Abiznis

PKCG: Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda

"Imajući u vidu da su poslodavci u obavezi da Poreskoj upravi dostave obrasce o izvšenim isplatama za svaku isplatu, postupak je u tom smislu bio ocijenjen kao nepotreban, jer se dupliraju obaveze podnosioca zahtjeva za upis staža, pri čemu državni organi već posjeduju potrebne podatke", navode iz PKCG

PKCG: Reformom upisa radnog staža uštedjela bi i država i privreda Foto: PKCG
Portal AnalitikaIzvor

Nakon konsultacija sa privrednicima i državnim organima, Privredna komore Crne Gore organizovala je studijsku posjetu institucijama u regionu, za predstavnike Poreske uprave Crne Gore, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

"Cilj studijske posjete bilo je upoznavanje sa reformom upisa radnog staža koja je sprovedena u Srbiji. Tokom posjete predstavnici crnogorskih institucija imali su priliku da razgovaraju i razmijene iskustva sa predstavnicima Republičkog sekretarijata za javne politike Republike Srbije, Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje Republike Srbije, Poreske uprave Republike Srbije, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije", navode iz PKCG. 

Sama procedura upisa radnog staža pred Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije je još od 2012. godine identifikovana kao bespotrebno komplikovana i nesrazmjerno opterećujuća za privredne subjekte.

"Procedura je podrazumevala predaju M4 obrasca (Obrazac za prijavu podataka za utvrđivanje staža osiguranja), uz lično podnošenje Poreskih prijava o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, kao i obračune zarada i izvode o izvršenim isplatama doprinosa, za godinu za koju se vrši upis radnog staža. Imajući u vidu da su poslodavci u obavezi da Poreskoj upravi dostave obrasce o izvšenim isplatama za svaku isplatu, postupak je u tom smislu bio ocijenjen kao nepotreban, jer se dupliraju obaveze podnosioca zahtjeva za upis staža, pri čemu državni organi već posjeduju potrebne podatke", navode u saopštenju. 

Nakon što je, dodaju, godinama problem dostavljanja obrasca ocijenjivan od strane privrede kao izuzetno administrativno opreterećujući, u 2019. godini je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsom i invalidskom osiguranju ukinuta obaveza poslodavaca da dostavljaju M4 obrazace pri upisu radnog staža, te je definisano da PIO po službenoj dužnosti i na osnovu službenih evidencija sačinjava prijave podataka za utvrđivanje radnog staža, zarade, i prijave po drugim odnosnima.

"Sprovođenjem reforme je procijenjeno da je u 2019. godini privreda Republike Srbije uštedjela 3.466.835.553 RSD, odnosno 29.379.962 EUR-a po osnovu smanjenja administrativnog opterećenja. Predstavnici crnogorskih institucija imali su priliku da se detaljno informišu o načinu uspostavljanja i funkcionisanja ovog sistema u Republici Srbiji", navode iz PKCG. 

Studijska posjeta je, dodaju iz PKCG, organizovana uz podršku GIZ-a i ostalih partnera, kroz projekat ”Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno okruženje u regionu Zapadnog Balkana”, a jedna od aktivnosti bila je i identifikovanje najboljih reformskih mjera/politika spovedenih u zemljama regiona.

"CORE partnerstvo predstavlja platformu za dijalog i razmjenu najboljih reformskih rješenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske. Podršku za svoj rad ima od Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ- u okviru Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga", navode u saopštenju. 

Portal Analitika