Svijet

Politiko objavio listu najuticajnijih ljudi: Ko je sanjar godine i gdje je na listi "Putinova bankarka"

Ugledni magazin Politiko objavio je listu najuticajnijih ljudi u Evropi, a kao i prethodnih godina brojni zvaničnici podijeljeni su u tri kategorije - sanjari, ometači i oni koji bi se mogli opisati kao i najveći "radnici".

Politiko objavio listu najuticajnijih ljudi: Ko je sanjar godine i gdje je na listi "Putinova bankarka" Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

Kao osoba koja je opisana kao najuticajnija ove godine u Evropi naveden je lider opozicije u Poljskoj i najvjerovatnije novi premijer države Donald Tusk kojeg je magazin opisao kao "vjetar promjena".

"Dvije decenije dva čovjeka vode bitku za dušu Poljske. U plavom uglu, boreći se za demokratsku i evropsku viziju države Donald Tusk, a sa druge strane u crvenom uglu lider stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinski. Tuskovo formiranje vlasti se slavi i u Briselu gdje je omiljen još od perioda kada je bio predsjednik Evropskog savjeta. Tuskov povratak na vlast u Poljskoj mogao bi se osjetiti širom Evrope, a naročito bi mogli uticati na odnose države sa Njemačkom i Francuskom koji su bili pogoršani", piše Politico.

S druge strane, Tuskovo formiranje vlasti moglo bi teško pasti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

"Orban bi izgubio jednog od svojih najvažnijih partnera. Budimpešta i Varšava su se međusobno 'štitile' tako što su stavljali veto na pokušaje pokretanja tzv. procedure iz Člana 7. kojim se suspenduju glasačka prava u EU", pojašnjava se.

Kao "izvršilac broj 1" na listi magazina Politico našla se italijanska premijerka Đorđa Meloni.

"Meloni je krenula u sprovođenje ustavnih reformi koje bi značajno povećale ovlašćenja premijera. Još uvijek ide 'uz dlaku' svojoj krajnje desničarskoj bazi. Protiv je migracija, naredila je lokalnim vlastima da prestanu registrovati istospolne parove kao roditelje i kriminalizovala surogat majčinstvo", navodi se.

Ipak, velika obožavateljka "Gospodara prstenova" izgleda da je doživjela političku transformaciju.

"Iako je prethodno govorila o tome kako Italija mora odbaciti euro, čini se kako je Meloni u dobrim odnosima s predsjednicom Evropske komisije. Najviše iznenađenja Meloni je napravila u vanjskoj politici. Prije vlasti, izgledala je kao jedna od prijateljica Vladimira Putina, ali nakon invazije na Ukrajinu strahovi Brisela i SAD-a nisu ostvarili. Osudila je Putinovu invaziju na Ukrajinu, a zatim je otputovala u Kijev u znak solidarnosti", ističe se u analizi.

Takođe, navodi se kako će predstojeća izborna godina biti ključna za Meloni.

"S obzirom da glasači širom EU idu na izbore u junu, stranka Braća Italije izgleda jače nego ikad i nije nemoguće da bi mogla preoblikovati evropski politički pejzaž", pojašnjavaju.

Na ovoj listi, uz Meloni, našli su se između ostalog i Ursula fon der Lajen, Emanuel Makron, Redžep Tajip Erdogan, Marin Le Pen i Krisrtin Lagarde.

U trećoj kategoriji tzv. "ometača" našli su se brojni zvaničnici, ali prvo mjesto zauzela je Elvira Nabiulina, predsjednica Centralne banke Rusije i žena koja je opisana kao "Putinova bankarka".

"Nabiulina održava ratnu mašinu ruskog predsjednika Putina. Više puta je spašavala rublju i održavala ekonomiju zemlje. U tom procesu, Putinova bankarka uspjela je spriječiti efekte neviđenih zapadnih sankcija koje su osmišljene kako bi se ispraznila blagajna Kremlja", piše Politiko.

Uprkos brojnim sankcijama, Nabiulina je koliko-toliko uspjela da stabilizuje privredu zemlje.

"MMF je nedavno predvidio da će ruska ekonomija ove godine porasti za 2,2 odsto. Takvi rezultati su natjerali mnoge da Nabiulinu upoređuju sa Albertom Speerom, ministrom u periodu vladavine Adolfa Hitlera. Ipak, sljedeća godina će biti izazovna za Nabiulinu budući da se Rusija suočava s rastućim troškovima rata. Kao Putinov odani vojnik, ona će morati držati ekonomiju u plusu, ojačati bankarski sistem i puniti kasu Kremlja", navodi se.

Pored Nabiuline, na listi su se našli i Viktor Orban, Karles Pučdemon, kao i Analena Berbok.

Na kraju, kategoriju "sanjara" predvodi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kojeg su uporedili sa Vinstonom Čerčilom i Nelsonom Mandelom.

"Ipak, Zelenskog čekaju izazovi 2024. godine. Svijet je zauzet sukobom na Bliskom istoku, a Ukrajinci su iscrpljeni dvogodišnjim borbama s Rusijom", piše Politico.

Takođe, navodi se kako Zelenskog čekaju i izbori naredne godine.

"Da bi održao glasanje u vrijeme rata, Zelenski bi uz saglasnost parlamenta trebao promijeniti Ustav Ukrajine. To postavlja velika pitanja o demokratskom legitimitetu. Većina TV kanala je pod strogom kontrolom, cenzura je rasprostranjena, a milioni Ukrajinaca se nalaze u inostranstvu", zaključuje Politiko.

Portal Analitika