Podgorica

Podgorica: Parking servis potražuje 200.000 eura od pravnih i fizičkih lica

Ukupna potraživanja Parking servisa prema pravnim i fizičkim licima su oko 200.000 eura, s tim što je u toku postupak naplate istih, kazali su Gradskom portalu iz ovog podgoričkog gradskog preduzeća.

Podgorica: Parking servis potražuje 200.000 eura od pravnih i fizičkih lica Foto: Parking servis
Gradski portalIzvor

U 2023. godini Parking servis je ostvario prihod od 2.449.179 eura, dok je neto dobit Društva bila 71.551 euro.

Iz Parking servisa navode da su u prethodnoj godini ostvareni najveći prihodi od kada postoji ovo Društvo, a taj trend se, kažu, nastavlja i u ovoj godini.

“Kontrolori na dnevnom nivou prosječno izdaju oko 300 parking karata korisnicima usluga koji ne plaćaju naknadu na način propisan Odlukom o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada”, navode iz Parking servisa.

Napominju da ukoliko korisnik javnih parkirališta ne plati usluge parkiranja koje iznose u I zoni-0,60 eura, u II zoni-0,50 eura, u III zoni-0,60 eura, kontrolor izdaje parking kartu u iznosu od 2,60 eura za I zonu, 2,50 eura za II zonu i 2,40 eura za III zonu po satu.

“Na dnevnom nivou, u prosjeku, izvršimo oko 15.000 kontrola. Vozilo sa kamerama i rotacijom je veoma primjetno i podsjeća korisnike naših usluga da su parkirani na mjestima gdje se vrši naplata. Kontrolorima je znatno olakšan posao da izdaju parking kartu, ukoliko je potrebno, jer imaju uvid u listu vozila koja nijesu platila parking i gdje se nalaze ta vozila. Znatno manje vremena je potrebno da obiđu opšta parkirališta i izdaju parking karte, jer ovaj sistem značajno ubrzava i pojednostavljuje proces izdavanja istih. Naplata putem SMS-a je u stalnom rastu, jer je našim korisnicima to i dalje najlakši način plaćanja parking usluga”, kazali su iz Parking servisa.

Objašnjavaju da prije pokretanja postupka prinudne naplate “Parking servis Podgorica”, obavještava korisnike usluga koji
imaju neizmirene obaveze da iste izmire, kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima.

“U određenim slučajevima, prinuđeni smo da sprovedemo postupak prinudne naplate dospjelih potraživanja. Trenutno je u proceduri oko 100 predmeta prinudne naplate preko javnog izvršitelja. Ukupna potraživanja Parking servisa prema pravnim i fizičkim licima su oko 200.000 eura, s tim što je u toku postupak naplate istih”, navode iz Parking servisa.

U planu izrada novog Elaborata o parking zonama

Najavljuju da je u planu izrada novog Elaborata o parking zonama koji će obuhvatiti postojeće i nove lokacije, jer svakodnevno, kako kažu, imaju zahtjeva građana koji imaju problem sa parkiranjem da se na tim lokacijama uvede parking zona.

“U centralnoj gradskoj zoni, planirana je izgradnja podzemne garaže u Ulici Balšića, a za istu je u toku izrada planske dokumentacije”, kazali su iz Parking servisa.

Takođe, planirana je izgradnja garaže na Trgu Božane Vučinić, za koji je urađen glavni projekat kapaciteta nekih 360 parking mjesta.

“Parking servis Podgorica d.o.o. Podgorica u kontinuitetu radi na pronalaženju novih lokacija za parkirališta i garaže u cilju bolje regulacije saobraćaja u mirovanju, kao i uvođenju savremenih tehnologija u cilju bolje iskorišćenosti postojećih kapaciteta”, poručuju iz Parking servisa.

Portal Analitika