović tradicionalno kasne jer se oslanjau na rad i informacije sa terene od strane trecerazrednih birokrata koji se drze sablonskih resenja problema. Covjek ne treba biti veliki maestro globalne politike da to jasno vidi i zato ih nasi zajednici neprijatelji driblaju kad god to zazele.

9
2
p penzioner_neregistrovani
30.05.2023. 04:59

Kad bi ljudi na vazece polozaje konacno bili svjesni koliko ste u pravu,onda bi mir ,bez tenzija zavladao na Balkanu.Respekt!!

15
3
m mirko_neregistrovani
30.05.2023. 06:22

@penzioner_neregistrovani Rezoni i argumentacija autora teksta su jasno objašnjenje uzroka stalnih tenzija na Balkanu. On uporno pokušava da dokaže da su njegovi i interesi njegovog naroda jedino bitni i ispravni i da svi drugi narodi moraju i trebaju raditi kako njemu-njima odgovara. To je autoru recept za uspjeh, demokratiju i napredak. Naravno, neprihvatljivo, nepristojno i neinteligentno.

3
2
b brexit_neregistrovani
30.05.2023. 11:38

@mirko_neregistrovani Pa koristi Englesku da Srbima pokaze put u EU ?!

1
0