Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Pojačan inspekciji nadzor: Zatvoreno 19 objekata, izrečene novčane kazne u iznosu većem od 514 hiljada eura

Registrovane brojne nepravilnosti

Pojačan inspekciji nadzor: Zatvoreno 19 objekata, izrečene novčane kazne u iznosu većem od 514 hiljada eura

Najčešće nepravilnosti ticale su se rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, rada stranaca bez dozvole za privremeni boravak i rad, neposjedovanja sanitarne knjižice, neizdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, navode iz UIP-a. 

Ilustracija Foto: M. Babović/Pobjeda
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Kao što je i prethodno najavljeno iz Uprave za inspekcijske poslove, pojačan inspekcijski nadzor u šest primorskih opština počeo je 1. jula.

"Više od 70 inspektora iz inspekcije rada, tržišne, turističke i zdravstveno-sanitarne inspekcije konstantno je na terenu i tako će biti do kraja avgusta", navode iz Uprave za inspkcijske poslove. 

Nakon presjeka koji ne napravljen nakon prvih sedam dana, ukupno je, navode iz Uprave za inspekcijske poslove, izvršeno 865 inspekcijskih nadzora i izdato prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 514. 930 eura.

"Ukupno je zatvoreno 19 objekata od čega dva objekta zbog neprijavljene trgovine a ostalih 17 zbog rada nedjeljom", navode iz Uprave za inspekcijske poslove. 

Podnijeto je, navode, i pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Najčešće nepravilnosti ticale su se rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, rada stranaca bez dozvole za privremeni boravak i rad, neposjedovanja sanitarne knjižice, neizdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, istekle kategorizacije ugostiteljskih objekata, neposjedovanja odobrenja za rad, nepoštovanja Zakona o žigu, i tako dalje", navode iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave za inspekcijske poslvoe su apelovali na sve privredne subjekte da se pridržavaju zakonskih propisa koji su na snazi.

"Tokom vikenda dok traje pojačan inspekcijski nadzor kao i u prazničnim danima pred nama biće organizovana dežurstva službenika Uprave za inspekcijske poslove, stoga još jednom pozivamo sve građane da prijave nepravilnosti pozivom na besplatni call centar 080/555-555 ili slanjem mail-a na mail adresu prijave@uip.gov.me", navode u saopštenju. 


Portal Analitika