Svijet

Poljska traži od SAD-a da je uključe u zajednički program upotrebe atomskog oružja

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa SAD da je uključe u program Nuklear šering, koji omogućava da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da mogu da ga upotrijebe ako im Amerika to dozvoli.

Poljska traži od SAD-a da je uključe u zajednički program upotrebe atomskog oružja Foto: Reuters
BetaIzvor

"Problem je prije svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi Poljska mogla da ga ima u najbliže vrijeme. Uvijek postoji potencijalna mogućnost učešća u programu Nuklear šering. Razgovarali smo sa američkim liderima o tome da li SAD razmatra takvu mogućnost. Tema je otvorena",  kazao je predsjednik Duda u intervjuu za novi broj poljskog nedjeljnika Gazeta polska.

Poljski predsjednik kazao je da ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja ukazuju na način razmišljanja da ako Rusija ne bude velika, da svijet može da prestane da postoji.

"Ako bi Rusija počela nuklearni rat, odgovorni za to bi bili prokleti u cijelom svetu", kazao je Duda.

U program zajedničkog nuklearnog odgovora uključene su Belgija, Holandija, Njemačka, Italija i Turska i nuklearno oružje je u njihovim bazama, ali može se upotrijebiti samo u okviru zajedničke odbrane NATO i uz dozvolu SAD.

Njemački list Frankfurter Algemajne Cajtung u maju je pisao o mogućnosti da se promijeni strasteška koncepcija NATO i u program uključe i neke od zemalja na istočnom krilu NATO, podsjeća Poljski radio.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
z zitje_neregistrovani
05.10.2022. 10:31

Najbolje Svabe i Rusi bracki da podijele .

0
1
M Marko_neregistrovani
05.10.2022. 09:48

Ocemo i mi :)

0
0
B Bravo_neregistrovani
05.10.2022. 09:40

....... znaju Poljaci što rade. Više su Poljaka probili Rusi nego njemci u drugom svjetskom ratu.

4
0