Kultura

Vlada imenovala članove na današnjoj sjednici

Pogledajte ko je u žiriju za dodjelu Njegoševe nagrade

Vlada je na današnjoj sjednici imenovala međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade. 

Pogledajte ko je u žiriju za dodjelu Njegoševe nagrade Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

U žiriju za dodjelu nagrade su Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina), Amelija Ličeva (Bugarska), Kalina Maleska (Sjeverna Makedonija), Andrej Blatnik (Slovenija), Saša Ćirić (Srbija), Olja Savičević-Ivančević (Hrvatska) i Balša Brković (Crna Gora).

Podsjetimo, Njegoševa nagrada dodjeljuje se svake druge godine autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, kao i na albanskom jeziku.

Njegoševu nagradu dodjeljuje međunarodni žiri koji imenuje Vlada iz reda istaknutih književnih stvaralaca ili naučnih radnika iz oblasti književnosti. U žiri za dodjelu Njegoševe nagrade imenuju se po jedan član iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Odluke i dokumentacija o dodjeli Njegoševe nagrade, primjerak djela u izdanju za koje je dodijeljena nagrada, kao i određeni broj primjeraka djela iz edicije “Njegoševa nagrada”, čuvaju se u Biljardi na Cetinju. Ime dobitnika Njegoševe nagrade ispisuje se na počasnoj ploči u Biljardi.

Njegoševa nagrada uručuje se na Cetinju a dobitniku je uručuje predsjednik Crne Gore.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.