Ispred spomen-biste narodnog heroja u krugu bolnice u Baru koja nosi njegovo ime

Položeni vijenci povodom obilježavanja 80 godina od pogibije Blaža Jošova Orlandića

Kad vrijeme izbriše tragove, kad borci za slobodu postanu dio sjećanja, kad istorija počne da se prekraja i revidira za potrebe nove, dnevne politike, kad prošlost počne da prekriva zaborav, tada podsjećanje na istinu je lijek

Položeni vijenci povodom obilježavanja 80 godina od pogibije Blaža Jošova Orlandića Foto: Opština Bar
Portal AnalitikaIzvor

Povodom obilježavanja 80 godina od pogibije Blaža Jošova Orlandića, potpredsjednica Opštine Bar mr Tanja Spičanović, predsjednik Skupštine opštine Branislav Nenezić, sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić,predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković i direktor Opšte bolnice dr Igor Karišik položili su danas vijence ispred spomen-biste ovog narodnog heroja u krugu bolnice u Baru, koja nosi njegovo ime. 

Potpredsjednica Spičanović je istakla da se sa posebnim osjećajem ponosa i pijetetom danas klanjaju žrtvi Blaža Jošovog i njegovom revolucionarnom duhu nepokolebljive borbe protiv fašizma i okupatorskog ugnjetavanja.

„Svijetli primjer njegovog herojstva podsjeća nas na obavezu da i danas,istrajavajući na vrijednostima antifašizma i čovječnosti, pružamo otpor neočetničkom pokretu koji nastavlja ideologiju onih koji su na podmukao i svirep način ubili Blaža Jošovog Orlandića, potom njegovo mrtvo tijelo prenijeli na trg u Virpazaru i bestijalno se iživljavali nad njim, pokušavajući tako da pokažu lojalnost okupatoru i da zastraše i opomemu sve one koji bi krenuli Blažovim stopama. Ali ovakav sadistički i besramni čin samo je još više raspirio uzavrelu krv otpora njegovih saboraca, koji su znali da nema predaje dok fašizam ne bude poražen“, kazala je ona.

Spičanović je apostrofirala važnost njegovanja antifašističke tradicije i savremenih civilizacijskih težnji u vremenu koje karakteriše istorijski revizionizam ističući da su borci „svoje živote dali su za slobodu budućih pokoljenja, ne sluteći da će Crna Gora 75 godina kasnije slaviti neko novo “oslobođenje” koje je otvorilo vrata istorijskom revizionizmu i dalo legitimitet četničkoj ideologiji od čije je crne ruke u Crnoj Gori stradalo više ljudi nego od strane okupatora". 

"I Blažo Orlandić i svi drugi heroji NOB bili su ubijeđeni da dolaze napredne generacije koje će slobodu za koji su oni položili svoje živote iskoristiti za progres čovječanstva, a ne za ponovna istrebljenja, razaranja i mržnju prema nacionalno i vjerski drugačijima od sebe. U novoj, od antifašizma i sekularizma oslobođenoj Crnoj Gori, dan jedne multikonfesionalne opštine koji se obilježavao sjećanjem na tekovine i žrtve NOB, olako se mijenja i ustanovljavaju se neki novi praznici koji dijele ljude, umjesto da ih ujedinjuju i okupljaju oko vrijednosti i civilizacijskih težnji. U takvoj Crnoj Gori imamo još veću obavezu da položimo cvijeće na bistu svakog Blaža Orlandića, svakog Ljuba Čupića, svakog Gojka Kruške, svake Đine Vrbice i svih onih čiji svijetli primjeri nepatvornog vjerovanja u ljudsku dobrotu i slobodarstvo vraćaju nadu u opstanak ove civilizacije i razvoj modernog,g rađanskog, solidarnog i humanog društva", zaključila je Spičanović.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković evocirajući uspomenu na odrastanje i život Blaža Jošovog Orlandića istakao je da su njegovo lik i djelo ostavili značajno mjesto u istoriji Crne Gore inekadašnje Jugoslavije.

Marković je podsjetio da je Orlandić rođen 1912. godine u Gornjim Seocima, te da se već tokom studijskih dana, osjećajući nepravdu nenarodnog režima, pridružuje naprednoj omladini gdje se ističe svojim istupanjima i 1932. postaje član Komunističke partije Jugoslavije. Zbog svog aktivnog učešća u narodooslobodilačkom ratu i političkog angažmana, okupator ucjenjuje njegovu glavu na 50,000 lira, nakon čega sedmog juna 1943. on biva ubijen. 

„Kad vrijeme izbriše tragove, kad borci za slobodu postanu dio sjećanja, kad istorija počne da se prekraja i revidira za potrebe nove, dnevne politike, kad prošlost počne da prekriva zaborav, tada podsjećanje na istinu je lijek, a posebno na ovako slavne ličnosti kakav je bio Blažo Jošov Orlandić. Neka je vječna slava i hvala sinu slobodarske Crmnice“, rekao je Marković.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P Petar_neregistrovani
02.10.2023. 09:29

Najbolji Crmnicani su hrabro i bez oklijevanja uvijek branili najbolje sto su mogli i herojski davali i zivot za svoju zemlju i domovinu Crnu Goru da bi danas dosljaci kritikovali sve sto su na gotovo zatekli u Baru Nazalost sve je manje Crmnicana koji bastine slavnu i casnu istoriju ovog geografski malog mjesta koje je imalo uvjek ljudskih velicina da kazu "ne" svakoj nepravdi koja je prijetila direktno i indirektno Crnoj Gori,od borbe protiv osmanlija,preko borbe protiv fasizma u spanskom gradjanskom ratu i drugom sv ratu,do borbe za opstansk crnogorske samostalnosti protiv tzv antibirokrata sada novootkrivenih svetosavaca. Neka je vjecna slava i hvala svim Crmnicanima koji su voljeli toliko svoju Domovinu da je brane od napadaca i stetocina svih vrsta. Postovanje i divljenje za takve heroje je najbolji stimulans za ispravne postupke bilo koje vlasti u Baru kao i za sve zaposlene u barskoj bolnici.

0
0