Crna hronika

"Plantaže" duže od godinu čekaju kontrolu optužnice

Iako je prošlo godinu dana otkako je Specijalno državno tužilaštvo prikupilo dokaze i okončalo istragu protiv bivših rukovodilaca kompanije "Plantaže 13.jul" koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, ročište za kontrolu optužnice u podgoričkom Višem sudu još uvijek nije održano.

"Plantaže" duže od godinu čekaju kontrolu optužnice Foto: Screenshot / RTCG
DanIzvor

Proces je pokrenut protiv bivših članova Odbora direktora "Plantaža", među kojima su i profesori ekonomije Veselin Vukotić i Božidar Mihajlović, i dugogodišnje izvršne direktorice kompanije Verice Maraš zbog sumnje da su prije tri godine privatnoj kompaniji "OMP-Inženjering" pribavili imovinsku korist na štetu državnog preduzeća kojim su rukovodili.

Specijalno državno tužilaštvo predalo je optužnicu podgoričkom Višem sudu 3. marta prošle godine i od tada je, kako nam je potvrđeno iz tog suda, odloženo sedam ročišta zbog različitih razloga uglavnom procesne prirode, tako da je početak sudskog postupka još uvijek neizvjestan.Predmet je zadužio sudija i predsjednik Višeg suda Boris Savić.

Portparol podgoričkog Višeg suda Marija Raković objasnila je za "Dan" koji su razlozi opredijelili sud da do danas sedam puta odloži ročište za kontrolu optužnice.

„Ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti optužnice od 28. 3. 2023. godine odloženo je na zahtjev advokata odbrane, radi kopiranja spisa predmeta. Naredno ročište, koje je bilo zakazano za 26. april 2023, odloženo je na zahtjev jednog od advokata zbog puta u inostranstvo, a ročište koje je trebalo da se održi 25. maja odloženo je na zahtjev jednog od okrivljenih, koji nije primio optužnicu, koja mu je na tom ročištu uručena. Potom je ročište zakazano za 16. jun iste godine odloženo zbog zahtjeva odbrane za izuzeće predsjednika vijeća“, rekla je Raković.

Nakon toga, objašnjava Raković, 13. septembra 2023. godine, odlukom Apelacionog suda usvojen je zahtjev za izuzeće predsjednika suda Borisa Savića i predmet je slučajnom dodjelom ustupljen sudiji Zoranu Radoviću.

„Dana 20.11. 2023. ročište je odloženo na zahtjev jednog od branilaca jer njegov branjenik nije uredno primio sudski poziv, a 29.decembra prošle godine suđenje je odloženo na zahtjev novoangažovanog branioca jednog od okrivljenih radi upoznavanja sa spisima predmeta“, kazala je Raković za "Dan".

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verice Maraš zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Portal Analitika