Podgorica

Olakšano kretanje slabovidih i slijepih osoba

Počela ugradnja taktilnih staza u Podgorici

Glavni grad nastavlja da vodi odgovornu socijalnu politiku i da sa posebnim senzibilitetom pristupa rješavanju potreba svih naših sugrađana. S tim u vezi, danas je počela ugradnja taktilnih staza u centru Podgorice koje će olakšati kretanje slabovidih i slijepih osoba.

Počela ugradnja taktilnih staza u Podgorici Foto: Foto: PG Biro
Portal AnalitikaIzvor

U skladu sa planovima koji se odnose na ugradnju elemenata pristupačnosti na gradskim trotoarima i raskrsnicama taktine staze će biti postavljene na sljedećim lokacijama: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, od Ulice Slobode do Bulevara Jovana Tomaševića, Njegoševa ulica, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog do Gradskog parlamenta, Vučedolska ulica, od Ulice Slobode do Njegoševe ulice, sa konekcijom do Gradskog parlamenta i Ulica Stanka Dragojevića, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog do Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ukupna dužina trase taktilnih staza iznosi oko 1.300 metara, a procijenjena vrijednost nabavke je preko 55.000 eura. Elementi za formiranje taktilnih površina biće usklađeni sa evropskim standardima.

Goran Macanović ispred Saveza slijepih kazao je da su taktilne staze veoma značajne za samostalno kretanje slijepih i sabovidih osoba, te da se nada da će i ostale opštine pratiti praksu Glavnog grada i raditi na unapređenju potreba OSI. 

Podsjećamo da je Glavni grad Budžetom za tekuću godinu opredijelio dodatnih 60.000 eura koje će se iskoristiti za nastavak realizacije ovog projekta, odnosno ugradnju taktilnih staza na predviđenim lokacijama u Podgorici.Portal Analitika