Društvo

Okupljanje zbog neisplaćivanja naknada za stručno osposobljavanje

Protest studenata: Nećemo stati dok se odnos države prema nama ne popravi

Crnogorski studenti okupili su se danas ispred Ministarstva prosvjete, kako bi izrazili protest zbog neisplaćivanja naknada za stručno obrazovanje. 

Protest studenata: Nećemo stati dok se odnos države prema nama ne popravi Foto: PA
Autor
JVAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Okupljeni nose transparente na kojima piše: “Dužni ste nam brdo para”, “Treba li vam na zajam do prvog”, “Pripravničke plate motivacija za mlade”. 

Miloš Janketić, student Pravnog fakulteta kazao je da su došli jer ne vole da ćute na nepravdu. 

“Konstantno nam govore da na nama država ostaje i da sve rade da zaustave odliv mozgova. Međutim, o tome nam se samo govori. Više od 20 dana nam kasne plate, a nije da su ranije bile redovne. Nijesmo se bunili sve do sad, jer vidimo da smo sad potpuno zapostavljeni od institucija”, kazao je on.

Kako dodaje, osim neozbiljnosti, institucije pokazuju i neusklađenost u tome kakve im informacije plasiraju. 

“Nećemo stati dok se odnos države prema nama ne popravi”, poručio je.

Neki od zahtjeva, pored isplate zarada koje im duguju, jesu i da se cjelokupan odnos prema mladima promijeni i da mladi u ovoj državi dobiju mjesto koje zaslužuju.

Studentkinja Pravnog fakulteta Anđela Stanković istakla je da su studenti više nego ikad spremni da se bore za svoja prava. 

“Zbog čega u 21. vijeku više od dvije hiljade studenata čeka na ispatu zarada, bez objašnjenja”, navela je ona. 

Poručila je i da su bitni, budni i tu. 

Jedan od studenata istakao je da je ovo jedan od tri najveća studentska skupa u posljednjih 10 godina. 

“Ovaj protest pokazuje krajnju liniju koju nećemo proći. Ovo je povod, ali su uzrok decenije nebrige za studente”, poručio je on.

Studenti su na kraju poručili da na ovome neće stati i da je borba za njihova prava tek počela.

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Ana_neregistrovani
07.10.2022. 16:50

Mislim da je potrebno da opet reagujemo i da se okupimo.

0
0
A Ana_neregistrovani
07.10.2022. 16:48

Takodjez nijedan mjesec nijesu uplatili prije 15tog, a zakonski su obavezni da uplate do desetog u narednom mjescu najkasnije. I za to mozemo d aih tuzimo.

0
0
D DUKLJA_neregistrovani
04.10.2022. 10:49

OBRATI TE SE REKTORU DA VAS PODRŽI.

2
0
M Mirjana__neregistrovani
03.10.2022. 16:44

Ja kad sam studirala ponesem 2 sendviča od kuće u torbicu i ponesem sveske skripte pribor za pisanje! Budem pola dana na predavanje nekad i poslije podne zavisi! Polažemo ispite i kući nazad! Niko nam nije imao dati novac da nesto vise priuštimo! I čekamo godinu po godinu i završimo fakultet! Niko centra nije davao nama kao studentima! Neznam kako traže ovi studenti neke uslove a znam odlično da imaju nekoliko jela na meniju u domovima studentskim i minimalno plaćanje mjesečno za stanovanje! Treba sjesti grijati stolicu polagati ispite i doći sa svojim trudom do kore hljeba kao masa studenata! Bez muke se ništa ne može u životu! Mi smo učili do ujutro do zore kad smo spremali za ispit i tako nenaspavani polagali i svi smo zdravi i snašli se kroz život! Mora da se uci bez Uslovljavanja!

8
2
S Spock_neregistrovani
06.10.2022. 22:04

@Mirjana__neregistrovani vi ste vjerovatno jedna od onih koji su pješačili po 20km preko mora i gora po snijegu i kiši da bi studirali. Malo ste promašili mjesto i temu gospođo. Traže se zakonska prava. Isplate nadoknada.

2
0
A Ana_neregistrovani
03.10.2022. 16:17

Djeco moja žalosno je gdje živite zadnjih 2 godine

8
4
M Man2022_neregistrovani
03.10.2022. 16:16

Evo primjer, Ministarstvo prosvjete ima skoro milion € da da dvjema vjerskim gimnazijama, a nema da ispuni obaveze koje ima prema pripravnicima.

16
1
S StudentBivsi__neregistrovani
03.10.2022. 15:23

Ja kad sam studirao mene i moje generacije nije pomagala nikad država već samo roditelji i to minimalno da bi bolje učili!

12
3
P Polako__neregistrovani
03.10.2022. 15:22

Svi smo u krizi i cijeli Svijet je u krizi! Znamo teško je a i mnogima pojedincima je danas teško živjeti u vrijeme velike inflacije! Nadamo se da ćete dobiti vas novac ali i malo strpljenja!

9
2
i igor_neregistrovani
03.10.2022. 15:15

ko vam je kriv sto niste upisali teologiju.

15
2
O Odgovor__neregistrovani
03.10.2022. 17:00

@igor_neregistrovani Nije bitno sta su upisali bitno je da shvate da smo mi prethodne Generacije studenata mnogo u težim uslovima i učili i polagali ispite ali Drzava nije bila dužna da nam daje pare! Mi smo morali da sami uplaćuje o novac ako ćemo specijalisti ke da nastavimo!

6
0