Društvo

Organizator Zavod za metrologiju

Poglašeni pobjednici konkursa"Ljepota kristala 2020"

Zavod za metrologiju i Hrvatska udruga kristalografa proglasili su pobjednike nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ na kojem je učestvovalo preko 400 učenika, odnosno 138 ekipa, iz 43 osnovne i srednje škole iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

Poglašeni pobjednici konkursa"Ljepota kristala 2020" Foto: Zavod za metrologiju
Izvor

Cilj takmičenja bio je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i metodologijom naučnog istraživanja.

Takmičenje je bilo namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola i organizovalo se u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole – sinteza i kristalizacija dvojne soli.


Ekipama OŠ „Jugoslavija“ iz Bara pripalo je prvo i drugo mjesto u kategoriji rast kristala neorganske soli, dok je treće mjesto osvojila ekipa OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka.

Prvo mjesto u kategoriji rast kristala organske soli osvojila je ekipa OŠ „Maksim Gorki“ iz Podgorice, drugo OŠ „Vuk Karadžić“ iz Berana, dok je trećeplasirana ekipa OŠ „Radomir Mitrović“, takođe iz Berana.

Od srednjih škola, u kategoriji rast kristala neorganske soli, prvo mjesto osvojila je ekipa SMŠ „17. Septembar“ sa Žabljaka, druga je ekipa SSŠ „Ivan Uskoković“ iz Podgorice. Treće mjesto osvojila je SMŠ „Bratsvo-jedinstvo“ iz Ulcinja.

Ekipi SSŠ „Ivan Uskoković“ iz Podgorice pripalo je i prvo mjesto u kategoriji rast kristala organske soli. U istoj kategoriji drugo mjesto osvojila je ekipa Prve srednje stručne škole iz Nikšića, dok je trećeplasirana SSŠ „Spasoje Raspopović“ iz Podgorice.

U navedenim kategorijama pobjednike takmičenja, po propisanim kriterijumima, izabrao je žiri u sastavu: magistar hemije Alen Bjelopetrović iz Hrvatske udruge kristalografa, dr Zorica Leka sa Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i predstavnice Zavoda za metrologiju Tamara Bošković Begenišić i Naina Čuturić Knežević.

Izazovna kategorija, odnosno sinteza i kristalizacija dvojne soli, organizovana je isključivo za učenike srednjih škola. U toj kategoriji najbolja je ekipa Prve srednje stručne škole iz Nikšića. Drugo mjesto pripalo je Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, a treće je osvojila ekipa Gimnazije Kotor.


U izazovnoj kategoriji pobjednike je izabrao žiri u sastavu: dr Aleksandar Višnjevac i Bjelopetrović, kao i predstavnice Zavoda Bošković Begenišić i Čuturić Knežević.

Svim članovima pobjedničkih biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

Takmičarski dio nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ počeo je 29. januara i trebalo je da bude završen sredinom aprila. Zbog situacije uzrokovane epidemijom korona virusa, obustavom nastave u školama i poštujući preporuke nadležnih institucija, takmičenje, odnosno proglašenje pobjednika odgođeno je za jul.

Takmičenje je drugu godinu zaredom organizovao Zavod za metrologiju u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.