Politika

Pozivaju sve političke subjekte da prestanu sa podsticanjem tenzija

Pljevaljska URA: Glasaćemo protiv promjene Dana opštine

,Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Pljevlja Građanski pokret URA će glasati protiv Izmjena i dopuna statuta Opštine Pljevlja, a kojima je predviđeno da se dosadašnji Dan opštine 20. novembar kao dan oslobođenja Pljevalja u Drugom svjetskom ratu promjeni u 27. oktobar, kao Dan kada se obilježava pravoslavni vjerski praznik Sveta Petka i dan oslobođenja Pljevalja u Prvom balkanskom ratu i Prvom Svjetskom ratu", saopštila je URA.

Ilustracija Foto: Wikipedia
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali, aktuelni Dan opštine 20. novembar nesumnjivo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Pljevalja, kada je ovaj grad oslobođen od fašističke okupatorske vlasti nakon višegodišnjeg stradanja u Drugom svjetskom ratu.

,,U 20. novembru satkane su vrijednosti antifašizma, sa kojima sigurni smo nijedan građanin i građanka Pljevalja nemaju problem i sa kojim svi mogu da se identifikuju nezavisno od njihove vjerske ili nacionalne pripadnosti. Sa druge strane, ne želeći da umanjimo značaj 27. oktobra u istorijskim dešavanjima sa početka 20. vijeka, poistovjećivanje Dana opštine Pljevlja sa pravoslavnim vjerskim praznikom Sveta Petka je svakako nešto što ne doprinosi pomirenju, multietničkom i multivjerskom skladu našeg grada, a i svakako je nešto što zadire i narušava Ustavno uređenje Crne Gore kao sekularne države", navodi URA. 

Dodaju da nemaju ništa protiv bilo kojeg vjerskog praznika, ali je, poručuju, pogrešno nametati ih bilo kome i time podsticati nacionalne i vjerske tenzije. 

"A nažalost znamo mi dobro u Pljevljima kakve je to posljedice ostavljalo u prošlosti. Takođe, razumijemo da su inicijatori ovog predloga promjenu Dana opštine obećali svojim biračima, ali isto tako niko nije dobio mandat da vlast vrši samo u interesu i na osnovu želja onih građana od kojih je dobio povjerenje na izborima već u interesu svih građana Pljevalja koju god oni političku opciju glasali, jer na kraju krajeva, one koji vrše vlast plaćaju svi građani. Nadamo se da će ostali politički subjekti, a pogotovo građanske partije, imati to u vidu kada dođe predlog za promjenu Dana opštine na glasanje", naveli su iz URE.

Pozivaju sve političke subjekte da prestanu sa podsticanjem tenzija.

"I da svoje vrijeme i energiju usmjerimo za dobrobit našeg grada i svih njegovih građanki i građana. Čeka nas još mnogo posla jer je naš grad prethodnih decenija bio zaboravljen od svih vlasti", zaključuju u saopštenju. 

Hoće li PES i Demokrate popustiti pred Atanasijem
0
Hoće li PES i Demokrate popustiti pred Atanasijem
28.09.2023 07:11

 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t tudum_neregistrovani
28.09.2023. 08:18

Ako dodje do ovog glasanja vidjet ce se ko su jedni ko su drugi, ovako prklapanje je nedefinisano. Ko su Demokrate i sta su?, Ko je PES i sta je? Cijela EU i zapadni svijet su izgradjeni na antifasistickim nacelima, politicki subjekti moraju pokazati pipadaju li modernom drustvu ili retrogradnim idejamna.

2
0
r rašo_neregistrovani
28.09.2023. 07:05

Čudo jedno da vi glasate protiv imena stranog crkvenog lica, koje u istoriji nije ništa doprinijelo i vredilo. Naprotiv bio je veoma opak i nazadan. Ali neko ga je promovisao i posvetio i on tobože postao čudo. Budalaština. A vi ste toliko štete napravili Crnoj Gori da slobodno i tu možete , ako je to upšte šteta, jer svaki narod dobije ono što traži.

2
0