Crna hronika

Apel Savjeta za građansku kontrolu rada policije

Policajci da ne provode vrijeme u ugostiteljskim objektima koji ne posluju u skladu sa zakonom

Savjet za građansku kontrolu rada policije primio je nekoliko potpisanih i anonimnih pritužbi koje se odnose na postupanje i ponašanje policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Plav. Odlučeno da se sve pritužbe koje se odnose na OB Plav objedine u jedan predmet a Uprava policije pozove da informiše o navodima iz istih, naveli su u saopštenju.

Policajci da ne provode vrijeme u ugostiteljskim objektima koji ne posluju u skladu sa zakonom Foto: Twitter/Uprava policije
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je, kako su kazali, radeći na ovom predmetu, prvenstveno pozdravio anonimno obraćanje većeg broja građana. 

„Podrška anonimnom prijavljivanju različitih nepravilnosti u policijskoj praksi i primjera koji podrivaju policijski moral su od značaja za ukupnu izgradnju povjerenja. Savjet polazi od toga da su rješavanja problema, otklanjanje propusta, uspostavljanje bolje policijske prakse značajnija i važnija pitanja od identifikovanja onog ko prijavljuje neku nezakonitost ili propust. Imajući u vidu prirodu i koncept rada građanskog nadzora policije, Savjet ima obavezu i odgovornost, pred javnošću Crne Gore, da podrži i osnaži mehanizme i anonimnog prijavljivanja lošeg policijskog postupanja i ponašanja“, istakli su.

Savjet je, dodaju oni, iskazao zahvalnost građanima na podnijetim pritužbama koje su se u značajnoj mjeri pokazale osnovanim.

„Savjet je ocijenio da povodom uočenih i potvrđenih nepravilnosti pretpostavljane starješine OB Plav i Uprave policije nijesu osigurale blagovremenost u postupanju, što može da doprinosi sumnji na postojanje interesovanja da se iste tolerišu i/li zataškavaju. Savjet je izjavu jednog policijskog službenika povodom neprimjerene aktivnosti na privatnom veselju, u koju je uključio i maloljetnu osobu, prepoznao kao izostanak odgovornosti i potpunu relativizaciju jednog nedopustivog ponašanja, a posebno je zabrinut što to tolerišu načelnik OB Plav kao i druge nadležne starješine u Upravi policije“, naglasili su. 

Kako su kazali, Savjet je ocijenio da u konkretnom slučaju primjena policijskih ovlašćenja nije bila adekvatna i da su službenici OB Plav po saznanju za događaj protiv policijskog službenika, uz iniciranje postupka pred Etičkim odborom, trebali podnijeti i zahtjev za vođenje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 13 Zakona o javnom redu i miru. Preporuka je Savjeta da se i sada to učini, podvukli su.

„Savjet očekuje da načelnik OB Plav, neposredno ili preko direktora Uprave policije, informiše o statusu a potom i o ishodu krivičnih, prekršajnih, disciplinskih i postupaka pred Etičkim odborom Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore a koji se odnose na policijske službenike OB Plav. Savjet je, konačno, uputio preporuku direktoru Uprave policije i načelniku OB Plav da, odgovarajućom instrukcijom ili na drugi način, skrenu pažnju svim policijskim službenicima da pauzu tokom radnog dana, kao i slobodno vrijeme izvan posla, ne provode u ugostiteljskim objektima koji ne posluju u skladu sa pozitivnim propisima i dobrom poslovnom praksom“, zaključili su.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t taksa_neregistrovani
05.12.2022. 14:55

Panduri se pritaje u dzbun pored puta dok im par zrtava uleti i onda kad se skupi love na cevahpe i na pivu do kraja smjene .

4
3
t tester_neregistrovani
05.12.2022. 12:53

Da kontrola stvarno hoce da provjeri navode treba samo da posalje dvojicu agenata u civilu koji nijesu poznati u Plav u kafane dje ovi dolaze . Sacekaju i sve snime . Piju li alkohol , udvaraju le se konobarici kolko se zadrzavaju , kasko se ponasaju . Onda uzmu kola sa njemackim tablicama i glume gastrabajtere , nude mito i sl . Tako da desetoricu ostave bez posla da se procuje drugi bi bili kao bela lala .

15
3