Region

Srbija: Dačić premijer, DS ide u opoziciju!?

Izvor

O tome piše beogradska štampa navodeći da je Dačić ponudu naprednjaka prihvatio ali da je još nije javno objelodanio, čekajući stav vrha SPS-a. Štampa piše i da je već dogovoren broj i podjela resora unutar potencijalne vlade.

List "Politika" piše da je predsjednik SPS-a Ivica Dačić već je odlučio da novu vladu formira sa SNS i URS, iako ta odluka nije zvanično saopštena. Nova parlamentarna većina bi prema informacijama ovog lista, imala 131 poslanika, ali je moguće da će im se pridružiti još neka od manjih partija.

"Poslije gubitka predsjedničkog mjesta, Demokratska stranka, koja je bila okosnica dvije prethodne srpske vlade, definitivno odlazi u opoziciju...

Iako je dogovor praktično postignut, odluku o koaliciji sa naprednjacima trebalo bi da 'aminuje' i Glavni odbor SPS, prije nego što to bude saopšteno javno", navodi "Politika".

Taj dnevnik navodi da će Dačić biti i premijer i ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi i da bi nova vlada trebalo da ima 12 resora i 13 članova i da je dogovor postignut i oko raspodjele većine resora.

Vršilac dužnosti lidera naprednjaka Aleksandar Vučić bio bi potpredsjednik vlade i ministar za evropske integracije, dok bi drugi potpredsjednik vlade bio lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Portal Analitika