Podgorica

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom

Podgorica: Novi pješački cjevovodni most u maju

Radovi na realizaciji Projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za sada se odvijaju planiranom dinamikom.Kada su posrijedi radovi na novom pješačkom mostu, koji će služiti za prenos hidrotehničke instalacije sa desne na lijevu obalu rijeke, sve su prilke da će biti gotovi u maju.

Podgorica: Novi pješački cjevovodni most u maju Foto: Foto: Mediabiro
Mediabiro.tvIzvor

„Koristim priliku da informišem javnost da se radovi na realizaciji ovog projekta za sada odvijajukonkretno. Kada se radi o pješačkom mostu, iako je projektom predviđeno da radovi budu gotovi u avgustu ili septembru, mi ćemo po svoj prilici biti u mogućnosti da ga Podgoričanima predamo na upotrebu već u maju”, poručio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Pored toga,kako je dodao, Glavni grad u punom kapacitetu radi na izradnji oko 20 km nove kanaliazcione mreže, u naseljima Zlatica, Murtovima, Konik, Vrela Ribnička. Na taj način će omogućiti stanovnicima tih opština priključenje na mrežu, odnosno, u najvećem mogućem broju ukinuće septičke jame, kojih je, prema Vukovićevoj ocjeni, i dalje veliki broj Podgorici. 

“Nakon određenih problema koje smo imali sa jednim izvođačem, radovi su u punom jeku i očekujem da ćemo u tom segmenuti ispuniti sve obaveze do kraja godine”, istakao je Vuković.

On je iznio i informaciju od kompanije Bemax da je 90 odsto radova na izgradnji kolektora završeno, te da im ostaje još nekoliko dana posla.

“Spojili smo ovo mjesto sa mjestom gdje će se nalaziti buduće postrojenje. Kruna naših uspjeha u ovoj fazi odnosi se na raspisivanje tendera za izgradnju glavnog postorojenja koja je planirana za iduću sedmicu”, rekao je Vuković novinarima.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, podsjetivši da projekat podržan od strane država članica EU, njemačke razvojne banke KfW i lokalne vlasti, poričila je da je u pitanju sjajan primjer međunarodne saradnje u korist crnogorskih građana.

„Projekat donosi investiciju vrijednu preko 50 miliona eura, od čega je 10 miliona donacija EU kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir“, kazala je Popa.

Ukazavši na podatak da 75 odsto zagađenja dolazi od kanalizacije i kućnog otpada, ona je pocrtala značaj ulaganja u pravilno sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

„Očivanje i obnavljanje ekosistema i biodiverziteta jedan je od glavnih ciljeva Evropskog zelenog sporazuma. Ovaj projekat je važan korak naprijed kada je u pitanju usklađivanje Crne Gore sa ekološkim standardima EU“, istakla je ambasadorka Unije.

Projekat, prema njenoj ocjeni ima važnu regionalnu dimenziju, jer će pozitivno uticati i na osjetljivi ekosistem rijeke Morače i Skadarskog jezera, prvog crnogorskog podrjučja od međunarodnog značaja prema Ramsarskoj konvenciji.

„Potrebno je da Crna Gora u potpunosti prihvati inovativne zelene tehnologije. U tu svrhu, a u okviru Evropskog investicijskog plana za period 2021-2027, EU će ulagati u dekarbonizaciju, jačanje otpornosti na klimatske promjene, uklanjanje zagađenosti vazduha, vode i tla, zelenu infrastrukturu, zaštitu biodiverziteta, te rješenja na prirodnoj bazi“, poručila je Popa.

Portal Analitika