Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Knežević i Abazović najavili da će podržati Bečića za predsjednika Skupštine i Krivokapića za mandatara (VIDEO)

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore

Knežević i Abazović najavili da će podržati Bečića za predsjednika Skupštine i Krivokapića za mandatara (VIDEO)

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, počela je danas nešto poslije 12 časova.

Knežević i Abazović najavili da će podržati Bečića za predsjednika Skupštine i Krivokapića za mandatara (VIDEO) Foto: Foto: Skupština Crne Gore
N. D.
N. D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Dio poslanika DF-a ušao u salu nakon intoniranja himne

Na početku sjednice, intonirana je himna Crne Gore na koju su ustali svi poslanici koji su u tom trenutku bili u skupštinskoj sali. Nakon intoniranja himne, u salu je ušao dio poslanika Demokratskog fronta (DF).

Poslije toga, predsjednik Državne izborne komisije (DIK), Aleksa Ivanović, predstavio je izvještaj o rezultatima parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta. Verifikovani su mandati 81 poslanika.

Pažin, Katić i Đurović podnijeli ostavke na poslaničke funkcije

Prema konačnim rezultatima izbora, koalicija Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović osvojila je 30 mandata, od kojih jedan pripada Liberalnoj partiji (LP) koja je bila dio koalicije.

Opoziciona koalicija Za budućnost Crne Gore osvojila je 27 zastupničkih mjesta, od čega 18 pripada Demokratskom frontu (DF), koji čine Nova srpska demokratija (Nova), Demokratska narodna partija (DNP) i Pokret za promjene (PzP). Kao članica saveza Za budućnost Crne Gore, Socijalistička narodna partija (SNP) imaće pet zastupnika u crnogorskom parlamentu, dok će Ujedinjena Crna Gora (UCG), Radnička partija i Prava Crna Gora imati po jednog predstavnika.

Opoziciona koalicija Mir je naša nacija osvojila je 10 poslaničkih mjesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu.

Opozicioni savez Crno na bijelo ima četiri poslanika, koji pripadaju Građanskom pokretu URA.

Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrate (SD) imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska (SDP) partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imaće dvije koalicije albanskih partija.

Predsjedavajući danasšnjom konstitutivnom sjednicom, Miodrag Lekić, saopštio da su ostavke na poslaničke funkcije podnijeli Zoran Pažin (DPS), Gordana Đurović (DPS) i Stevan Katić (Demokrate).

DIK je kasnije dostavio izvještaj o popuni upražnjenih mjesta. Novi poslanici su Luiđ Škrelja (DPS) i Danilo Šaranović (Demokrate).

Lekić: Skupština ne smije biti ničija sluškinja

Lekić je kazao da buduća vlast ne treba da se zasniva na negaciji svega što je uradila prethodna.

„Ono što je bilo negativno zahtijeva diskontinuitet. Neće biti revanšizma, ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24. Skupština ne smije biti ničija sluškinja. Ona ima izvorni narodni legitimitet. Nema razloga da bude podređena drugim institucijama”, poručio je on.

Knežević: Bečić da bude predsjednik Skupštine, Krivokapić premijer

Milan Knežević iz koalicije Za budućnost Crne Gore rekao je da osvojenu slobodu niko neće ugroziti, niti je dovesti u pitanje.

„Niti će se želje hiljada građana koji su gasali promjene dovesti u pitanje. Posebno ih nećemo dovesti u pitanje mi koji smo bili pod šatorima, koje su hapsili, zatvarali... Nećemo dozvoliti neformalnim centrima moći, koji su imali poslovne aranžmane s prvom familijom, da nam sastavljaju vladu. Tu mislim na ofšor patrijarha, Željka Ivanovića. On želi da zamijeni Mila (Đukanovića) i iz druge familije pređe u prvu. Prvi milion je stekao tako što ga je ukrao od MilaIvanović je od Srba s periferije, koji smrde na pipun i lubenicu, uzeo 500.000 eura za ovu kampanju”, naveo je on.

Knežević je poručio da DF podržava lidera Demokrata, Aleksu Bećića, za predsjednika Skupštine, a nosica liste Za budućnost Crne Gore, Zdravka Krivokapića, za mandatara buduće vlade.

Njegov kolega iz koalicije, Slaven Radunović, poručio je opozicionim poslanicima da se ne boje, jer, kako je rekao, revanšizma neće biti.

„Niko vas neće juriti po ulici i hapsiti. Hapsiće vas tužilac”, istakao je on.

Abazović: Kneževićev predlog apsolutno prihvatljiv

Nosilac liste koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović, saopštio je da su predlozi koalicije Za budućnost Crne Gore, za predsjednika Skupštine i mandatara vlade, apsolutno prihvatljivi.

„Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo pristupiti glasanju za predsjednika Skupštine”, dodao je on.

Bečić: Saglasni s predlozima

Nosilac liste koalicije Mir je naša nacija, Aleksa Bečić, rekao je da nova parlamentarna većina nije ostvarila pobjedu na izborima da bi dijelila i svađala, već da bi okrenula novi list.

„Želimo da se izdignemo iznad primitivizma i podjela, da krenemo putem koji garantuje sigurnu budućnost Crne Gore”, podvukao je Bečić.

Bečić je poručio da poslanici koalicija Za budućnost Crne Gore i Crno na bijelo imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije Mir je naša nacija ako smatraju da treba formalizovati izbor za predsjednika Skupštine „na način kako su predložili”, te da su spremni da stave potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade.

Dnevnim redom današnje sjednice predviđen je izbor predsjednika Skupštine, te utvrđivanje broja potpredsjednika i izbor potpredsjednika parlamenta.

Poslanici bi trebalo da izaberu i članove Administrativnog odbora crnogorskog parlamenta.


Sjednicu novog saziva parlamenta sazvao je predsjednik prethodnog, Ivan Brajović.

Današnjom sjednicom će predsjedavati najstariji poslanik, Miodrag Lekić, a pomagaće mu najmlađi, Maksim Vučinić.

Portal Analitika