Politika

Komentar

Pokojna vladavina prava u Crnoj Gori

Nakon poražavajućeg skupštinskog ućumeta, država je, čini se, zaista ostavljena da „počiva“, a od njenog pravnog okvira su „ostali samo dugmići”

Pokojna vladavina prava u Crnoj Gori Foto: Gradska TV
Srđa Pavlović
Srđa PavlovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Skupštinska rasprava prekjuče je pokazala svu agresivnost DF i servilnost njegovih uslužnih servisa (Ura, Crno bez Bijela, SNP, Prava CG, M. Lekić, Demokrate…) u nastupu i namjeri da po svaku cijenu dođu do zacrtanog i zadatog cilja, bez obzira na činjenicu da time potpuno razgrađuju pravni okvir na kojem počiva država. 

Nakon preksinoćnjeg poražavajućeg skupštinskog ućumeta, država je, čini se, zaista ostavljena da „počiva“, a od njenog pravnog okvira su „ostali samo dugmići”.

Takođe, jasno je pokazana nemuštost i uzaludnost nastupa poslanika tzv. suverenističkog bloka (šta god to sada značilo) u verbalnoj odbrani vladavine prava. Ona zajedljiva referenca o papagajima nije baš daleko od dobrog opisa njihovih nastupa tokom prekjučerašnjeg skupštinskog zasijedanja.

Pokazala se i raskošna impotentnost i besmislenost tvrdnji poslanika tzv. suverenističkog bloka da se bore u okviru institucija sistema u državi u kojoj te institucije postoje samo kao forma bez suštine. 

Institucije u koje su se, pored ostalih, preksinoć pred skupštinom patetično zaklinjali onih dva-tri poslanika DPS-a su šuplja tikva kroz koju već duže vrijeme zarazni vjetar srpskog kleronacionalizma svirucka grozomorne ali omamljive tonove “Veseli se, srpski rode”.

Očajni suverenistički glasači, i oni koji su preksinoć došli pred skupštinske stepenice to odlično znaju, ali još uvijek ne odgovaraju glasno na ove poslaničke iluzije i manipulacije. Mislim da će njihov odgovor na narednim izborima biti još oštriji od onog na upravo završenim lokalnim izborima, i da neće prijati DPS / SDP / SD / LP liderima i poslanicima.

Ćutanje partijskih lidera o potrebi da se obrate građanima kojima je još uvijek stalo do vladavine prava i pravnog okvira države može da vodi samo u još dublje razočaranje građana ponašanjem suverenističkih političkih elita i njihovim odbijanjem da organizuju vaninstitucionalnu odbranu pravnih okvira. 

Sve je izglednije da se ne radi o nekoj majstorskoj šahovskoj završnici koju javnost nije sposobna da vidi, nego o nedostatku hrabrosti da se brani ono u šta se vjeruje (ako se vjeruje?) i da se prihvate posljedice odluke o toj odbrani koja je danas “s životom skopčana”.

Vjerujem da je ovaj “inventar tužnih stvari” konačna potvrda mojeg ranijeg prijedloga o katarzi tzv. suverenističkog političkog izraza, odnosno, o odlasku stare i kompromitovane liderske ekipe u političku penziju. 

To je, takođe, potvrda da se mora raditi na definisanju /osnivanju novog političkog izraza i partije koja bi bila sposobna i voljna da s ovog savremenog bojišta pokupi raskomadane ostatke suverenističke ideje i diskursa, i rekreira taj željeni okvir bitisanja, štiti ga, unapređuje i promoviše kao održiv sistem i pravac razvoja Crne Gore. 

Najnovija skupštinska hajdučija je pokazala da stare političke elite nijesu sposobne / spremne/ dovoljno hrabre / zainteresovane, da taj okvir zaista brane.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C CrnaGora_neregistrovani
03.11.2022. 12:50

Jedna od najtežih bola u životu ću osjetiti, ako se izgubi država CG. Ne može se braniti ni lijepim rijecima ni lijepim djelima već ( u nuzdi je to) pokazati svu moguću snagu pa i agresivnost zarad čuvanja države CG. Da ne bude razlike između nas i njih u tome ko je suroviji oni ili mi, oni suroviji u tome da nam otmu drzavu, i mi da ne damo drzavu. I samo jedna razlika da bude a to je da smo mi u pravu a oni ne.

2
1
S Sveti_duh_neregistrovani
03.11.2022. 08:09

Treba nam nova krv. Počnimo od protesta. Tu će se viđeti ko ima "krvi" a ko nema. Ne odbacivati dobru "krv" iz DPS-SDP-SD-GI-LP. Dakle čekamo poziv suverenističkih partija koje će htjeli to ili ne morati te nove ljude da prihvate i da prihvate realnost da će oni biti vođe jednog dana. A nećemo oburdavati naše suverenističke partije!

12
1
m malokrvni_neregistrovani
03.11.2022. 08:35

@Sveti_duh_neregistrovani Davno je rahmetli pravda upokojena u CG cak i prije dzemperasa a njima je bilo pravo sve sto ide u dzep . Sjetili su se sdad zakona kad se o njihovoj kozi radi .Mozes mislit drzavu i pravdu u kojoj dobar dio onih koji su bili placeni da je stite sjede u zatvorskoj celiji . Bio jedan covjek koji je isao gradom i ponavljao" Nema pravde, nema pravde " . Smatrali su ga bolestnim a u stvari je bio pametniji od svih .

8
0