Podgorica

Podgorica dobija spomenike Blažu Jovanoviću i knjazu Danilu

Podgorica će ove godine dobiti spomenike Blažu Jovanoviću i knjazu Danilu, najavila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog gradaAna Medigović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

Podgorica dobija spomenike Blažu Jovanoviću i knjazu Danilu Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Sekretarijat, kako je kazala, vodi registar i izrađuje program podizanja spomen obilježja, a trenutno ih je na teritoriji Podgorice 121.

“Čeka nas raspisivanje javnog poziva za idejna rješenja za dva spomenika, Blažu Jovanoviću i knjazu Danilu. Održavanje spomenika je u nadležnosti JU Muzeji i galerije”, rekla je Medigović.

Ona je kazala da je zadovoljna radom Sekretarijata, s obzirom na cjelokupnu situaciju.

“Sve planirano smo ostvarili, a pored toga organizovali smo i dvije nove manifestacije – Dane Dragana Radulovića i Festival vizuelnih umjetnosti. Naš posao je obiman, vršimo nadzor nad pet institucija kulture u Glavnom gradu, organizujemo sopstvene manifestacije. U okviru Sekretarijata djeluje i Komisija za usmjeravanje djece sa posebnim potrebama, a organizujemo i manifastaciju Dan najboljih, za najbolje osnovce i srednjoškolce”, navela je Medigović.

Dodaje da Sekretarijat ima vrijedan tim koji sve ostvari na profesionalnom nivou, a da u toku ove godine očekuju pojačanja.

“Za sada imamo dovoljno ljudskih resursa. U 2020. i 2021. godini zbog pandemije smo se preorjentisali na infrastrukurna pitanja, adaptirali Kuslevovu kuću, Galeriju Art, otvorili prostor Moderne galerije, a tu su i kuća Rista Stijovića i kuća Stojanovića u Maslinama”, kazala je Medigović.

Napominje i da su u posljednje tri godine izdvajanja za kulturu nikad veća, kao i da se u prvoj polovini ove očekuje otvaranje Gradskog pozorišta.

“Najveća prepreka pandemija koronavirusa”

Najveći izazov i glavna prepreka, prema riječima Medigović, bila je epidemija koronavirusa, dok sa finansijske strane, kako je navela, nijesu imali nikakvih poteškoća.

Naglašava i da su, u okviru 29. izdanja DEUS-a, za 30 dana održana 52 programa.

“U posljednje dvije godine akcenat je na promociji ljudi odavde, mladih stvaralaca, oni imaju prioritet. Finansijski i logistički podržavamo i razne druge festivale, poput FIAT-a, Underhilla-a, City Groove-a”, kazala je Medigović.

Podsjeća da je u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta izvedeno više od 60 programa na 25 lokacija, kao i da Podgorički praznični pazar traje do 15. januara.

Dodaje da je zadovoljna razvojem sporta i sportskim manifestacijama u Glavnom gradu.

„Organizovali smo ligu osnovnih i srednjih škola, Millennium run. Trudimo se da što više radimo kako bi sugrađani imali što više poligona i terena da upražnjavaju aktivnosti. Očekuje nas i otkrivanje olimpijskog bazena. Finansiramo sportske klubove, uređujemo terene, postavili smo stolove za šah. Pratimo želje i inicijative sugrađana“, kazala je Medigović.

Ukazuje i da se vandalizam ne može iskorijeniti naprečac i da je potrebna dodatna edukacija i dosta vremena kako bi se tome stalo na put.

Kaže i da međunarodna i regionalna saradnja, kao i razmjena iskustava mnogo znače.

„Prošle godine smo u maju organizovali retrospektivnu izložbuIlije Šoškića, o kojoj su pisali u regionu i Evropi, a urađena je i dvojezična monografija. Ostvarili smo i mnoge saradnje kada je riječ o Sajmu knjiga, a čije plodove ćemo tek vidjeti“, navela je Medigović.

Za sljedeću godinu planiraju niz novih kulturnih programa.

„Čeka nas posao u sufinansiranju kulturnih i projekata nevladinih organizacija, kao i programi u okviru Festivala vizuelnih umjetnosti. Čim zdravstvena situacija bude bolja, građani mogu da očekuju nove sadržaje iz sporta i kulture“, zaključila je Medigović.

Portal Analitika