Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Počela gradnja pravoslavne gimnazije "Sv. Sava"; Joanikije: Vrijeme je da crkva opet da sve od sebe za školu

Kaže da je novije školstvo u Crnoj Gori počelo upravo u hramovima i crkvama

Počela gradnja pravoslavne gimnazije "Sv. Sava"; Joanikije: Vrijeme je da crkva opet da sve od sebe za školu

Na Starom aerodromu u Podgorici danas su počeli radovi na izgradnji gradnja crkve i pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”. Tom prigodom obratio se mitropolit SPC Joanikije, blagosiljajući početak gradnje, koje je počela na Markovdan, gradsku slavu Podgorice.

Počela gradnja pravoslavne gimnazije "Sv. Sava"; Joanikije: Vrijeme je da crkva opet da sve od sebe za školu Foto: Media Biro
Portal AnalitikaIzvor

“Danas smo se okupili na temeljima budućega hrama Sv. Save i Pravoslavne gimnazije Sv. Save u Podgorici. Vrijeme je da crkva opet, kao što je to ranije činila, da sve od sebe za školu,” kazao je Joanikije. 

Kako javlja Media Biro, on je istakao da je novije školstvo u Crnoj Gori počelo upravo u hramovima i crkvama, a da se u školama predavala pravoslavna vjeronauka, srpska istorija i srpski jezik, te da je samim tim obnova ovakvog vida obrazovanja još značajnija. 

“Riješili smo da osnujemo gimnaziju koja će uključivati sve predmete koji se izučavaju u ostalim gimnazijama, ali ćemo imati pravo da dodamo određene časove koji će imati vjerski karakter, pa će se u njoj učiti pravoslavna vjeronauka i pravoslavno crkveno pojanje, ali i drugi predmeti koliko nam to zakon i Ustav Crne Gore budu dopuštali. Potvrdićemo da molitva ne smeta nauci, nego da je podspješuje i nadahnjuje”, kazao je Joanikije.

Osvrnuo se i na tragediju koja se dogodila u begradskoj OŠ “Vladislav Ribnik”, te istakao da ovaj zločin još više boli jer se dogodio u školi. 

“Tamo gdje se djeca uče naukama, ali i gdje se njihovo srce oplemenjuje vjerom, čestitošću, dobrotom, problema će biti mnogo manje i skoro nikako,” poručio je Joanikije. 

Na podršci ovom projektu zahvalio je Vladi Crne Gore, kako onoj prethodnoj Zdravka Krivokapića, tako i aktuelnoj Dritana Abazovića koja je, kako je kazao, izdvojila sredstva za početak radova. 

Najavio je da će se u nekoliko narednih nedjelja sići u dubinu zemlje gdje će se utemeljiti crkva, gimnazija i sportska sala, te će nakon prve faze izgradnje biti posvećen kamen temeljac. 

Portal Analitika