Politika

Iz MJU kazali da je uzrok pada sajta bio sajber napad većeg intenziteta

Policija informisana o sajber napadu na portal Vlade, o prijetećem mejlu saznali iz medija

Ministarstvo javne uprave je u službenoj komunikaciji informisalo Upravu policije o napadu na portal Vlade - saopšteno je Pobjedi iz resora na čijem je čelu Maraš Dukaj povodom napada na sajt Vlade prošle sedmice.

Policija informisana o sajber napadu na portal Vlade, o prijetećem mejlu saznali iz medija Foto: UGC
PobjedaIzvor

Podsjećamo, Vladin veb sajt oboren je u utorak 14. novembra i bio je nedostupan nekoliko sati. Mediji su tada prenijeli da je stigao i mejl sadržine: "Dok sam živ bićete ugašeni".

Iz Ministarstva javne uprave su za Pobjedu kazali da su o ovom mejlu upoznati iz sredstava informisanja.

Naveli su i da je uzrok napada na veb portal Vlade 14. novembra bio sajber napad, te da je Vladin tim za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente u sajber prostoru Crne Gore (CIRT) utvrdio da se radi o takozvanom DDoS napadu.

DDoS napad je pokušaj napadača da učini računar nedostupnim korisnicima kojima je on namijenjen. On onesposobljava mrežu, računar ili neki drugi dio infrastrukture na taj način da ih korisnici ne mogu koristiti.

Ovo je drugi sajber napad na infrastrukturu Vlade Crne Gore, a prvi se dogodio prošle godine.

Američki Federalni istražni biro (FBI) okončao je početkom godine analizu sajber napada kojima je u avgustu prošle godine pogođena informaciona državna infrastruktura Crne Gore.

Uprava crnogorske policije tada nije detaljnije saopštila kakvi su nalazi istrage FBI.

Sajber napadi na Vladine institucije su prošle godine počeli 22. avgusta od kada je bio onemogućen pristup sajtovima i mejlovima gotovo svih ministarstava i institucija. U blokadi je bila elektronska komunikacija tužilaštava, sudova, katastra, Uprave prihoda i carina i drugih institucija.

Ministarstvo javne uprave je tada saopštilo da iza napada stoji kriminalna grupa "Cuba ransomware". Precizirano je da je riječ o ucjenjivačkom tipu programa, koji ograničava ili zaključava računar i šifruje podatke, a potom zahtijeva otkup za njihovo bezbjedno vraćanje.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.