Više od dvije decenije bez javnog prevoza između dvije opštine

Pljevljaci traže da na magnetnu idu u Podgoricu jer do Berana nema autobusa

Nakon što je Ministarstvo zdravlja donijelo odluku da pacijenti iz Pljevalja odlaze u Berane kako bi izvršili dijagnostičku slikovnu metodu, magnetnu rezonancu, grupa Pljevljaka pokrenula je potpisivanje peticije da se ta odluka ukine.

Pljevljaci traže da na magnetnu idu u Podgoricu jer do Berana nema autobusa Foto: Božo Jelovac/Dan
DanIzvor

Od ministarstva će tražiti da se pacijentima iz Pljevalja opet omogući da na preglede idu u Klinički centar u Podgorici. Ukazuju da nema autobuskih linija iz Pljevalja prema Bijelom Polju i Beranama, a troškovi taksi prevoza nijesu ispod 80 eura. Uz to, u pljevaljskom Domu zdravlja prilikom zakazivanja pregleda u Beranama ne daju upute i formulare za troškove jer takva opcija trenutno ne postoji.

"Pokrenuli smo akciju prikupljanja potpisa za peticiju koju ćemo u narednom periodu dostaviti ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću, od kojeg ćemo tražiti da se ukine sadašnja odluka da pacijenti iz Pljevalja na određene ljekarske preglede idu u Berane. Tražimo da nam se dozvoli da sve ljekarske preglede obavljamo u Podgorici, jer do tog grada dnevno imamo deset autobuskih linija i možemo na sve preglede da stignemo na vrijeme", kazala nam je Gordana Lučić.

Njoj je magnetna rezonanca u Beranama zakazana za 15. maj u 14 časova. Ona ističe da prima minimalnu penziju i da ne zna kako će izdvojiti 80 eura za taksi prevoz.

"Svakako, ja nisam jedini pacijent koji od penzije mora izdvojiti 80 eura za prevoz, jer je izuzetno veliki broj penzionera koje šalju na preglede u Berane", rekla je Lučić.

Prema njenim riječima veliki je problem i što se u pljevaljskom Domu zdravlja ne daju konkretni uputi, već izabrani ljekari zovu u Berane i direktno zakazuju snimanja.

"Kada ne postoji opcija za izdavanje uputa, onda pacijenti ne dobijaju nikakav formular za putne troškove. Nema opcije ni za formular za putne troškove, a samim tim ne možemo da računamo da ćemo refundirati troškova", istakla je Lučić.

Građani Pljevalja su juče počeli da potpisuju peticiju, a narednih dana će to vjerovatno moći da učine na više lokacija.

"Vidjećemo hoće li na nekim lokacijama biti postavljeni štandovi za sakupljanje potpisa", kazala je Lučić.

Više od dvije decenije bez javnog prevoza između dvije opštine

Već duže od jedne godine ne postoji autobuska linija između Pljevalja i Bijelog Polja, a poslednji put autobusi prema Beranama saobraćali su prije dvadeset i više godina. U poslednje vrijeme veliki je problem i što je rekonstrukcija putnog pravca Pljevlja – Bijelo Polje u zastoju, odnosno što se u tim poslovima kasni više od tri godine.

Portal Analitika