Svijet

Pogledajte razgovor u policiji sa napadačem na Fica (VIDEO)

Slovački mediji objavili su večeras snimak razgovora sa napadačem na slovačkog premijera Roberta Fica, koji je napravljen u policijskoj stanici nakon njegovog privođenja.

Pogledajte razgovor u policiji sa napadačem na Fica (VIDEO) Foto: AFP
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, riječ je o književniku Juraju Cintuli (71).

Cintula je priznao kako je pokušao da ubije Fica, a na snimku se čuje kako kaže da se "ne slaže sa Vladinom politikom".

Potom je pomenuo i nedavne događaje sa slovačkim javnim servisom, koji su uzrokovali masovne proteste protiv Ficove Vlade.

"Uništili su medije. Zašto uništavaju Radio televiziju Slovačke? Zašto su smijenili (bivšeg čelnika sudskog savjeta) Jana Mažaka", upitao je napadač na snimku.

Smjena Jana Mažaka dogodila se prošlog mjeseca, a slovačka opozicija optuživala je Fica kako je u pitanju direktan i nezakonit uticaj njegove vlasti na pravosuđe. Mažak je smijenjen glasovima 10 od 16 članova tog tijela, koji su ga optužili da je navodno zloupotrijebio položaj, što je on demantovao.

Sa druge strane, mjesecima već traje situacija vezana za RTVS, ali i nezavisne medije. Što se RTVS tiče, slovačka vlast namjerava da je vrati pod potpunu kontrolu države. Akt o tome Fico je odobrio 24. aprila, a pred parlamentom bi trebalo da se nađe u junu.

Fico je isticao kako RTVS "nije dovoljno objekivna", no njegovi su potezi nailazili na demonstracije širom Slovačke.

Podsjetimo, tokom današnjeg napada, premijer je Cintuli - koji je bio u masi - prišao ispred Doma kulture u Handlovi kako bi se rukovao sa njim, nakon čega je ovaj ispalio pet hitaca ka njemu.

Opširnije o Cintuli, uz ostale detalje o današnjem napadu na Fica, pročitajte u tekstu u nastavku.

Fico i dalje kritično: Pogledajte snimak pucnjave; Ovo je književnik koji je pokušao da ga ubije
20
Fico i dalje kritično: Pogledajte snimak pucnjave; Ovo…
15.05.2024 19:00

 

Portal Analitika