Svijet

Policija Mjanmara pucala na demonstrante

Snage bezbjednosti Mjanmara pucale su danas na demonstrante, dok se vojnici raspoređuju u Jangonu, a to izaziva bojazan od suzbijanja protesta protiv nedavnog vojnog puča u toj zemlji, javila je agencija Frans pres.

Policija Mjanmara pucala na demonstrante Foto: beta
BetaIzvor

Raspoređivanje vojske dešava se u Jangonu ali i u drugim gradovima. Ambasada SAD u Mjanmaru navela je na Tviteru da je uočeno kretanje vojske po zemlji i pozvala svoje državljane da se sklone.

Na protestu na sjeveru zemlje nekoliko osoba je ranjeno pošto je policija pucala na demonstrante, prenijeli su lokalni mediji i dodali da je policija koristila i suzavac da rastjera skup.

Prema njihovim navodima, pet novinara je uhapšeno.

Nekoliko ambasadora u Mjanmaru, iz SAD, Kanade i Evrope uputilo je zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju vojsku da ne koristi nasilje nad demonstrantima i civilma.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smijenila vladu i civilnu liderku Aung San Su Ći, uvela je policijski čas u nekoliko gradova, i zabranila okupljanja više od pet osoba.

I pored te zabrane okupljanja, danas su održani protesti. Vojska je u subotu uveče usvojila novu uredbu kojom se dodatno ukidaju građanska prava.

Tom uredbom se ukida zakon o bezbjednosti i zaštiti privatnosti, čime je vojnoj vladi omogućeno da sprovodi pretrese i hapsi bez sudskog naloga.

Od puča je uhapšeno oko 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, ljekari i studenti.

Portal Analitika