Abiznis

PKCG: Razvijati uspješnu saradnju sa privrednicima Turske

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Asocijacijom turskih investitora u Crnoj Gori (KTID) i Organizacijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Turske KOSGEB, organizovala je danas u okviru Evropske mreže preduzetništva, poslovni forum i bilateralne susrete privrednika dvije države u hotelu “Hilton”.

PKCG: Razvijati uspješnu saradnju sa privrednicima Turske Foto: PKCG
Portal AnalitikaIzvor

U radu foruma učešće su uzeli predstavnici više od 60 kompanija, uglavnom iz sektora građevinarstva, prodaje nekretnina i trgovine, ali i iz drugih oblasti.

Potpredsjednik Privredne komore Pavle D. Radovanović istakao je u da ova asocijacija podstiče razvoj saradnje crnogorske privrede sa kompanijama iz inostranstva, privlačenje stranih investitora i jačanje konkurentnosti naših preduzeća na ino-tržištima. 

Stoga su za razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa sa Turskom vrlo značajni veoma kvalitetna saradnja Komore sa Ambasadom Turske u Crnoj Gori, Unijom privrednih komora TOBB i drugim udruženjima turskih privrednika, kao i organizovanje čestih susreta predstavnika kompanija dvije zemlje.

”Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre odnose i uspješnu ekonomsku saradnju, ali svakako ima još dosta prostora za njeno unapređenje”, kazao je Radovanović.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Baris Kalkavan je istakao da je istorijsko zajedništvo naroda Crne Gore i Turske rezultiralo uspostavljanjem izuzetnih političkih odnosa i plodne saradnje u oblasti kulture, ali da to u istoj mjeri ne prate ekonomski odnosi i trgovinska razmjena.

“Crna Gora, zbog strateškog položaja i potencijala, naročito u oblasti turizma, predstavlja za nas most ka Zapadnoj Evropi i to privlači investitore. U prvom kvartalu ove godine Crna Gora je jedna od najbrže rastućih ekonomija i svaki posao koji ovdje realizujete usmjeren je na cijeli region. Ako govorimo o trgovini, zahvaljujući potpisanim sporazumima, preko ove zemlje možete dopreti do 850 miliona ljudi. Proces pristupanja EU je takođe veoma važan za turske privrednike i potrebno je iskoristiti aktuelne prilike za investiranje”, poručio je ambasador privrednicima.

Ističe cilj da robna razmjena ove godine dosegne 250 miliona, kao i da u našoj zemlji bude više turskih malih i srednjih preduzeća, čemu može doprinijeti formiranje industrijskih zona, što je tema za razgovar sa predstavnicima države.

Skup su pozdravile Meliha Aslankan i Tolga Kajasu iz Asocijacije Turskih investitora u Crnoj Gori (KTID). Oni su predstavili ovo udruženje koje od 2018. godine doprinosi razvoju ekonomske saradnje dvije države kroz blisko partnerstvo sa crnogorskim strukovnim udruženjima, NVO, lokalnim samoupravama. Turskim kompanijama su posebno ukazali na prednosti Crne Gore kao članice NATO i kandidata za članstvo u EU.

Ekonomski savjetnik u Ambasadi Turske Erdal Karaomeroglu je istakao da je između dvije države uspostavljena potrebna infrastruktura za razvoj ekonomske saradnje, preko potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, bezviznom režimu i socijalnom osiguranju. Smatra da posebno treba iskoristiti mogućnosti koje daje nedavna revizija trgovinskog sporazuma i povećati robnu razmjenu prehrambenih proizvoda.

Ekonomske potencijale dvije države prezentovali su Aleksandra Božović iz Agencije za investicije Crne Gore i Kadir Dagdeviren, EEN savjetnik, KOSGEB.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima predstavnika kompanija dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja saradnje na realizaciji konkretnih poslova.

Moderatorka poslovnog foruma bila je Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.