Svijet

Političari u Njemačkoj se sve više vakcinišu preko reda

U Njemačkoj ovih dana na vidjelo izlazi sve više slučajeva vakcinisanja preko reda. Prednjače političari i razni zvaničnici.

Ilustracija Foto: PA
Ilustracija
Dojče Vele (DW)Izvor

Opravdanja koja iznose svima vjerovatno zvuče poznato, piše Njemačka novinska agencija (DPA), a prenosi Dojče Vele (DW).

Redosljed vakcinisanja u Njemačkoj jasno je regulisan uredbom Saveznog ministarstva zdravlja: prvo su na redu osobe starije od 80 godina, kao i one koje imaju posebno visok rizik od zaraze jer rade u bolnicama, ljekarskim ordinacijama, u ustanovama za njegu starijih i bolesnih ili u centrima za vakcinaciju.

DPA piše da se ta uredba krši u čak devet saveznih pokrajina i navodi da se u većini slučajeva to opravdava sljedećim razlogom: na kraju dana preostale su doze vakcina pa nisu htjeli da ih bace. Vakcina, naime, najprije mora da se pripremi i razblaži, a potom može da se koristi samo još nekoliko sati.

Uredbu najviše krše lokalni političari

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već u januaru je postalo poznato nekoliko slučajeva lokalnih političara koji su vakcinisani mnogo ranije nego što je bio njihov red. Između ostalih, to su učinili i sadašnji i bivši gradonačelnici Henefa, kao i gradonačelnik Vahtberga. I u Bavarskoj, Donjoj Saksoniji, Brandenburgu i mnogim drugim pokrajinama više lokalnih političara takođe se vakcinisalo preko reda.

Prema riječima gradonačelnika u Haleu, tamo su prvo pokušali da preostale doze daju ljudima iz prve prioritetne grupe. Nakon što im to nije uspjelo, izabrali su osobe po načelu “slučajnog uzorka”, a među njima su, igrom slučaja, bili on i deset gradskih odbornika. Okružni odbornik Zala vakcinisao se u decembru, jer je, kaže, bio na konsultacijama u klinici koja je upravo vakcinisala svoje zaposlene. Jedna doza je preostala, a niko drugi od zaposlenih ni pacijenata nije htio da se vakciniše, objasnio je odbornik.

Augsburški biskup Bertram Majeri  njegov generalni vikar takođe su vakcinisani. Biskupija je to opravdala time što obojica rade kao dušebrižnici u domovima za stare.

Krajem januara vakcinisani su i članovi uprave u bolnicama u Bremenu i Bad Vildungenu, prije svih ljekara i ostalog medicinskog osoblja. Klinika je to opravdala činjenicom da rukovodstvo mora da ostane sposobno za djelovanje u hitnim slučajevima.

Krajem januara u Hamburgu su vakcinisana 102 vatrogasca i dva policajca. Zaposleni u kriznom štabu i zdravstvenim vlastima takođe su vakcinisani, uključujući i pokrajinskog savjetnika za socijalna pitanja. U okrugu Štendal u Saksoniji-Anhalt vakcinisano je 330 policajaca, iako spadaju tek u drugu prioritetnu grupu. A i gotovo 400 policajaca u Saksoniji vakcinisano je prije nego što bi inače došli na red.

Vakcinacija preko reda za sada je imala ozbiljne posljedice samo po Haralda Krigera (63), šefa Crvenog krsta u Hamburg-Harburgu. On, kao i ostali zaposleni koji nisu radili na terenu, dobili su vakcinu, pa je Kriger, kao odgovorna osoba, dobio i otkaz. Crveni krst Harburga organizuje mobilne timove za vakcinisanje zaposlenih i štićenika u staračkim domovima. Harald Kriger je 36 godina bio direktor Crvenog krsta u Harburgu i imao je još dvije godine do penzije.

Savezni ministar zdravlja Jens Špan (CDU) u međuvremenu je prokomentarisao tu pojavu. Prioriteti koji su određeni i dalje važe, rekao je Špan i dodao: “Istovremeno – a ova rečenica je nova u pravilniku o vakcinisanju – u pojedinačnim slučajevima kada je u večernjim satima neophodno izbjeći bacanje vakcine, može se odstupiti od uredbe”.

Ponekad, ako se ljudi ne pojave u zakazanom terminu, ostaje vakcina koje ne bi trebalo baciti.

“Ipak, i za takve slučajeve trebalo bi imati sistem koji uzima u obzir uredbu o vakcinaciji”, rekao je Špan.

“Na nama je da pružimo dobar primjer i, ako treba, da stanemo na kraj reda”, naglasio je ministar.

U njemačkim pokrajinama se različito ophode s viškom vakcina na kraju dana. Tako su se ponegdje preostale doze davale hitnim službama i osoblju koje sprovodi vakcinaciju, a neki centri za vakcinisanje napravili su spiskove kandidata koji još nisu na redu, ali su u prvoj grupi prioriteta.

A u Ulmu, na primjer, svakog dana pripremaju samo 90 odsto planiranih doza. Ostatak vakcina se priprema samo po narudžbi. U Berlinu preostale doze idu timovima za vakcinaciju – a to bi u krajnjem slučaju moglo da obuhvati i policajce.

Njemačka Fondacija za zaštitu pacijenata zahtijeva stroge kazne za one koji krše pravila.

“Obrazloženje je uvijek isto: suvišne vakcine bi inače morale da se bacaju”, rekao je predsjednik Fondacije Ojgen Briš.

On se zalaže za drastične kazne za prekršioce: novčanu ili čak i zatvorsku kaznu. Takođe smatra da bi trebalo formirati alternativne spiskove osoba koje još nisu na redu, ali spadaju u prioritetnu grupu.

Portal Analitika