Abiznis

Plantaže: Skoro 250 proizvođača prijavilo grožđe za otkup

Izvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika podsjeća se da je rok za prijavu zainteresovanih proizvođača za prodaju vinskog grožđa bio 31. jul.

- Na osnovu pristiglih prijava, članovi Komisije koji su obišli sve prijavljene proizvođače, upoznali su ih sa neophodnim parametrima za zaključivanje Ugovora, a koji su propisani Zakonom i Pravilnikom o vinu, kao i Specifikacijom za grožđe koju je propisala kompanija Plantaže - objasnili su iz kompanije.

Otkupljeno grožđe će se, kako se dodaje, plaćati prema utvrđenom cjenovniku, koji je usklađen sa proizvodnim programom prerade kompanije. Prema utvrđenom pravilniku, grožđe sa procentom šećera od 18% do 19% šećera plaćaće se 0,55 eura po kilogramu, od 19% do 20% šećera - 0,65 eura, od 20% do 21% šećera - 0,75 eura, od 21% do 22% šećera - 0,85 eura, od 22% do 23% šećera - jedan euro, od 23% do 24% šećera - 1,2 eura, i 30 i više procenata šećera iznosiće dva eura po kilogramu. Izvještaji Komisije, kako se dodaje, pokazuju da se kod većine proizvođača očekuje sadržaj šećera preko 18 odsto, a dinamika isplate biće definisana ugovorom koji će proizvođači vinskog grožđa potpisati sa kompanijom.

- Prilikom prijema grožđa odrediće se količina i kvalitet vaganjem i uzorkovanjem. Organoleptička ocjena i hemijska analiza obavljaće se na mjestu prijema grožđa, o čemu će proizvođač dobiti izvještaj - kazali su iz Plantaža.

Takođe, vrijeme berbe i termin predaje grožđa biće utvrđeni nalogom Komisije.

Kompanija je prošle godina počela akciju otkupa vinskog grožđa, a odlukom Odobra direktora ova akcija će se sprovoditi naredne dvije decenije.

- Namjera Plantaža je da realizacijom ove akcije pomognu ukupnom vinogradarskom sektoru Crne Gore. Crna Gora bi trebalo, prije ulaska u Evropsku uniju, da poveća površinu zasada vinograda kojih je trenutno 4.500 ha ili oko 17 miliona čokota vinove loze, sa godišnjom proizvodnjom od oko 40 miliona kg grožđa. Od toga, Plantaže imaju 2.310 ha zasada pod vinogradima, više od 10,5 miliona čokota vinove loze, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 22 – 23 miliona kilograma grožđa.

Dodaju i da su raspoložive površine za podizanje novih zasada čak 7.600 ha.

- To znači da u ovoj djelatnosti ima prostora da se proizvodnja gotovo udvostruči, a na svima nama je da se tom poslu ozbiljno posvetimo prije ulaska u Evropsku uniju.

Iz kompanije su podsjetili da su se prošle godine prijavila 94 proizvođača, od kojih 14 nije zadovoljavalo propisane kriterijume. Tako je od 80 registrovanih proizvođača otkupljeno pola miliona kilograma vinskog grožđa po prosječnoj cijeni od 1,28 eura.

Portal Analitika