Muzika

Tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, na trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna

Počinju KotorArt Don Brankovi dani muzike: Carmina burana u znak sjećanja na maestra Homena

Događaj će biti upotpunjen i premijerom kratkog dokumentarnog filma o maestru Homenu

Počinju KotorArt Don Brankovi dani muzike: Carmina burana u znak sjećanja na maestra Homena Foto: KotorArt
Portal AnalitikaIzvor

Dvedeset treće izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike počeće u subotu, 13. jula, tradicionalno na Dan državnosti Crne Gore, na trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, sa početkom u 21:30 sati

 Monumentalno djelo Carmina burana Karla Orfa izvešće Simfonijski orkestar i hor Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, kao i dječji hor JUOŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora. Kao solisti će nastupiti Rovena Dželjilji, sopran, Matijas Dželji, tenor i Armand Ljikaj, bariton, dok će sve učesnike predvoditi maestro Robert Homen.

Dječiji hor pripremila je dirigentkinja Vesna Ivanović.

Ovaj kulturni događaj biće posvećen liku i djelu maestra, Kotoranina, Miroslava Mira Homena (1940-2021) koji je, u bogatoj karijeri, Carminu buranu izveo više od 100 puta. Događaj će biti upotpunjen i premijerom kratkog dokumentarnog filma o maestru Homenu, u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

„Čeka nas događaj protkan sjećanjem na izuzetnog dirigenta, Kotoranina, Mira Homena i veliko nam je zadovoljstvo da organizujemo ovako značajan događaj kao uspomenu na njegov lik i djelo. Carmina burana je djelo koje je vrlo izazovno za izvođenje budući da je za to potreban veliki orkestarski aparat, kao i dva hora. U Kotoru nas preko 150 izvođača čeka na sceni a KotorArt iznova potvrđuje zašto je festival od državnog značaja za kulturu Crne Gore“, kazali su iz PR službe Festivala.

Muzička struja porodice Homen nosi jake gene Antuna Tonćija Homena, bez kojeg sadašnji kulturni život grada Kotora sigurno ne bi ovako izgledao. Bio je prepoznat kao pedagog, kompozitor, dirigent, orguljaš i osnivač muzičkih škola. Njegov sin, Miro Homen, nakon završene Muzičke akademije u Sarajevu 1966. godine, postaje šef dirigent sarajevske Opere i baleta. 

U periodu 1988-1990, bio je direktor Sarajevske Opere i Sarajevske Filharmonije. Trideset godina dirigovao je studentskim horom Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva, sa kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Kao gostujući dirigent nastupao je u svim operskim kućama bivše Jugoslavije i u brojnim evropskim zemljama. Od 1992. godine radio je kao dirigent, upravnik i potom šef dirigent u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. 

Dobitnik je nagrade Milka Trnina (1998). U Sarajevu je postavio prvu poslijeratnu opersku premijeru - Pučinijevu Tosku (1998), potom i Verdijevog Trubadura (1998), dok je 2000. godine dirigovao premijeru prve bosanske opere - Hasanaginicu Asima Horozića. Pedagoško iskustvo gradio je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, prvo kao honorni saradnik na predmetu hor, a potom od 1986. godine, i kao redovni profesor.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Portal Analitika