Društvo

Počeo međunarodni simpozijum o Milovanu Đilasu

Izvor

Dekan Filozofskog fakulteta Blagoje Cerović kazao je da je simpozijum organizovan povodom 100-godišnjice rođenja Milovana Đilasa, koji je bio svjedok presudnih događaja u istoriji Crne Gore i regiona u poslednjih šezdesetak godina prošlog vijeka.


Govoreći o motivima za organizovanje skupa, Cerović je istakao da se Đilasovo stvaralaštvo i uloga izučavaju na više Studijskih programa Filozofskog fakulteta, a da je nedavno na postdiplomskim studijama odbranjen i magistarski rad sa temom vezanom za njegovo djelo.

Simpozijum je otvorio rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović, koji je naveo da je Đilas nesumnjivo jedna od najistaknutijih ličnosti u novijoj istoriji ovih prostora.

„Varljivost ideoloških tumačenja njegovih političkih aktivnosti, raznolikost i bogatstvo književnog opusa, ali i njegov uticaj na društvena zbivanja ostavljaju nam brojne mogućnosti analize Đilasove ličnosti i djela“, kazao je Miranović.

U ime Organizacionog odbora profesor Bojka Đukanović podsjetila je na životni put Đilasa, dajući okvir za, kako je kazala, pjesnika, pripovjedača, romansijera, publicistu, političkog mislioca, revolucionara, ratnog komandanta, državnika, diplomatu, disidenta i političkog zatvorenika.

„ U svijetu je smatran za jednog od najznačajnijih istočnoevropskih disidenata i kritičara komunističkog sistema. Najcitiraniji je i jedan od najprevođenijih jugoslovenskih autora“, istakla je Đukanović.

Značaj Đilasovog djela ilustrovala je primjerom studije „Nova klasa”, u kojoj je analizirao komunistički poredak i ideologiju, a koja je objavljena prvi put u Americi 1957. godine i prevedena na više desetina jezika u ukupnom tiražu više od tri miliona primjeraka.

„Nova klasa od Oksfordskog foruma 1995. godine proglašena je jednom od 100 knjiga koje su najviše uticale na kulturu zapada druge polovine 20. vijeka“, naglasila je Đukanović.

Na otvaranju simpozijuma o značaju Đilasovog djela u SAD-u ukazao je i gostujući profesor Džon Tredvej (John Treadway).

Portal Analitika