Crna hronika

Suđenje za planiranje likvidacije Dejana Kašćelana u Beču

Policajci tvrde da optuženi Kovač nije imao povrede

Službenik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Nikola Janičić juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da na Stefanu Kovaču, kojem se sudi za planiranje likvidacije Dejana Kašćelana u Beču, nije vidio povrede kada su ga nikšićke kolege iz operativne podrške sa fantomkama na glavi dovele u policijske kancelarije u Podgorici.

Ilustracija Foto: Pobjeda
Ilustracija
PobjedaIzvor

"Doveli su nam ga službenici iz operativne podrške iz Nikšića sa fantomkama na glavi. Bilo ih je možda dvojica trojica. Rekli su da imaju oduzet kriptovani telefon i 3.000 eura. To sam već znao od pretpostavljenog Backovića. Nijesam pitao ko ga je od kolega priveo. Ne znam njihov identitet. Vidljivih povreda nije bilo na njemu prilikom primopredaje. Da sam primijetio povrede, ne bih ga preuzeo. Da nam se Kovač tada požalio, odmah bi bio odveden u Klinički centar", kazao je Janičić.

Kovaču se ponovo sudi pred Višim sudom nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu kojom je osuđen na tri godine zatvora jer je kao pripadnik kriminalne organizacije, po nalogu organizatora sa pseudonimom Džon Goti, trebalo u Beču da likvidira Kašćelana. Uhapšen je krajem jula 2020. godine prilikom pokušaja ilegalnog prelaska graničnog prelaza iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu odakle je prema stavu Specijalnog tužilaštva trebalo da se prebaci u Beč.

Janičić i njegov kolega Draško Kalinić juče su pred sudom kazali da prilikom ispitivanja Kovača u kancelarijama Uprave policije u Podgorici koje se nalaze u Siti molu nijesu primjenjivali neprimjerene radnje niti je to činio bilo ko od kolega u njihovom prisustvu.

"Nijesam primjenjivao nasilje prema Kovaču, niti je neko u mom prisustvu vršio nasilje u kancelariji u Siti molu. Kovač je kolegi Nikoli Žižiću i meni rekao da se ne osjeća dobro. Oko 20 časova, nakon što je lišen slobode, odveden je u Klinički centar Crne Gore o čemu postoji izvještaj nekoliko ljekara", kazao je Janičić.

I policajac Kalinić je kazao da u policijskoj kancelariji u Podgorici na Kovača niko nije podigao ton jer se korektno ponašao.

On je naveo da tada nije primjetio povrede na optuženom Kovaču koji mu je u razgovoru saopštio šifru kriptovanog telefona.

Tvrdnje ovih svjedoka potvrdio je i Kovač navodeći da su se prema njemu profesionalno ophodili.

Optuženi Kovač je kazao da je Kalinić pred sudom djelimično kazao istinu.

"Bio je korektan i izuzeo je sadržaj iz mog telefona. Međutim, nije istina da sam njemu dao pristupnu šifru jer je ona uzeta od mene u šumi, od službenika sa fantomkama koji su me privodili iz Nikšića u Podgoricu", kazao je Kovač.

On je naveo da je Janičić ulazio u kancelariju i sprečavao ove što su ga udarali.

"Jedan visoki, krupan i duže kose i niski, proćelav, kojima ne znam imena su me vodili do toaleta da se umijem. Kupili su mi svojim novcem flaširanu vodu i donijeli čokoladu. Svjedok prema meni nije preduzimao naslje već je ulazio u kancelariju da sprečava ove što su me tukli. Više puta sam tražio da me odvedu kod doktora. Na mom saslušanju, nuđeno mi je da budem svjedok saradnik", kazao je optuženi Kovač.

Prije saslušanja svjedoka, sudija Nenad Vujanović je pročitao dopis Uprave policije Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u kojem se konstatuje da ne postoji podatak da je 22. jula. 2020. Kovač boravio u njihovim službenim prostorijama. Advokat Lekić je kazao da je nevjerovatno da nema ni jedne činjenice da je privedeno uhapšeno lice i da se od njega uzima izjava.

Sudija Vujanović je na početku suđenja saopštio da je SDT sudu dostavilo izjašnjenje u kojem potvrđuju da su im francuske vlasti dostavile Sky komunikacije sa korespodencijom određenih lica kao i fotografije mučenja na kojoj je Kovač ranije potvrdio da je upravo on jedna od žrtava policijske torture.

Specijalna tužiteljka Jelena Protić predložila je da se izjašnjenje SDT-a provede kao dokaz navodeći da je Tužilaštvu cilj da se utvrdi istina.

Sa druge strane advokat Lekić je ukazao da smatra da Sky komunikacije ne mogu biti dokaz u postupku te da se drugim dokazima može potvrditi da je Kovač bio žrtva policijske torture.

On je ostavio sudu da ocjeni da li će ovaj dokaz provesti kao dokaz.

U ukidnom rješenju Apelacionog suda naloženo je prvostepenom sudu da u ponovnom postupku provjeri odbranu Kovača o torturi koju je preživio nakon hapšenja saslušanjem policijskih službenika Specijalnog policijskog tima i pribavi medicinsku dokumentaciju iz UIKS-a gdje je Kovaču, nakon hapšenja, prvi put pružena medicinska pomoć.

Iz Apelacionog suda su konstatovali da je prvostepeni sud bio dužan da provjeri da li je sadržaj sa telefona zaplijenjenog od Stefana Kovača pribavljen na zakonit način posebno iz razloga što je optuženi tvrdio da je šifru telefona dao pod pritiskom i poslije 12-satnog psiho-fizičkog maltretiranja.

Kovač je pred sudom ispričao da je nakon hapšenja u blizini graničnog prelaza sa Bosnom i Hercegovinom doživio policijsku torturu gdje mu je pored brojnih udaraca stavljana i kesa na glavu da ne bi mogao da diše. On je naveo da je u toku vožnje tučen i da mu je repetirani pištolj stavljan u usta. Maltretiranje je, kako je tvrdio, trajalo od 11 do 23-24 časa, a okončano je tako što je Kovač na kraju otkrio šifru telefona pod prisilom.


Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p prisjetite_se_neregistrovani
09.05.2023. 08:09

Laza mali je uprskao stvar saljuci dokaze Belivuku i Zviceru a Europol pratio znajuci vec dugo da su CG policajci obicni kriminalci kojima se ne smiju povjeriti vazne informacije .

1
0