Svijet

Poljska se naoružava, uveli i vojnu obuku za civile

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, Poljska masovno ulaže u vojsku. Građanima se nude jednodnevni kursevi kako bi se upoznali sa osnovnim stvarima i, možda, odlučili da postanu vojnici.

Poljska se naoružava, uveli i vojnu obuku za civile Foto: EPA
Dojče veleIzvor

Na velikom ekranu se vidi tenk kako ide kroz brdoviti krajolik. Iznenada se iza jednog zida pojavljuju neprijateljski vojnici. Sofija Adač čvršće steže jurišnu pušku, cilja i povlači okidač.

Crvene tačke označavaju njene pogotke na ekranu. „Nemojte zadržavati dah dok pucate, samo dišite“, kaže instruktorka, narednica Magdalena Porovska. Ispruženom rukom pokazuje pod kojim uglom valja držati pušku.

Vježbe gađanja na simulatoru dio su besplatne jednodnevne obuke koju poljska vojska odnedavno nudi građanima. Vojnici pokazuju civilima kako se služi oružjem, kako se ponašati u opasnim situacijama, te osnove orijentacije na terenu.

„Mislim da su potrebne takve vještine, daju čovjeku veći osjećaj sigurnosti“, kaže Sofija Adač (40).

Ova fitnes-instruktorka je među stotinak muškaraca i žena koji su te prohladne subote došli u Centar za aeronautičku obuku poljskih oružanih snaga u Demblinu. Ovdje, oko 140 kilometara južno od Varšave, pohađaju jednodnevni kurs „Vježbaj s vojskom“. Program se nudi na 17 lokacija širom zemlje.

Strah od Rusa

U Poljskoj raste strah od širenja ruskog rata protiv Ukrajine. Poljska se masovno naoružava zbog onoga što doživljavaju kao prijetnje iz Moskve.

Varšava je nedavno potpisala ugovore vrijedne milijarde eura sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom za nabavku novih tenkova, haubica i borbenih aviona. Broj vojnika u oružanim snagama bi trebalo da se udvostruči.

U zemlji s oko 38 miliona stanovnika, vojska trenutno broji 110.000 vojnika, plus 30.000 pripadnika dobrovoljne teritorijalne odbrane. U narednim godinama trebalo da bude 250.000 profesionalnih vojnika i 50.000 teritorijalaca.

Građani mogu na jedan dan da vide osnovne stvari

„Poljska vojska mora biti veća i jača kako bi stvarno odvratila mogućeg agresora“, rekao je nedavno ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Poljska je još prije više godina uvela dobrovoljno služenje vojnog roka. Sadašnje jednodnevne obuke su tako i svojevrsna reklama za mlade, kako bi se privukli u vojnu službu.

„Želimo stvoriti uslove da se što više ljudi obučava u rukovanju oružjem, u pružanju prve pomoći i vještinama preživljavanja, recimo u sposobnosti paljenja logorske vatre ili pripreme vode za piće“, kaže Blaščak.

Za slučaj rata

U simulatoru gađanja u Demblinu narednica Porovska ohrabruje učesnike. „Želim da pucaš što više!“ Nekima to nije tako lako. „Prvo sam morala da savladam unutrašnju blokadu da uopšte uzmem oružje u ruke“, kaže Malgoržata Vos (39). Ona smatra da je obuka korisna kako bi se izbjegla panika u vanrednim situacijama.

„Bojim se da je ukrajinski rat samo početak nečeg većeg. A ako dođe do oružanog sukoba, ja ne želim da bježim“, kaže Adam Krakowjak (28). Taj magacioner razmišlja da postane profesionalni vojnik ili će se uključiti u teritorijalnu odbranu.

Napolju na poligonu narednik objašnjava kako koristiti ručnu granatu. „Nakon bacanja, odmah se sklonite, ne gledajte gdje pada!“

Pružiti osjećaj sigurnosti

Malo izviđačke romantike ne može da škodi. Instruktor padobranstva pokazuje kako zapaliti logorsku vatru korišćenjem tupe strane noža, kresiva i brezove kore.

Tokom pauze za ručak učesnici dobijaju porciju brze hrane – zajedno s hemijskim grijačem koji samo treba pomiješati s vodom. Nakon deset minuta hrana se kuva u aluminijskoj posudi. Posebno su muškarci oduševljeni.

„Naravno, ne možete obučiti ljude da postanu vojnici u jednom danu“, kaže stariji vezista Marčin Hrušicki, koji prati kurs. Ali u slučaju sukoba nije zgoreg da se što više građana zna služiti oružjem. „Želimo ljudima da pružimo osjećaj sigurnosti, da je njihova vojska tu, u blizini“, dodaje Hrušicki.


Portal Analitika